Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

BABALAR VE OĞULLAR ÖZETİ - TURGENYEV 

IVAN SERGEYEVICH TURGENYEV

1818 ile 1883 yılları arasında yaşamıştır. Varlıklı bir çiftçi ailesinin çocuğudur. Annesinin otokrat, haşin bir Rus kadını olması onu derinden etkilemiştir. Petersburg Üniversitesi’nde öğrenim görmüştür. Moskova’dan sonra eğitimini Berlin’de sürdürmüştür. Ülkesine döndükten kısa süre sonra edebiyatçı olmaya karar vermiştir. Toprak köleliğine karşı çıkan ‘Petersburg Edebiyatçılar Grubu’nda yer alır. Annesi ölünce büyük bir mirasa konar ve ilk işi köleleri azat etmek olur. Gogol’un ölümü üzerine yazdığı bir makale yüzünden hapsedilmiştir. Çarlık, halkın soylulara olan saygısını olumsuz yönde etkilediği gerekçesiyle de onu ülke dışına çıkamama ile cezalandırmıştır. Turganyev, 1852 1883 yılları arasında Avrupa’da yaşamıştır. Rus halkının günlük sorunlarını anlatan romanları realisttir. Başlıca eserleri, Rudin, Bir Asilzade Yuvası, Taşralı Kadın, Bir Avcının Notları’dır.

BABALAR ve OĞULLAR

1862’de Turganyev’i üne kavuşturan roman, kuşak çatışmalarını anlatmaktadır. İki nesil arasındaki karakter, hayata bakış, anlayış ve yaşayış farkı romanın konusunu teşkil eder.

Başlıca Kahramanlar

Nikolai Petroviç Kirsanov: Taşrada yaşayan, bölgenin sayılı ailelerinden birine mensup olan, varlıklı bir kişidir. İleri görüşlü, sınıf farklılıklarına çok önem vermeyen, ihtilalci de olmayan biridir. Oğlu Arkadiy’i çok sevmektedir.

Pavel Petroviç Kirsanov: Nikolai’nin kardeşidir. Gençlik yıllarında yaşadığı talihsiz bir aşk, onun ruhunda derin izler bırakmıştır. Muhafazakâr, geleneklere düşkün, insanlarla mesafeli, bakımlı bir aristokrattır. Kardeşi ile aynı evi paylaşır.

Arkadiy Nikolaviç Kirsanov: Nikolai’nin 20’li yaşlarındaki oğludur. Arkadaşı Bazarov’un aşırı derecede tesirinde olduğu için Nihilizme yakındır. Üniversiteden yeni mezun olmuş, sevimli, neşeli bir kişidir.

Fedosya Nikolayevna Savişria (Feniçka): Nikolai’nin metresidir. Köylü olduğu için Nikolai onunla evlenmez. Sabırlı, iyi kalpli, şefkatli bir kızdır.

Yvgeny Vasiliç Bazarov: Arkadiy’in arkadaşıdır. Değer yargılarını hiçe sayan, hiçbir şeye inanmayan, topluma küskün, özellikle Rus toplumundaki sınıflarla alay eden, Nihilist bir gençtir. Huzursuz, etrafındakileri etkileyen bir kişidir. Tıp talebesidir.

Vassily Ivanoviç Bazarov: Yvgeny Vasiliç Bazarov’un babasıdır. Emekli doktordur.

Arina Vlassyevna Bazarov: Bazarov’un annesidir. Muhafazakâr bir Rus hanımıdır. Hurafelere inanan bir kadındır.

Avdotya Nikitişna Kukşin: Eşinden ayrılmış, varlıklı bir kadındır. Batıyı yakından takip eder, kitaplar okur, kimya ile ilgilenir.

Anna Sergeyevna Odintsova: Bazarov ile ilişki yaşayan, serbest fikirli, kurallara bağlı olmayan, zengin bir kadındır. Kimseye derin hisler beslemez.

Katerina Sergeyevna Loktiv (Katya) Anna’nın kız kardeşidir. Geleneklere bağlı, iyi niyetli, sakin bir kişidir.

