Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

     Toplumun tümünü yakından ilgilendiren bir konunun, dinleyiciler hu­zurunda bir başkanın yönetiminde, değişik düşüncelere sahip yetkili kişi­lerce, çeşitli yönlerden tartışılmasına ve incelenmesine açık oturum denir. Açık oturum, uzman kişiler arasında yapılabileceği gibi, sınıfta öğrenci­ler arasında da yapılabilir.

      Açık oturumun hazırlanması:
     Açık oturum yapılabilmesi için önce, toplumun ilgisini çekebilecek ni­telikte bir konu seçilmelidir. Sınıf çalışmalarında bu konu, çevremizden, okulumuzdan veya sınıfımızdan, eğitim - öğretim sorunlarından seçilebilir.
     Konu seçiminden sonra sıra, konuşmacıların seçimine gelir. Salonda, radyoda, televizyonda, gazete ve dergilerde yapılan açık oturumlarda, o konu ile ilgili 3-5 kişi seçilir. Sınıf için çalışmalarında bu sayı daha faz­la olabilir, hatta bütün sınıf açık oturuma katılabilir. Konuşmacılar, konu­ları ile ilgili araştırma ve inceleme yaparlar.
     Açık oturumda konuşmalar bir başkan tarafından yönetilir. Sınıfta ya­pılan açık oturumlarda, ilk önce örnek olarak öğretmen başkanlık yapar. Daha sonraları sınıfın seçeceği bir başkan açık oturumu yönetir. Açık otu­rumu yönetecek öğrencinin konuşmacılardan fazla konu hakkında hazır­lık yapması gerekir. Çünkü başkan, oturumun başında konuyu ortaya ko­yar, konuşmalar arasında bağlantıyı sağlar ve konuşmayı bir sonuca ulaştırır. Başkanın zeki ve kültürlü olması, güzel konuşması lâzımdır.
     Açık oturumda konuşmalar sıra ile yapılır. Konunun ayrıntılarına gö­re, konuşmacılar, başkan tarafından, iki veya üç tur konuşturulur. Konuş­malar belli bir zaman süresi ile sınırlandırılmalıdır. Uzun konuşmalar dinleyenleri sıkar. Konuşmalar sırasında saygı ve nezaket kurallarına uyulmalı, uygunsuz konuşmalar ve davranışlar yapılmamalıdır. Başkan bu konuda kesin bir tavır takınmalıdır.
     Toplumdaki açık oturumlar genellikle geniş salonlarda ve kalabalık bir dinleyici kitlesi önünde yapılır. Gazete, dergi, radyo ve televizyondaki açık oturumların izleyicileri, okuyucu ve dinleyicilerdir.
     Açık oturumların, toplumun kültürel kalkınmasında ve çeşitli meselelerin çözümünde önemli bir yeri vardır. Açık oturuma katılan kişiler, tartı­şılan konunun yetkilisi ve uzmanı oldukları, o konu üzerinde derinlemesi­ne bir araştırma yaptıkları için, dinleyenleri tatmin ederler. Meselelere yeni bakış açıları getirirler. Dinleyenlerin bilgisini artırır, düşünce ufku­nu genişletirler.
     Panel, forum ve sempozyum gibi sözlü kompozisyon türleri, açık otu­rumun değişik biçimleridir. Sırası ile bu sözlü kompozisyon türlerinin özelliklerini görelim. 
     (Kompozisyon Sanatı, Sakin Öner, Yuva Yayınları, İstanbul 2005)


 

SON EKLENENLER

Üye Girişi