Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

 KİMDİR BU? ETKİNLİĞİ

Deneme ve eleştiri türünün başarılı sanatçıların- dandır. Okuruma Mektuplar, Günce eserlerinden ikisidir.
Yukarıda tanıtılan yazar kimdir?

Nurullah Ataç
 

Fâhim Bey, romantikliğin de ötesinde bir hayal ve iyi duygular adamıdır. İçinde yaşanan ve pek çok çirkin yönü bulunan günlük hayat şartları yüzün­den silik bir karakterdir. Kendisinin özlediği daha doğrusu inandığı dünya bu olduğu için uzun za­man gerçeklerin üzücü olaylarını görmezlikten gel­meye çalışır. Ne var ki bu inanç ve savaş tek yönlüdür, ister istemez Fâhim Bey yenilgiye uğraya­caktır.
Yukarıda özeti verilen roman azar­lardan kimdir?

Abdülhak Şinasi Hisar


 Aruza Veda” şiirleriyle aruz ölçüsünü bırakıp he­ceye yönelmiştir. Şiirlerinde derin bir melankoli ve karamsarlığı dile getirmekle birlikte daha çok ferdi konular işlemiştir.
Bu parçada sözü edilen yazar ve yazarın dâhil ol­duğu edebi topluluk hangisidir?

Halit Fahri Ozansoy / Beş Hececiler

Şiir, öykü, roman, deneme ve edebiyat tarihi tür­lerinde eserler vermiş, çok yönlü bir yazardır. Dili sade ve mükemmeldir. Şiirlerinde zaman, bilinçal­tı, duygu, hayal ve musiki vardır. Romanlarında ta­rihsel, toplumsal konulan da işlemiştir. Huzur, Ab­dullah Efendi’nin Rüyaları, Beş Şehir önemli eser­lerindendir.
Yukarıda tanıtılan sanatçı kimdir?

Ahmet Hamdi Tanpınar

Lisesini bitirdikten sonra Viya­na Üniversitesinde tiyatro eğitimi görmüştür. Konu bulmakta sıkıntı çekmez; hayatın her yönünden olayla ve her kesimden tiple karşımıza çıkar. Akı­cı bir dile sahiptir. Düşüncelerini, anlattığı olay­lar üzerinden okuyucuya iletmeye çalışır. Eserle­rinden bazıları: Şişhanece Yağmur Yağıyordu, On İkiye Bir Var, Keşanlı Ali Destanı, Sersem Kocanın Kurnaz Karısı...
Yukarıda tanıtılan sanatçı kimdir?

Haldun Taner

Orhan Veli’yle, arkadaşları Oktay Rıfat ve Melih Cevdet; çoktandır ciddi olmak adına toplumcu şiir geleneğine tepki olarak biraz da sanırım, zamanın siyasal ve toplumsal gereklerine uyarak şiirin sıkı vidalarını gevşettiler. Şiire bir sereserpelik, bir ra­hatlık, bir uçarılık kattılar; onu biraz daha umursa­mazlığın ve gülünçlüğün belirleyiciliğinde yeni tat­larla, yeni renklerle, yeni seslerle bezediler.

Yukarıdaki parçada kendilerinden söz edilen şairler, hangi edebiyat topluluğuna bağlıdır?

Orhan veli


1919’da yayımlanan “Memleket Hikâyeleri” ede­biyatımızda yeni bir çığır açar ve edebiyatımız Anadolu’ya yönelir. 1922’de yayımlanan “Ya­ban” ve “Çalıkuşu” bu etkiyi güçlendirir. Kurtuluş Savaşı’nı konu edinen “Ateşten Gömlek” de bu eğilimin bir sonucudur.
Aşağıdaki yazarlardan hangisinin bir eseri yu­karıdaki parçada yer almamıştır?

Peyami Safa

Oktay Rıfat ve Melih Cevdet Andây ile “Garip” adıyla anılan şiir akımını başlattı. Ölçüye, kafiye­ye karşı çıkarak eserlerini sade bir dille yazdı. Top­lumsal bozuklukları yeren alaycı şiirleri de yazdı. Garip, Destan eserlerinden ikisidir.