ÖZET

Yıl 1859’dur. Nikolai Kirsanov, oğlu Arkady’nin üniversiteyi bitirmesinin ardından geleceği günü beklemektedir. Oğlu yokken, Feniçka adında bir köylü kızıyla yaşamaya başlamıştır. Kardeşi Pavel, muhafazakâr bir kişi olduğundan ağabeyinin alt sınıftan biriyle evlenmesine karşı çıkmıştır. Bu yüzden Nikolai, Feniçka ile metres hayatı yaşamaktadır. Nikolai, çevresine göre daha serbest görüşlü, kuralları önemsemeyen biridir. Bu yüzden, tüm kölelerini azat etmiştir.

1859 yılının mayıs ayında Arkadiy, bir arkadaşı ile birlikte çiftliğe gelir. Arkadaşı Bazarov, hiçbir değere inanmayan, kurallarla, sınıflar arası çatışmalarla alay eden, hissiz, Nihilist bir insandır. Arkadiy’in onun aşırı etkisi altında oluşu Nikolai ve Pavel’i rahatsız eder. Oldukça geleneklere bağlı PavePle Bazarov tartışırlar. Evde Bazarov’dan memnun olan hiç kimse yoktur. Yalnızca Feniçka onun görüşlerinden rahatsızlık duymamaktadır. Arkadiy ise arkadaşına iyi davranılmasını istemektedir. Arkadiy, tamamiyle arkadaşının etkisi altındadır. Babasının metresi ile yaşamasını, bir de çocuğu olmasını umursamaz bile.

Bazarov, bu çiftlikte çok uzun zaman kalır. Sıkıldıkları zamanlarda çevredeki illere gitmektedirler. Arkadaşları vasıtasıyla kentin sosyetesi ile ilişki kurarlar. Bir baloda Anna Sergeyevna Odintsova ve kardeşi Katerina Sergeyevna Loktiv’le tanışırlar. Anna zengin ve serbest yaşayışlı bir duldur. Arkadiy ve Bazarov, Anna’ya âşık olur. Anna da serbest fikirli bu gençleri cazip bulur ve evine davet etmeye başlar. Bazarov, aşk, din, inanç, toplum vs. hiçbir şeye inanmayan biri olmasına rağmen varlığına inanmadığı aşkı hisseder. Fakat Anna her ikisine de karşılık vermez. Arkady zamanla Anna’ya aşk duymadığını anlar, arkadaşının her konuda tesiri altında olması öyle sanmasına neden olmuştur. Gerçekte ilgilendiği kadın Anna’nın kardeşi Katya’dır.

Bu hayal kırıklığından sonra, Arkadiy ve Bazarov Bazarovların köydeki çiftliğine giderler. Bu ziyaret sırasında, Arkadiy Bazarov’dan ne kadar farklı olduğunu anlamaya başlar. Bir gün Bazarov, amcası Pavel’le alay ettiği için onunla kavga eder. Fakat araları düzelir. Tekrar Arkadiy’in ailesinin çiftliğine giderler. Bu arada, Arkadiy gittikçe Nihilizmden uzaklaşmakta, babasına benzemeye başlamaktadır. Bazarov, Anna’yı unutmak için Nikolai’nin metresi Feniçka ile flört etmeye başlar. Bunu öğrenen Pavel, Bazarov’u düelloya davet eder. Bazarov düelloda yara almaz, Pavel de küçük bir yara ile kurtulur.

Bütün bu gelişmeler olurken, Arkadiy, Katya ile görüşmeye ve ona daha çok ilgi duymaya başlar. Kıza evlenme teklif eder. Böylelikle babasına benzer bir yol seçmiş, geleneklere bağlı bir kadınla evlenmiş olarak Nihilizmden tamamen uzak, sakin bir yaşamı seçer.

Bazarov, huzursuz ve mutsuzdur. Doktor babasının yanında çalışmaktadır. Sıkıldığı bir gün, tifo hastalığından ölmüş birine otopsi yaparak sıkıntısını atmaya çalışır. Bıçak elinden kayar, elini keser ve tifoya yakalanır, kısa bir süre sonra da ölür.

Roman, bu ölüme rağmen mutlu bir sonla biter. Anna bir avukatla; Arkady de Katya ile evlenir. Kirsanov da toprak köleliğini değiştirmek için çalışmalar yapmaya devam eder.

 

SON EKLENENLER

Üye Girişi