Kullanıcı Oyu: 4 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin değil
 

AKIN ÖZETİ - FARUK NAFİZ ÇAMLIBEL

Akın:
Türk milletinin kahramanlığını, Türk tarihinin bir döneminden örneklerle ortaya koyan bir tiyatro eseridir. Özellikle Cumhuriyet'in ilk yıllarında çokça okunmuş ve birçok kereler oynanmıştır.

Başlıca Kahramanlar:
İstemi Han: Türk hakanıdır. Devletine bağlı ve milletini her şeyden üstün tutan adil bir hükümdardır.
Suna: Hakanın kızıdır. Akıllı, güzel bir kızdır. Bumin, Bayan, Demir: Başbuğların oğulları.

ÖZET:

Hakanın çadırının içinde Demir, Bumin ve Bayan kendi aralarında konuşmaktadır. Üçü de babaları olan başbuğların geleceği hakkında sohbet etmektedirler. Üçü de endişelidir. Çünkü babalarının getireceği haberler acı olabilir. Bu üç başbuğ hakanın cenaze haberini getireceklerdir büyük ihtimalle.

Ülkede on iki yıldır kuraklık yaşanmaktadır. Ülke susuzluktan dolayı zor durumdadır. Töreye göre, kuraklık devam ederse ülkenin hakanı kurban edilmelidir. Hakanın günahının olmadığını düşünen halk bundan memnun olmasa da töre mutlaka uygulanacaktır.
İkinci bölümde, Suna ile İstemi Han konuşmaktadır. Memleketin en güzel kızı olan Suna babasını çok sevmektedir. Babası akıbetini bildiği için kızını bu sona hazırlamaya çalışmaktadır. Kendisinin büyük ihtimalle devleti için kurban edileceğini söyler. Suna karşı çıkar. Onun hakanlıktan vazgeçmesinin korku olarak algılanacağını söyler hakan. Kızı karşı çıkar. Hakanı kendi canından çok üzen şey devletin durumudur. Deniz uzaklarda kalmıştır ve halk susuzluktan kırılmaktadır. Bu ortamda akın da yapılamamaktadır. Bir süre sonra, tahmin edildiği gibi üç başbuğ hakanın yanma gelir. Bunlar Günbeyi, Batıbeyi ve Doğubeyi'dir. İstemi Han, habere kendini alıştırmıştım Fakat farklı bir durum olur. Beklenen haber gelmez. Bu sefer kurban edilmesi istenen kişi vatanın en güzel kızıdır. Bu da İstemi Han'ın biricik kızı Suna'dır. İstemi Han içindeki korkunç acıya rağmen vatanı için kızını kurban edeceğini söyler.

Suna azgın sularda kurban edilecektir. Halka her fırsatta yardım eden bu güzeller güzeli kızın kurban edilmesine halk karşı çıkar. İnsanların hepsi toplanır. Bu arada Deniz apar topar hakanın yanma gelir. Haberler korkunçtur. Meğer hain başbuğlar başbakıcıya zorla bu kararı aldırmışlardır. Amaçları Suna ölünce zaten acıdan ölecek olan hakanın yerine geçmektir.

Olayların devamında üç başbuğ halk tarafından cezalandırılır. İstemi Han çok mutludur; çünkü kızı ile Demir evlenecektir.


FARUK NAFİZ ÇAMLIBEL

Cumhuriyet Döneminin önde gelen şairlerinden biri olan Faruk Nafiz, 1898 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Tıp Fakültesinde başladığı eğitimini yarıda bırakarak öğretmenliğe başlamıştır. Yazarlık, öğretmenlik, milletvekilliği gibi görevlerde bulunmuştur. 1973'de Akdeniz'de bir gemide kalp yetmezliği nedeniyle vefat etmiştir.
Önce aruz vezniyle şiire başlayan Faruk Nafiz Çamlıbel, Hecenin Beş Şairinden biri olarak şiirlerini hece vezniyle kaleme almaya başlar. Romantik ve realist konulan bir arada kullanmakta başarılı olan şair, eserlerinde Anadolu'ya, tarihe büyük yer vermiştir.

Başlıca Eserleri: Şarkın Sultanları, Bir Ömür Böyle Geçti, Akarsu, Akıncı Türküleri, Özyurt, Kahraman, Elimle Seçtiklerim.

 

SON EKLENENLER

Üye Girişi