Yukarıda sözü edilen sanatçımız kimdir?

Orhan Veli Kanık

Roman, Kurtuluş Savaşı yıllarını anlatmaktadır. Ya­zar, kahramanlarını yaşadıkları şartların gerçeği içinde anlatır. Eser; Kurtuluş Savaşı’mızın, bürok­ratların toprak sahipleri ve toplumun önde gelen­leriyle yaptıkları iş birliğiyle zafere ulaştığının bilin­ciyle yazılmıştır. İstanbullu Hoca ve Çolak Salih ro­manın en belirgin karakterleridir.
Bu parçada sözü edilen roman aşağıdakilerden hangisidir?

Küçük Ağa

Toplumcu gerçekçi olan, toplumcu düşünceyi ro­mantik söyleyişle başarılı şekilde harmanlayan şa­irimizdir. Şiir dışında roman, gezi, anı, deneme, senaryo türlerinde eserler vermiştir. Sisler Bulva­rı, Duvar (şiir kitapları); Kurtlar Sofrası, Sokakta­ki Adam (roman); Hangi Batı (deneme); Kartallar Yüksek Uçar (senaryo) gibi eserleri bulunmaktadır.

Yukarıda verilen bilgiler aşağıdaki sanatçılardan hangisiyle ilgilidir?

Atilla İlhan

1940-50 yıllarını kapsayan yeni şiir akımında ken­dine özel bir yer edindi. Aydın bir dille, zaman za­man kötümser, güvensiz kendi türküsünü söyle­miştir. Yarım uyaklar, iç sesler, duygu ve düşünce­lerine eklediği zarif benzetmeler ve söyleyişindeki titizlikle en sevilen şairler arasına girmiştir. Adamın Biri, Rüzgâr, Atatürk Kurtuluş Savaşı’nda, Yeşeren Otlar, Süt, Yangın gibi şiir kitapları vardır.
Bu parçada sözü edilen sanatçı kimdir?

Cahit Külebi

İstanbul’da doğdu. Amerikan Koleji ve Fransız okulunda öğrenim gördükten sonra Bahriye Mek­tebine girdi. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümünde okudu. Ağaç, Büyük Doğu der­gilerini çıkardı. Örümcek Ağı, Kaldırımlar, Ben ve Ötesi adlı eserleri vardır.
Yukarıda özellikleri verilen sanatçımız aşağıdakilerden hangisidir?

Necip Fazıl

 

Millet olmak için tarih bilincini şart koştuğundan bütün romanlarında kendi yorumuyla bu bilinci okuyucusuna aşılamaya çalışmıştır. Yazarın son dönem edebiyatçılarımız içinde kendine özgü çiz­gilerle beliren şahsiyeti, onun birçok değişikliği sorgulamasına yol açmıştır. Geçmişi bilmek için dil bilmek gerçeğini açıkça belirten yazarın ilk roma­nı, "Sokaktaki Adam"dır.
Bu parçada sözü edilen sanatçımız kimdir?

Atilla İlhan

 

Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz"ın ilk tasarlanış şek­li radyo oyunudur; daha sonra tiyatro sahnelerine taşınmış, televizyon için dizi filme uyarlanmış ve son olarak da romanı yazılmıştır. Türkiye gerçek­lerine, özellikle de hiçbir mantık ölçüsüne uyma­yan “bürokrasi”ye tuttuğu ışıkla büyük kitleler tara­fından beğenilmiştir.
Yukarıda sözü edilen eserin yazarı kimdir?

Aziz Nesin

 

Öğretmenlik ve Milli Eğitim Bakanlığının çeşitli ka­demelerinde yöneticilik görevlerinde bulundu. Şi­irlerinde, yeniliklerden yararlandı; doğa güzellik­lerini, insan ve yurt sevgisini işledi; bireysel duy­gularını yansıtan şiirler yazdı. Şiirlerini; Dönülmez Zaman İçinde, Tek Adam, Mevsimlerin Ötesinden, Güzel Dünya, Şu Dağlar Bizim Dağlar, Zaman Bahçesinde, Destan Atatürk adlı kitaplarda topladı.
Yukarıda tanıtılan sanatçı kimdir?

