Kullanıcı Oyu: 4 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin değil
 

ÖTLEĞİN KUŞU -HALİL KOCAGÖZ

Çocuklar için yazılmış bir roman olan Ötleğen Kuşu'nda Ege bölgesindeki günlük bir yaşam şiirsel bir dille anlatılmıştır.

Başlıca Kahramanlar:

Ötleğen Kuşu: Çok güzel öten ve herkese görünmeyen bir kuştur.
Nihat: Romanın başkahramanıdır. Oldukça kabiliyetli, müziğe ilgili, çalışkan, neşeli bir çocuktur.
Ayşe, Hasan: Nihat'ın kardeşleridir.
Nuri, Metin, Selim: Onunla aynı yaştaki arkadaşlarıdır.

ÖZET

Tuzburgazı köyü, Beşparmak Dağlarından Söke ilçesine uzanan bir ovanın ucundadır. Nihat, bu köyde yaşayan bir çocuktur. Babasının çalıştığı fabrikaya giderken yolda hep ötleğen kuşunun o güzel sesiyle karşılaşır. Onun nağmelerini dinlemeyi çok sever. En büyük arzusu da bu kuşu görmektir.

Bir gün arkadaşları Nuri, Metin, Selimle birlikte babasına yemek götürmek için yola çıkarlar. Ormanda arkadaşları ile birlikte kâh oynayarak kâh yürüyerek eğlenirler. Bir de yolda balık tutarlar. Dünyalar onların olmuştur.

Nuri, ötleğen kuşunu diğer kuşlardan ayırmaksızın avlamak istemektedir. Nihat buna çok üzülür. Nihat'ın bu konudaki hassasiyeti arkadaşları içinde 'Ötleğen Kuşu' adıyla anılmasına neden olmuştur.

Hatçe nineleri Nihat ve arkadaşlarının hayatında önemli bir yere sahiptir. Onlara türlü türlü masallar anlatarak eğlendirmektedir. Ötleğen kuşundan da o bahsetmiştir.
Nihat bir gün ötleğen kuşunu görmek için ormanda gezerken yavru bir ötleğeni yırtıcı bir kuşun elinden kurtarır ve evine getirir. Ona bir kafes yaparlar ve kuş artık Nihat'ın olur.
Geçit töreni için ilçeye askerler gelecektir. Babası Nihat'ı da yanma alarak töreni izlemek için şehre iner. Nihat çok heyecanlıdır. Şehirde bir sürü kitaplar alır. Bir sürü kalabalığın toplandığı törene Atatürk de gelmiştir. Nihat Atatürk'ü görünce çok heyecanlanır.
Bundan sonra köyde Nihat ve arkadaşları okullarına giderler ve zaman zaman da gezerler. Öğretmeni Nihat'ın müziğe olan kabiliyetini keşfeder ve ona mandolin çalmasını öğretir.
Nihat 10 Kasım 1938'de Atatürk'ün öldüğünü duyar ve arkadaşları ile birlikte çok üzülür. Kış bitip ilkbahar geldiğinde çocuklarda yeni bir sevinç hâsıl olur. Babanın eve getirdiği pilli radyo bu sevinci daha da artırır. Hıdrellez günü yaşadıkları eğlenceler ise çocukların hayatında renkli tablolar halinde kalır.

Romanın sonlarında, Nihat ve kardeşi Hasan sünnet olur. Hayatlarına biraz daha uslanmış çocuklar olarak devam ederler.

HALİL KOCAGÖZ

1930- 1984 yılları arasında yaşamış olan Halil Kocagöz, Galatasaray Lisesi mezunlarındandır. Daha sonra Hukuk Fakültesini bitirmiştir. Söke'de çiftçilik yapmıştır.
Roman, oyun ve şiir türünde eserler vermiştir.

Başlıca Eserleri: Yaşayanlar İçinde, Bulutlar, Adamlar, Yaşamak Türküsü, Atatürk'ün Işığı, Çiçekle Tüfek...

SON EKLENENLER

Üye Girişi