Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

ÖLÜ CANLAR ÖZETİ - NİKOLAİ GOGOL 

NIKOLAI GOGOL

Gogol, 1809’da Ukrayna’da küçük bir araziye sahip bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Gogol, henüz on yaşındayken babasını kaybetmiştir. Hayatı zorluklar içinde geçmiştir. Lise öğreniminden sonra Saint Petersburg’a gitmiş, orada aktör olmaya karar vermiştir. Daha sonra yazarlığı tercih etmiş, ilk olarak Ukrayna kır hayatı ve folklorunu anlatan bir kitap yazmıştır. Geçimini sağlamak için özel öğretmenlik yapmıştır. Çeşitli sinirsel hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalmıştır. Hayatının son yıllarında yazdığı bazı yazılardan dolayı tüm dostları onu terk etmiştir. Sıkıntılara dayanamayan Gogol, yoğun bir depresyon geçirmiş, hiçbir şey yememiş ve 9 gün içinde 1842’de ölmüştür.

Yazarın başlıca eserleri: Taraş Bulba, Palto, Ölü Canlar, Müfettiş, Arkadaşlarımla Yaptığım Mektuplaşmalardan Seçilmiş Pasajlar’dır.

ÖLÜ CANLAR

Ölü Canlar, aslında üç bölüm hâlinde düzenlenmiş bir romandır. Gogol, ikinci ve üçüncü bölümleri yoğun tepkiler nedeniyle yazmamıştır. Roman, 19. asır Rusya toplumuna bir eleştiri niteliği taşımaktadır. Romandaki sahtekârlıklar, dönemin Rus sosyal hayatından esinlenilerek kurgulanmıştır. Ülkesini çok seven Gogol, devletindeki aksaklıkları ortaya sererek çözüme gidilmesini sağlamayı amaçlamıştır.

Yazar, romanda Rusya’daki günlük hayatı en ince teferruatına kadar tasvir etmiştir. Böylelikle Gogol, realist bir üslupla Rus toplumundaki bayağılık ve ruhî boşluğu anlatmayı hedeflemiştir.

Başlıca Kahramanlar:

Pavel Ivanovich Chichikov: Romanın başkahramanıdır. Sahtekârlıkları, maceraperestliği ile dikkati çeker. Herkesin sevdiği, sevimli bir kişidir.

Manilov: Chichikov’un çalıştığı toprak sahiplerinden biridir. Silik şahsiyetli, etkisiz, kendi hâlinde biridir.

Korobochka Anne: Başka bir toprak sahibidir. İhtiyar, saf bir kadındır. Fakat malikâneyi bütün ustalığıyla yönetmektedir.

Nozdryev: Toprak sahiplerinden diğeridir. Kumarbaz, sarhoş, yalancı ve kaba bir insandır.

Sobakevich: Toprak sahibidir. Kaba, iri yapılı bir tiptir.

Plevshkin: Aşın derecede cimri diğer bir toprak sahibidir.

Selifah, Petrushka: Chichikov’un hizmetçileridir.

ÖZET

Pavel Ivanovich Chichikov, kendisini etrafına üniversite danışmanı olarak tanıtan düzenbaz bir kişidir. Aslında, bir süre gümrük dairesinde çalışmış, kaçakçılarla iş birliği yaptığı anlaşılınca kovulmuştur. İnsanları överek, kendini farklı bir yüzle tanıtarak kandırmakta, zengin ve soylu kimselerin güvenini kazanmaktadır.

Karekteri ve sahtekârlığı para kazanmak için planladığı bir oyunu uygulamasında ona yardımcı olmaktadır. Dönemin kanun ve yasalarına göre, toprak sahipleri malikânelerinin sınırları içinde yaşayan canlıların sayısına göre vergi ödemek zorundadır. Her nüfus sayımında bu rakam tespit edilmekte, nüfus sayımına kadar da değiştirilmemektedir.

Pavel Ivanovich Chichikov, Rusya’yı gezerek son nüfus sayımında ölen “ölü canların” ölüm belgelerini satın alır. Toprak sahipleri, bu alışverişten memnundur. Her iki tarafın da kârlı çıktığı bir durumdur bu. Pavel Ivanovich Chichikov, bu belgeleri toplayarak mevcut olmayan mülkü rehine koyar ve karşılığında para alır.

Pavel Ivanovich Chichikov, bir kasabaya gelir, planlarını burada uygulamaya kara verir. Kasabanın ekonomik durumu, toprak sahiplerinin adları, devlet memurlarının özellikleri ve ölü canların sayısını öğrenir. Halk, onu önemli ve zengin bir kişi zanneder. Sevimliliği ile zenginlerin de kısa sürede güvenini kazanır. Varlıklı ailelerin evlerine davet edilir, onların yaşantısına şahit olur. Bu arada, pek çok ölü can belgesi toplar. Herkes^topladığı belgelerle onun Ukrayna’daki çifliğinde çalışacak işçi aradığını zannetmektedir.

Bir süre sonra, Pavel Ivanovich Chichikov’un çalıştığı bazı kişiler yüzünden her şey anlaşılır. Valinin balosunda sarhoş bir toprak sahibi Nozdryev her şeyi anlatır. Bazıları, Pavel Ivanovich Chichikov’un valinin kızı ile evlenmek istediği dedikodusunu ortaya atarlar. Bazıları ise Chichikov’un casus, hatta Napolyon Bonapart’ın ta kendisi olduğunu söyler.

Kasabada tüm sahtekârlığı ortaya çıkan Chichikov kasabayı terk eder. Bir at arabasıyla başka bir macera için yola çıkar.

ZAMBAK, 100 TEMEL ESER

SON EKLENENLER

Üye Girişi