Coşkun Ertepınar

 

Bu şiir, küçük insanın neredeyse “anlık” diyebile­ceğimiz izlenimlerini veren, alaycı, taşlamacı yanı ağır basan, konuşma diline dayalı bir şiirdi. İnsana ve doğaya bakışı iyimserdi. Söz sanatlarına ve bi­çimsel özelliklere karşıydı.
Bu parçada sözü edilen şiir hangi edebiyatın anlayışını yansıtır?

Garip edebiyatı

Yapıtlarında genellikle köyden kente göç eden yoksul insanları, toprak ağalarını, ezilen köylüle­ri, Adana ve İstanbul’un kenar mahallelerinde ya­şayanları anlatan yazarın en tanınmış eserleri, Ek­mek Kavgası, Eskici ve Oğulları, Baba Evi ve Ça­maşırcının Kızı’dır.
Yukarıda tanıtılan sanatçı kimdir?

Orhan Kemal

 

Cumhuriyet Devri roman ve hikâye yazarlarından­dır. Yaşamı ve küçük burjuva aydınını alaya almak­tan hoşlanan yazar; toplumla entelektüelin ça­tışmasını en iyi şekilde yansıtır. Türk romanında yeni bir açılımın öncüsü olmuş, kendi adını alan bir tarzdan söz ettirmiştir. Tutunamayanlar, Tehli­keli Oyunlar, Bir Bilim Adamının Romanı, Korku­yu Beklerken, Oyunlarla Yaşayanlar önemli eser­lerindendir.
Bu parçada sözü edilen yazar kimdir?

Oğuz Atay

Cumhuriyet edebiyatının düzyazı ustasıdır. Türkçenin özleşmesini savunmuştur. Devrik cümleleriyle tanınır. Deneme, eleştiri ve söyleşilerini, "Söyleşi­ler", "Okuruma Mektuplar", "Karalama Defteri" gibi kitaplarda toplamıştır.
Bu parçada sözü edilen sanatçı kimdir?

Nurullah Ataç

Çınaraltı gazetesinde yayımlanan ilk öyküleriyle dikkat çekti. Bir süre öykü yazdıktan sonra romana geçti. Sanatçı; varlık ve olayların iç yüzünü araştı­ran, entelektüel planda, çözümleyici bir yöntemle çalışan sanatçılarımızdandır. Yapıtlarına kattığı yo­ğun bir anlatışa paralel, şiirli bir atmosfer, onu tanı­tan özelliklerin başında gelir. Oğlumuz, Yarın Diye Bir Şey Yoktur, İki Uyku Arasında önemli öyküle­ri arasındadır.
Bu parçada sözü edilen sanatçı kimdir?

Tarık Buğra

Son dönem Türk edebiyatının önemli oyun ya­zarlarından biridir. Edebiyata şiirle başlamış, çe­şitli gazete ve dergiler çıkarmıştır. Pek çok oyunu sahneye konan sanatçının, Yunus Emre, Mevlana, Sarı Naciye, İsyancılar adlı eserleri önemlidir.

Yukarıda sözü edilen sanatçı kimdir?

Recep Bilginer

Anıları, fıkraları, makaleleri, gezi yazıları ve gazete­ciliğiyle tanınır. Türkiye’nin Batılılaşmasına, Atatürk devrimlerinin yayılıp korunmasına çalışır. Türkçemizin her düşünceyi aydınlatabilecek bir kıvrak­lık, bir zenginlik kazanmasındaki emeği büyüktür. Canlı, sağlam, duru, renkli, kişilik taşıyan bir anla­tımı vardır. Halkın anlayabileceği sözcükleri titizlik­le kısa bir cümle yapısı içerisinde, ustalıkla kulla­nır. Denizaşırı, Çankaya, Atatürkçülük Nedir, Yolcu Defteri başlıca eserlerindendir.
Bu parçada sözü edilen sanatçı kimdir?

