Kullanıcı Oyu: 1 / 5

Yıldız etkinYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

ÖLÜMSÜZ AİLE ÖZETİ - NATALİE BABBİTT

Başlıca Kahramanlar

Winnie: Foster ailesinin on yaşındaki kızlarıdır. Çok disiplinli olan ve başka insanlarla konuşmasına izin verilmeyen aile ortamından sıkılmaktadır. Bundan dolayı maceralar aramaktadır. İyi kalpli, yardımsever biridir.
Tucklar Ailesi: bir pınardan su içerek ölümsüzlüğü elde eden bir ailedir. Aile, iyi kalpli ve yardımseverdir. Ölümsüz olmakla büyük bir imkân elde etmelerine rağmen, insanlara kötülük yapmazlar. Winnienin dostu olurlar.

ÖZET

Olay, Amerika'da, Treegap adlı bir kasabada geçmektedir. Burası önceleri uçsuz bucaksız ormanlık bir alandır. Foster ailesi buraya ilk gelen ve yerleşimi başlatan ailedir. Fosterlerin ardından başka insanlar da buraya gelerek bir kasaba oluşturmuşlardır. Ancak Fosterler en eski aile olduğundan kendilerini diğer insanlardan üstün görürler. Bu sebeple komşularıyla fazlaca ilişki kurmazlar. Fosterlerin evinin hemen arkasında kocaman bir koru (ormanlık alan) vardır. Ancak buraya ne kendileri gitmektedir, ne de başkalarının gitmelerine izin vermektedirler. Bu ailenin küçük kızı Winnie, ailenin diğer fertleri gibi diğer insanlara küçümseyici gözle bakmaz. Arkadaş olmak ister.

Winnie, arkadaşı olmamasından dolayı sıkılmaktadır. Başını alıp gideceği ve sıkıcı hayatından farklı bir hayat yaşayacağı bir macera arar. Evlerinin hemen bitişiğinde bulunan koruyu merak eder. Oraya gitmek ister. Bir gün ailesinden habersizce koruya gider. Korunun ortalarında küçük bir çeşmenin başında genç birini görür. Bu genç çeşmeden su içmektedir. Winnie bu gençle tanıştıktan sonra çeşmeden su içmek ister. Ancak genç buna izin vermez. Winnie nedenini sorduğunda, bunun bir sır olduğunu ve kendileriyle gelmesi durumunda bu sırrı ona açıklayacaklarını söyleyerek Winnie'yi alıp Tucklar diye bilinen kendi ailesinin diğer fertleriyle beraber, Winnie'nin evinden oldukça uzakta bulunan evlerine giderler. Yolda giderken Jesse adlı bu genç, sırrı açıklar: Uzun yıllar önce, korunun kocaman bir orman olduğu ve henüz kimsenin oraya yerleşmediği bir dönemde korunun içinden geçerken, kedileri hariç, tüm aile korunun içindeki çeşmeden su içmişlerdir. Zamanla kedileri ölmüş; ancak diğer aile fertlerine bir şey olmamış. Ailedekiler ne yaşlanıyorlarmış ne de bir şeyden zarar görüyorlarmış. Kendilerine kurşun bile işlemiyormuş. Sonradan bunun yıllar önce içtikleri o çeşmenin suyundan kaynaklandığını anlamışlar. Başka insanların öğrenmesi durumunda dünyanın dengesinin bozulacağını düşünerek bu sırrı kimseye açıklamamışlar.
Jesse ve diğer aile fertleri sırrı bu şekilde açıklarken kendilerini takip eden ve bütün anlatılanları dinleyen bir adamı fark edememişlerdir.

Tucklar, Winnie'yi kendi evlerine götürerek onu güzelce misafir ederler. Diğer yandan Winnie'nin ailesi büyük merak içindedir. Her yanda Winnie'yi aramaktadırlar. Anlatılanları dinleyen adam, Winnie'nin ailesine gelerek kızlarının nerede olduğunu bildiğini ve eğer koruyu kendilerine satarlarsa kızlarını getireceğini söyler. Adam, sırrı öğrendiğinden; ölümsüzlük suyunu satarak çok büyük bir zengin olacağını düşünmektedir. Winnie'nin babası koruyu satma pahasına adamın teklifini kabul eder ve koruyu adama sattığına dair bir kâğıt imzalar.

Adam, kasabanın şerifini de alarak Tuckların evine doğru yol alır. Eve yaklaşınca şerife, arkadan gelmesini, kendisinin önden giderek kızı kurtaracağını söyler ve Tuckların evine tek başına gider. Evde sırrı öğrendiğini, koruyu satın aldığını ve kızı alıp götüreceğini söyler. Ev halkına çok kaba davranır. Tartışma çıkar. Mae, adamın kafasına tüfeğin kabzasıyla vurur. Adam, bayılır. Ardından şerif gelir ve adamın ölmek üzere olduğunu söyler. Kızı ve Mae'yi alarak kasabaya döner.

Adam, darbenin etkisiyle öldüğünden Mae hapse atılır. Winnie ve Jesse, Mae'yi kurtarmaya çalışırlar, bunun için plan yaparlar. Sonunda başarılı bir şekilde Mae'yi hapishaneden kaçırırlar. Tucklar kasabayı ailece terk eder. Şerif, Winnie'nin Mae'nin kaçmasına yardım ettiğini anlar; ancak yaşı çok küçük olduğundan ceza vermez.

Jesse giderken Winnie'ye bir şişe içinde ölümsüzlük suyu verir. Bu suyu on yedi yaşına geldiğinde içmesini ve kendisini bularak evlenmesini ister.

Tuckların kasabadan ayrılmasından sonra, Winnie yine sıkılmaya başlar ve koruda kendine arkadaş kabul ettiği bir kurbağa ile oynamaya devam eder. Bir gün, Jesse'nin verdiği ölümsüzlük suyunu, kurbağaya dökerek onun ölümsüz hâle gelmesine sebep olur.
Uzun yıllar sonra Jesse, Winnie'yi aramak üzere Treegap kasabasına tekrar gelir. Ancak kasaba çok büyümüş ve çok değişmiştir. Fosterlerin evi yıkılmış, koru da kesilerek yerine evler yapılmıştır. Jesse, mezarlığa gider ve Forsterlerin aile mezarlığını inceler ve Winnie'nin iki yıl önce öldüğünü görür. Büyük bir üzüntüyle kasabadan ayrılır.

NATALİE BABBİTT

1932 yılında Amerika'da doğmuştur. Sanat hayatına çizer olarak başlayan Babbitt, birçok çocuk kitabının resimlenmesini yaptı. Daha sonraki yıllarda yine çocuklarla ilgili hikâye, şiir, roman yayınlayan Babbitt, eserleriyle dünya çapında tanınan bir yazar hâline geldi. Başarılarından dolayı çocuk edebiyatının saygın ödüllerinden Coldecott Ödülü'nü kazandı.
Ölümsüz Aile

SON EKLENENLER

Üye Girişi