Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

İNCİNİN MACERALARI -ORHAN KEMAL

Bu eser, Orhan Kemal'in kaleminden dökülen sekiz hikâyeden oluşmaktadır. Orhan Kemal, daha ziyade çocukların dünyasından kesitler sunduğu bu hikâyelerde genel sanat anlayışından uzaklaşmamış, romanlarındaki gibi yoksul insanların hayatlarını konu edinmiştir.

ÇOCUK ALİ

Dağ köylerinden birinde kömür yakarken bir yangın çıkmıştır. Fakat ormanın epeyce bir kısmına yangının dağılmasına engel olunamamıştır. Yangına sebep olan korucularla uyuşulup olay örtbas edilmeye çalışılmıştır. Fakat köyde bu durum gitgide yayılmıştır. Bu durumun önüne geçmek için tek çare kalmaktadır: Suçu başkasının üzerine atmak.
Suçu işleyenler köyün kimsesiz kadınlarından Dul Ayşe'ye bir miktar para vererek on iki yaşındaki oğlu Ali'nin suçu üzerine almasına karar vermişlerdir.

Ali her şeyden habersiz kendisini jandarmanın elinde bulur. Boynu bükük hâlde olanları anlamaya çalışmaktadır. Bucak merkezindeki jandarmanın elinde meraklı bakışlarla etrafına bakınmaktadır. Çocuk Ali yargılanır ve iki yıl hapis cezası verilir.

Cezaevine geldiğinde, Ali eski püskü kıyafetleriyle kalabalığın arasında sıkılır. Herkes ona bakmakta ve onunla alay etmektedir. Oysa Ali "Suçu ben işlemedim." diyememektedir. Tifüs salgını olduğu için Ali'yi bir güzel yıkarlar ve temizlerler. Ali'nin tek düşündüğü annesidir. Zavallı annesi tarlaları tek başına evirip çeviremeyecek, mısırları domuzlar talan edecektir.
Gardiyanlar da onunla alay eder. Herkes onu suçlu sanmaktadır. Oysa o masumdur ve insanları anlayamamaktadır. Çantasından çıkan az miktardaki parayı görünce "Bu köylüler de hep böyle. Fakirlikten yakınırlar, yanlarında bizden çok para taşırlar." derler. Oysa bu para, hapishane hâli diye getirdiği kötü günler için sakladığı paradır. Yemek yedikten sonra, Ali koğuştaki ilk gününü geçirmiştir. Sabah işsizlikten canı sıkılan Çocuk Ali aşçılara bamya doğramak için yardıma girişir.

ORHAN KEMAL

15 Eylül 1914'te Adananın Ceyhan ilçesinde dünyaya gelmiştir. Asıl adı, Mehmet Raşit Öğütçü' dür. Orhan Kemal, Suriye'ye zorunlu göçleri nedeniyle öğrenimini ortaokul son sınıfta bırakmak zorunda kalmıştır. Askerlik görevini yaparken yasalara aykırı davranışından dolayı 5 yıl hapse mahkûm edilen Orhan Kemal, burada Nazım Hikmetle tanışmıştır. Bu tanışma, bundan sonraki hayatında ve görüşlerinde çok etkili olmuştur. 1970 yılında Sofya'da vefat etmiştir.

Orhan Kemal, eserlerinde daha ziyade Çukurova'da yaşayan işçilerin dünyasını işlemiştir. Romanlarının önemli konuları bu bölge insanlarının yaşamı, İstanbul'un kenar semtlerindeki insanların dünyası ve hapishane gözlemleridir.

Yazarın başlıca eserleri şunlardır: 72. Koğuş, Murtaza. Ekmek Kavgası, Bereketli Topraklar Üzerinde, İstanbul'dan Çizgiler, Avare Yıllar, Baba Evi, Gurbet Kuşları.


SON EKLENENLER

Üye Girişi