Falih Rıfkı Atay

Anadolu insanının gelenekçi, sağduyulu, insancıl, bilinçli, bilinçsiz tüm yönlerini gözlemleyip araştı­rarak aydınlık betimleme ve çözümlemelerle yan­sıtan bir sanatçıdır. Köygöçüren, Yılanların Öcü önemli eserlerindendir. Yılanların Öcü adlı eseriy­le 1958 Yunus Nadi Roman Ödülü’nü kazanmıştır.

Yukarıda sözü edilen sanatçı kimdir?

Fakir Baykurt

 

Yazar, romanında Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki Ankara’nın insanını bize sunar. Roman kahramanı İbrahim Efendi birçok işi denemiş, en sonunda ki­raladığı bir apartman dairesiyle geçimini sağlamış­tır. Yazar, o zamanın Ankara’sını anlatmak, toplu­mu bize sunmak için en güzel yolu pansiyonu kur­gulamakta bulmuş ve bunda da başarılı olmuştur.

Bu parçada sözü edilen roman kimdir?

Ayaşlı ve Kiracılar

 

Toplumla ilgili bozuklukları oyunlarında başarıyla işlemiştir. Dramatik oyunlarında ahlaki değerlere önemli bir yer ayırır. Cengiz Han’ın Bisikleti önem­li oyunlarından biridir. Karayar Köprüsü, Bir Kilo Namus, Deli, Turp Suyu, Canavar Cafer, Tamirci, Yağmur Duası adlı eserleriyle edebiyatımızda var­lık göstermiştir. Gülerek, İblisler - Azizler - Kadınlar gibi anı türünde de eserleri de vardır.
Bu parçada sözü edilen yazar, kimdir?

Refik Erduran

 

Anı, makale, öykü ve roman türlerinde eserler ver­miştir. Eserlerinde hep İstanbul’u anlatmıştır. An­cak onun için önemli olan İstanbul’un geçmişidir. Sanatçı, bizi şaşırtan bir anı zenginliğiyle göze çar­par. Eserlerinde sade bir dil kullanmıştır. “Fahim Bey ve Biz’’ adlı romanı önemlidir.
Yukarıda tanıtılan sanatçı kimdir?

Abdülhak Şinasi Hisar

 
1930’lu yıllarda bir grup genç bir araya geldi. “Can­lılık, samimiyet ve daima yenilik” ilkesini benimse­diler. Hececilerin elinde tıkanan şiirimize yeni ufuk­lar açmayı amaçladılar. Cevdet Kudret, Sabri Esat Sivayuşgil, Yaşar Nabi Nayır gibi tanınmış sanatçı­lardan oluşan bu grup şiirimize istediği gibi bir ye­nilik getiremediğinden kısa sürede dağıldı.
Bu parçada sözü edilen edebi topluluk hangisidir?

Yedi Meşaleciler
 

İstanbul Üniversitesi, İngiliz Filolojisi ve Felsefe bö­lümlerini bitirdi. Washington Üniversitesinde tiyat­ro hocalığı ve oyun yazarlığı yaptı. Manzum tiyatro alanında son derece başarılı yapıtlar ortaya koydu. Cumhuriyet devri tiyatro yazarları arasında yetkin bir isim hâline gelen sanatçı, çoğu eserinin konu­sunu Osmanlı tarihinden seçmiştir. IV. Murat, Cem Sultan, Genç Osman adlı tiyatro eserleri vardır.
Yukarıdaki parçada sözü edilen tiyatro yazarı kimdir?

Turan Oflazoğlu

 

1950’den sonra Mehmet Çınarlının çıkardığı bir dergi çevresinde toplanan bazı sanatçılar Garip- çilere tepki göstermişlerdir. Milli-manevi değerle­re dayalı bir şiir anlayışı ortaya koymuşlardır. İlhan Geçer, Munis Faik Ozansoy, Mustafa Necati, Yavuz Bülent bu topluluğu oluşturan sanatçılardır.
Bu parçada sözü edilen edebi topluluk kimdir?

Hisarcılar

Bütün idealleri yok olan, iflas eden Mürşit Efen­di, kızı Zehra’yı iyi yetiştirmek için yatılı okula verir. Onun bu gayretini yanlış anlayan ve uzak yaşadığı için babasına öfke duyan ilkokul öğretmeni Zehra, babasına sağlığında yaklaşmaz ama babası ölün­ce gerçeği anlar ve pişman olur.
Bu parçada sözü edilen roman ve yazarı kimdir?

