Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

HEİDİ ÖZETİ - JOHANNA SPYRİ

Başlıca Kahramanlar

Heidi: Anne ve babasını kaybetmiş, sevecen, sıcakkanlı, tabiatı çok seven, sekiz yaşında, küçük bir kız.
Clara: Oldukça zengin bir ailenin kötürüm kızı. Annesini küçük yaşta kaybetmiş, yalnız bir kız.
Peter: Heidi'nin çoban arkadaşı. Oldukça haşarı, kıskanç, tembel bir çocuk.

Dete : Heidi’nin teyzesi.

Bay Seseman: Frankfurt’taki evin beyi

Rotenmaier: Evin yardımcı hanımı

Sebastian: Evin uşağı

Diğer kişiler: Büyükanne, büyük hanım, Büyükbabası ve doktordur.

ÖZET

Heidi, annesi ve babası olmayan küçük bir kızdır. Bir süredir teyzesinin yanında yaşamıştır. Fakat teyzesi Almanya'da bir iş bulduğu için Heidi'yi Alp Dağlarında yaşayan ve kızın tek yakını olan dedesine bırakmakta kararlıdır.

Heidi'yi çevrede huysuz, pis bir ihtiyar olarak bilinen dedesine götürür ve onu orada bırakıp döner. İhtiyar, bu durumdan hiç hoşnut olmaz. Fakat kalbi bir müddet sonra torununa ısınıverir. Birlikte yaşamaya başlarlar.

Heidi, dedesini ve evi çok sevmiştir. Ev, ormanın içinde, yemyeşil bir yerdedir. İstediği gibi koşmakta, oynamakta ve çiçek toplamaktadır. Ayrıca Peter isimli bir arkadaş da edinmiştir. Dedesi, onunla gündüzleri keçileri otlatmaya gitmesine izin vermektedir. Dede de hâlinden çok memnundur. Gittikçe değişmektedir. Bir gün Peter'in yaşlı ninesi ve annesinin yaşadığı evin eskimiş panjurlarını dahi tamir eder. Bu olay, dedenin ne kadar değiştiğinin bir göstergesi olur. Herkes çok sevinir bu değişime.

Aradan iki kış geçer. Bir gün Heidi'nin teyzesi yeniden çıkagelir. Heidi'yi Frankfurt'ta zengin bir ailenin yanına götürmekten bahseder. Dede asla buna izin vermez. Fakat teyze ısrar eder. Bu zengin ailenin kötürüm kızı ile ilgilenecek, ona arkadaşlık edecek ve okula da gidecektir. Dede müsaade etmediği hâlde teyzesi Heidi'yi yine de götürür. Heidi çok üzülür. Dedesini ve bu dağlan çok sevmektedir.

Teyzesi Heidi'yi Sesemanların konağına götürür. Heidi burayı hiç sevmez. Çok lükstür ama her yeri kapalıdır ve hiç ağaç yoktur. Evin Rottenmayer isimli dadısı da ona çok kötü davranmaktadır. Fakat Heidi, yürüyemeyen Bayan Clara ile dost olur. Adeta Bayan Clara, Heidi ile birlikte hayata döner. Daha neşeli olur.

Zaman geçtikçe Heidi, dedesini daha çok özlemektedir. Geceleri artık uyurgezer olmuştur ve dedesinin yanma gittiğini zannetmektedir. Okumayı da öğrenen, iyi bir eğitim almaya başlayan Heidi'nin bu uyurgezerliğinin ona zarar verebileceğini düşünürler. Doktor çağrılır. Doktor, problemin Heidi'nin dedesine duyduğu aşırı özlemden ileri geldiğini söyler. Bayan Clara çok üzülse de Heidi dedesinin yanma gönderilir.
Heidi, dedesine kavuşunca çok sevinir. Dedesi de onun için kışları kasabaya taşınır. Böylelikle Heidi okuluna devam edebilecektir.

Bir süre sonra Bayan Clara ve babaannesi Heidi'yi ziyarete gelirler. Bayan Clara burada âdeta yeniden hayata döner. Yemyeşil çayırlarda, ormanlarda iştahı yerine gelir. Heidi'nin dedesinin sayesinde yavaş yavaş ayakta durmaya başlar. Ve bir gün yürür. Herkes çok mutludur. Kızına sürpriz yapmak için aniden gelen Bay Seseman kızının ayakta olduğunu görünce gözlerine inanamaz. Herkese çok teşekkür eder ve Heidi ile dedesini ödüllendirir. Artık her yaz Bayan Clara tatilde Heidi'nin yanma gelecektir.

Konusu

Eser doğayla iç içe bir köyde yaşayan çocuğun şehre götürülmesiyle karşılaştığı uyum sorunları; köyüne, dedesine olan sevgisi nedeniyle yaşadığı özlemi anlatmıştır.

Ana Fikri

Vatan sevgisi, doğa sevgisi, insanları sevme, insanlara iyilik yapma, paylaşma insanların görevidir.

Değerlendirmesi

Hayvan sevgisi, doğa sevgisi, duanın önemi, Allah inancı, ziyarete giderken hediye götürmek, doğruluktan asla vazgeçmemek, büyüklere saygı , arkadaşlık ve yardımlaşma yazarın değerlerini oluşturmaktadır.

JOHANNA SPYRİ

1827 yılında Zürih yakınlarında bir köy doktorunun kızı olarak dünyaya geldi. Tüm çocukluğu doğa ile iç içe geçti. Zürih'te yabancı diller ve piyano eğitimi aldı. Kitaplarının gelirini savaş yaralılarına bağışladı. Yaşamı boyunca 50 öykü ve pek çok roman yazdı. 1901 yılında öldü.
Heidi:
Çocuklara tabiat sevgisini, dostluğun, arkadaşlığın önemini aşılayan dünyaca meşhur bir eserdir.

SON EKLENENLER

Üye Girişi