Kullanıcı Oyu: 4 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin değil
 

TOM SAWYER - MARK TWAIN

Tom Sawyer bir Amerikan efsanesi özelliği taşımaktadır. Eserin başında yazar, olayların gerçekten yaşandığını belirtmektedir. Romandaki konuşma tarzı da Amerikan edebiyatında örnek alınmış, önemli bir başarıdır.

Başlıca Kahramanlar

Tom: Oldukça hareketli, yaramaz, başından türlü türlü maceralar geçen kurnaz bir çocuktur.
Huck: Tom'un hem arkadaşı hem de sağ koludur. Pespaye, serseri kılığında biridir.
Injun Joe: Para için her türlü kötülüğü yapabilen menfaatperest bir insandır.

ÖZET

Tom Sawyer Amerika'nın Missouri eyaletinin St. Petersburg kasabasında yaşamaktadır. Sürekli haşarılıklar yapmaktadır. Bir gün okuldan kaçar. Fakat durumu kardeşi Sid, teyzeleri Polly'e söyler. Ceza olarak teyzesi ona bahçedeki çitleri badana yapmasını söyler. Tom, bu işten nefret etmesine rağmen, etrafındakilere çok zevk alıyormuş gibi görünür. Kasabadaki çocuklar da bu zevkli işten yapmak isterler. Kurnaz Tom, badanayı onlardan aldığı para karşılığında yine onlara yaptırır. Böylelikle cezadan kurtulduğu gibi bir sürü de parası olur.
Tom, kasabada pek çok yaramazlık yapmaya devam eder. Bir gün Becky adında sarışın bir kıza ilgi duymaya başlar. Okulda onunla dost olmaya çalışır. Kız da ona ilgi duyar ve kendi aralarında nişanlanırlar. Bir konuşmaları sırasında kız, onun önceden başka biri ile nişanlandığını öğrenir ve onu terk eder. Tom çok kızmıştır.

Tom'u okula bağlayan tek şey olan Becky de ortadan kalkınca okula hiç gitmemeye başlar. Arkadaşları ile hep oyun oynamaktadır. Bir gün yine macera oyunları oynarlarken Tom, Huck Finn adlı arkadaşı ile mezarlığa gitmeye karar verir. Güya amaçları şeytanla karşılaşmaktır. Şeytana kedi leşi fırlatacaklardır. Fakat onlar üç tane mezar soyguncusu ile karşılaşırlar. Bir yere gizlenip olan biteni seyretmeye başlarlar.

Bunlar Doktor Robinson, kötü niyetli biri olan Injun Joe ve ayyaş Muff'dur. Aralarında bir tartışma çıkmıştır. Injun Joe daha çok para istemektedir. Doktor buna sinirlenir. Muff a bir yumruk atar. Adam sersemler. Injun Joe çok sinirlenir ve doktoru bıçaklar. Sersemlemiş bir hâlde bulunan Muff'un eline bıçağı tutuşturur ve doktoru onun bıçakladığına inandırır. Çocuklar olan biten karşısında dehşete düşerler ve ordan kaçarlar.

Muff tutuklanmıştır. Tom ve arkadaşı çok korktuklarından hiç konuşmazlar. Bu arada halası Tom'un üzerine çok gitmektedir. Duruma dayanamayan Tom, Huck ve Joe Harper ile yakınlardaki bir adaya kaçar. Burada çok güzel günler geçirirler. Bir süre sonra bir kayığın onların cesetlerini aradığını fark ederler. Aileleri uzun süreden beri haber alamadıkları çocuklarının öldüklerini sanmaktadır. Tom ve arkadaşları geri dönerler. Tom teyzesinin ve kardeşinin çok üzüldüğünü ve kendisi için iyi şeyler anlattıklarını görür. Ayrıca kilisede de tören düzenlenecektir. Törenin düzenlendiği gün ortaya çıkarlar ve üçü de sevinç içinde ailelerine kavuşur.

Aradan geçen zaman oldukça neşeli geçer Tom için. Tom, Muff'un suçsuzluğunu kanıtlamak için şahitlik yapar, İnjun Joe kaçar. Tom bir anda kahraman oluverir.
Bir zaman sonra, Tom yeniden sıkılır ve Huck ile define aramaya başlar. Cinlerin olduğuna inanılan bir eve giderler. Orada İnjun'un eşkıyalara ait olduğunu sandıkları bir hâzineyi gömmeye çalıştığını fark ederler. Tom ve Huck onu takip etmeye başlar. Bir sürü olaydan sonra hâzineyi bulurlar.

Tom ve Huck artık zengindir. Petesburg'a geri dönerler. Huck'u dul bir kadın evlat edinir, onu iyi bir insan olarak yetiştirmeye çalışır.

MARK TWAİN

1835 yılında Amerika'da Florida kasabasında dünyaya gelmiştir. Babasının ölümünden sonra daha on iki yaşında iken çalışmak zorunda kalmıştır. Önce matbaacı çırağı olan Mark Twain daha sonra yazarlığa başlamıştır. Bundan sonra nehir gemiciliğini öğrenmiş ve seyahatlere başlamıştır.

İlk yazısı 1865'te yayımlanmıştır. Şöhreti gittikçe artan Mark Twain, bir süre Hawai adalarında muhabir olarak bulunmuştur. Newyork'ta zengin bir kömür tüccarının kızı ile evlenmiş, bundan sonra peş peşe kitaplarını yayımlamaya başlamıştır.
Kitaplarından elde ettiği para onu zengin bir insan olarak yaşatmıştır. Buna rağmen son yıllarını derin bir melankoli içinde geçirmiştir. 1910 yılında da ölmüştür. O Amerikan edebiyatının eşsiz bir yazarı olarak bu edebiyata damgasını vurmuştur.

SON EKLENENLER

Üye Girişi