Acımak - Reşat Nuri Güntekin

 

Türk edebiyatında "Halikarnas Balıkçısı" takma adıyla tanınır. Bodrum'a sürgüne gönderilmiştir. Yazılarıyla Bodrum’u ve Mavi Tur’u dünyaya ta­nıtmıştır. Hikâye ve romancılığımızda deniz çığırı­nı açan yazardır. Coşkun, şiirsel diline güvenerek üslup ve tekniğe pek önem vermemiştir. Eserlerin­de yer yer konu dışı bilgilere rastlanır. Aganta Burina Burinata, Oruç Reis romanlarından bazılarıdır.

Bu parçada sözü edilen yazar kimdir?

Cevat Şakir Kabaağaçlı

1950 sonrası tiyatro edebiyatımızın önemli yazar­larındandır. Mitolojiden ve tarihten aldığı konula­rın yanı sıra günümüz toplum yaşamını ele aldığı oyunları da vardır. Bireyin toplumla çatışmasını ve baskı altındaki bireyin başkaldırısını hümanist bir yaklaşımla oyunlaştırmıştır. İlk oyunu “Tanrılar ve İnsanlar”da Gılgamış söylencesini; “Hürrem Sul­tan, Tohum ve Toprak, Atçalı Kel Mehmet” gibi oyunlarında Anadolu insanını işlemiştir.
Bu parçada aşağıdaki sanatçıların hangisinden söz edilmiştir?

Orhan Asena

 

Yazmaya 1946'da Ulus gazetesinde yayımlanan ti­yatro eleştirileriyle başlar. İlk romanı “Ölmeye Yat­mak” yayımlanıncaya kadar sadece tiyatro ya­zarlığıyla ilgilenir. İlk romanı yayımlandıktan son­ra çalışmalarını öykü ve romanda yoğunlaştırmış­tır. Eserlerinde toplumun çalkantılı dönemlerini ve bu dönemlerin bireyler üzerindeki etkilerini irdeler. Kendine özgü anlatım biçimleri geliştiren usta bir kadın yazardır.
Bu parçada sözü edilen yazar kimdir?

Adalet Ağaoğlu

Cevdet Bey ve Oğulları
Sessiz Ev
Beyaz Kale
Yeni Hayat
Yukarıda eserlerinden bazıları verilen yazarımız kimdir?

Orhan Pamuk

 

Başlangıçta İkinci Yeni akımı doğrultusunda şiirler yazdı. Daha sonraki yıllarda tümüyle kendi şiirine yöneldi. Yeni biçim araştırmalarına, değişik imge­lerle kendine özgü mistik ve İslami içeriğe yer ve­ren eserleriyle kuşağının en iyi şairleri arasına gir­di. “Mona Roza” en tanınmış şiirlerinden biridir.

Bu parçada sözü edilen sanatçı kimdir?

Sezai Karakoç

 

II. Yeni topluluğunu oluşturan sanatçılarda daha çok ……… akımının etkileri görülür. Şiirde açıklık de­ğil, alışılmadık, çarpıcı mecazlar söz konusudur. …………anlayışının tersine “Şiir, şiir içindir, şiirde duy­guya yer verilmelidir; düşünce, olay düzyazıya ait­tir.” tezini savunurlar. …………bu topluluğun temsilcile­rinden biridir.
Bu parçada boş bırakılmış yerlere sırasıyla doldurunuz?

sürrealizm - Garipçilerin - Turgut Uyar
 

……. deniz hikâyeleriyle tanınmıştır. Denize çok bağ­lıdır, bundan dolayı öykülerinde Ege ve Akdeniz’e yer verir. Denizcilikle ilgili terimleri eserlerinde, hat­ta eserlerinin adlarında kullanmıştır. — adlı eserin­de anılarını anlatmıştır.
Yukarıdaki parçada boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Halikarnas Balıkçısı - Mavi Sürgün
 

 

“Fahriye Abla”nın ölümsüz şairi... “Olvido” ve “Serenat”ı dilimize dolayan sanatçı... Bunları nasıl mı başardı? Batı etkisiyle geleneksel biçimleri kay­naştırarak şiirini; ses, uyum tazeliği, hayal zengin­liği ile sağlam bir yapıya kavuşturdu.
Yukarıda sözü edilen şair kimdir?

Ahmet Muhip Dıranas

 
 
…….. deniz hikâyeleriyle tanınmıştır. Denize çok bağ­lıdır, bundan dolayı öykülerinde Ege ve Akdeniz’e yer verir. Denizcilikle ilgili terimleri eserlerinde, hat­ta eserlerinin adlarında kullanmıştır. …….. adlı eserin­de anılarını anlatmıştır.
Yukarıdaki parçada boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Halikarnas Balıkçısı - Mavi Sürgün

“Fahriye Abla”nın ölümsüz şairi... “Olvido” ve “Serenat”ı dilimize dolayan sanatçı... Bunları nasıl mı başardı? Batı etkisiyle geleneksel biçimleri kay­naştırarak şiirini; ses, uyum tazeliği, hayal zengin­liği ile sağlam bir yapıya kavuşturdu.
Yukarıda sözü edilen şair aşağıdakilerden han­gisidir?

 Ahmet Muhip Dıranas

 


I.   Materyalist düşünceye ve maneviyatın ikinci plana atılmasına karşı çıkmıştır.
II.  Matmazel Noraliya’nın Koltuğu, Fatih-Harbiye ve Yalnızız önemli eserleridir.
III. Ruh tahlillerinde oldukça başarılıdır.
Yukarıda özellikleri verilen sanatçı kimdir?

Peyami Safa


Genç yaşında Rusya’ya gitmek zorunda kaldı ve Rus şair Mayakovski’den etkilenerek sosyalist dünya görüşünü savundu. Şiire heceyle başlayan şair, daha sonra serbest şiirleriyle ünlendi. Hece­nin yaygınlaştığı bir dönemde kullandığı serbest şiirlerinde Divan ve Halk edebiyatı geleneğini öz­gün bir biçime kavuşturdu. Toplumcu gerçekçi bir anlayışla yazdığı şiirlerinde bireysel konular yanın­da memleket sevgisi ve hasreti önemli bir yer tuttu.

Yukarıda özellikleri verilen sanatçımız kimdir?

Nazım hikmet

 

Etkili anlatımıyla eserlerinde genellikle Türk tarihi, ulusal konular, aile yaşamı, insanın iç dünyasında­ki huzursuzluklar gibi konuları ele almıştır. Roman­larından birkaçı beyaz perdeye aktarılmıştır. İbiş’in Rüyası, Gençliğim Eyvah eserlerinden bazılarıdır.

Bu parçada sözü edilen sanatçı kimdir?
TARIK BUĞRA

 

Çok yönlü bir sanatçıdır. Edebiyatın birçok türün­de eser vermiştir. Asıl başarısı şiirdedir. Deneme ve romanları da küçümsenemeyecek derecede başarılıdır. Sisler Bulvarı, Bela Çiçeği, Tutuklunun Günlüğü eserlerinden bazılarıdır.
Yukarıda tanıtılan sanatçı kimdir?

Attila ilhan  


Deneme türündeki eserleriyle ön plana çıkan ………, Türk edebiyatında devrik cümle kullanımını yay­gınlaştırması ile tanınır.
yukarıda boş bırakılan yere kim getirilmelidir?

Nurullah Ataç
 

Konuşma dilinin doğallığı içinde şiirsel deyişleri bulmak, günlük hayatın sorunlarına ve insanlarına eğilmek, söylev havasından kurtulmak, süsten ve söz sanatlarından yardım beklememek” biçimin­de özetlenebilecek şiir anlayışının temsilcisi aşağıdakilerden hangisine bağlı bir sanatçıdır?

Garipçiler
 

Hikâye, tiyatro eserleri, makaleler ve fıkralar yaz­mıştır. Hikâyelerinde genellikle büyük şehirlerde­ki yozlaşmış tipleri, züppeleri, ikiyüzlüleri anlatır. Canlı, neşeli ve nükteli bir üslubu vardır. Tiyatro ve hikâyelerinde gözleme dayalı mizah ve hiciv havası hâkimdir. “Yaşasın Demokrasi, Şişhane’ye Yağmur Yağıyordu” adlı hikâyeleri; “Keşanlı Ali Destanı, Sersem Kocanın Kurnaz Karısı” adlı oyunları vardır.

Yukarıda sözü edilen sanatçı kimdir?

Haldun Taner
 

Modern Türk şiirinin mistik şairidir. Nesirleri olma­sına rağmen asıl güçlü yanı şiirlerindedir. Halk şii­rimizin öz ve biçim yapısından yararlandığı, bunla­ra Batılı, modern bir özellik kazandırdığı, sonrala­rı dinsel duyuşlarda karar kıldığı görülür. Örümcek Ağı, Ben ve Ötesi şiirleri arasında yer alır.
Yukarıda sözü edilen şairimiz kimdir?

Necip Fazıl Kısakürek
 

Yedi Meşale topluluğunun en önemli şairlerinden­dir. Yazı ve şiirleri Varlık dergisinde yayımlandı. İçe dönük bir şair olan ………. şiirlerinde aile sevgisi, ka­dere boyun eğiş, kulluk, küçük mutluluklarla yetin­me, yoksulluk karşısında duyulan utanç ve mer­hamet gibi temaları işledi. Hikâyelerinde ise ge­nellikle geçmiş yaşamın özlem ve acısını bir ara­da vermeye çalıştı. Başlıca şiirleri, Geçen Zaman, Nefes Almak, Sebil ve Güvercinler, Çocukluğum, Ahret’tir. Hikâye kitapları ise Mesut İnsanlar Fotoğ­rafhanesi, Değişen İstanbul’dur.
Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden kimdir?

Ziya Osman Saba

Garip akımının içinde yer almış bir sanatçıdır. Akılcı­dır, eserlerinde toplumsal gerçekliği işler. Söz oyun­larından kaçar, yalın bir dil kullanır. Rahatı Kaçan Ağaç, Mikado’nun Çöpleri eserlerinden bazılarıdır.

Yukarıda sözü edilen sanatçı kimdir?

Melih Cevdet Anday
 

Şairimiz eğitimini Fransa’da tamamlamıştır. And-re Gide’in etkisinde kalmıştır. Ölüm, yurt sevgisi ve yaşama sevinci konulu şiirleri vardır. Onda “ölüm” özellikle “Otuz Beş Yaş” şiirinde ortaya çıkmaktadır. Şiirlerinde Baudelaire ve Valery’nin etkileri görülür.

Yukarıda tanıtılan sanatçı kimdir?

Cahit Sıtkı Tarancı
 

Türk hikâyeciliğinde çığır açan yazar, hikâyeci­liğimizin çıkışından beri bizde, daha çok Maupas­sant tarzı hikâyeler yazılırken kuruluş ve üslupça Çehov tarzını andıran hikâyeler yazmıştır. Başkent Ankara’nın kurtuluş yıllarında, bir evin türlü tabaka, meslek ve meşrepte kişilerini anlatan, hem bir sos­yal yergi hem de töre romanı niteliğindeki “Ayaşlı ve Kiracıları” en ünlü eseridir.
Yukarıda özellikleri verilen yazar kimdir?

Memduh Şevket Esendal
 

Şiirde imgeye, çağrışımlara ve söz sanatlarına ka­pılarını yeniden açan bu akım; basitlik ve sadelik­ten sıyrılmak, konuşma diline sırt çevirmek gibi prensipler belirlemiştir. Şiiri anlamdan ve akıldan uzaklaştıran, sadece aydınlara özgü bir duygusal­lığı hedefleyen bu edebi akım ……. adıyla anılmıştır.

Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

II. Yeni Hareketi
 

Hababam Sınıfı” serisi ile gönüllere taht kurmuş olan ……….., şiire tutkusuna karşın “öykü-roman-oyun” diyebileceğimiz, gülmeceyi de içeren karma bir tü­rün yazarı olarak tanınmıştır.
Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Rıfat Ilgaz

 

I.    Türk Teceddüt Edebiyatı Tarihi adlı yapıtıyla lise edebiyat öğretimine katkıda bulunmuştur.
II.  Orijinal buluşlardan, geniş tarih kültüründen beslenen anlatımı ile “Tuna’dan Batı’ya, Yurtta Yazılar” adıyla gezi türünde de eserler vermiştir.
III.  Hem yazar hem de edebiyat tarihçisi olarak adını duyurmuştur.
Yukarıda verilen özellikler aşağıdaki sanatçılar­dan kimdir?

İsmail Habib Sevük

 


I.    Şiirleri “Devinim 60”, “Diriliş”, “Dönem”, “Pa­pirüs”, “Şiir Sanatı”, “Türk Dili” gibi dergilerde yayımlanmıştır.
II.  İkinci Yeni etkisiyle başlayan şiir serüveninde 1960-1970’li yılların toplumcu şiirinin unutul­maz örneklerini vermiştir.
III.                Eserlerinden bazıları “Erbain, Bir Yusuf Masalı, Evet İsyan”dır.
Yukarıda özellikleri verilen sanatçı kimdir?

İsmet Özel
 

İkinci Yeni Hareketi içinde yer alan sanatçı bu ha­reketin en tanınmış şairlerindendir. Şiirleri arasında “Üvercinka, Göçebe”; denemeleri arasında ise “Şap­kam Dolu Çiçekle, Günübirlik” gibi eserleri yer alır.

Yukarıda özelliği verilen sanatçı kimdir?

Cemal Süreya
 

Yazmaya şiirle başlamıştır. 1950’den sonra öykü ve romana yönelir. İlk öykü kitabı “Çilli”den başla­yarak öykülerinde kesitleri değil, geniş dönemle­rin olaylarını işlemiştir. Romanlarında Türkiye’deki köylü yaşamını farklı bir bakış açısıyla ele almış­tır. 1950-1970 döneminde etkili olan “köy edebi­yatı hareketi”nin önde gelen temsilcisi olmuştur. “Yılanların Öcü”, “Yarım Ekmek”, “Onuncu Köy”, “Amerikan Sargısı” romanlarından birkaçıdır.
Bu parçada tanıtılan sanatçı kimdir?

Fakir Baykurt

1950’de Sinema-Tiyatro Dergisi’nin açtığı yarışma­da tek perdelik oyun “Midas’ın Kulakları” ile birin­cilik ödülünü kazanan yazar, konularını genellikle tarihten ve mitolojiden alır. Oyunlarında kullandı­ğı gelişmiş dil ve tekniklerle de dikkat çeken yaza­rın diğer önemli eserleri ise “Kral Midas" ve "Canlı Maymun Lokantasıdır.

Bu parçada özellikleri verilen edebiyatçımız kimdir?

Güngör Dilmen

 

İlk şiirlerini hece vezniyle, ölçülü, uyaklı bir şekil­de yazmış, sonradan serbest nazmı ve toplum so­runlarını ilke edinen şiirin öncüsü olmuştur. Divan ve Halk şiiri söyleyişlerini çağdaş bir anlayış içinde eritmiştir. Kendini sadece Türk kültürünün değil, insanlığın tüm kültürünün mirasçısı sayan sanat­çı, halkın kullanmadığı sözcüklerden kaçınmıştır. “Memleketimden İnsan Manzaraları” şairin önemli eserlerinden biridir.

Bu parçada tanıtılan şair kimdir?

Nazım Hikmet

 

İlk romanı “Ölmeye Yatmak” yayımlanıncaya ka­dar sadece tiyatro yazarlığıyla ilgilenen sanatçı, bu romanından sonra çalışmalarını öykü ve romanda yoğunlaştırmıştır. Eserlerinde toplumun çalkantı­lı dönemlerini ve bu dönemlerin bireyler üzerinde­ki etkilerini irdeler. Konularının yanı sıra eserlerinin biçimsel yetkinliğiyle, özellikle ayrıntıları değerlen­dirişiyle, geriye dönüşler, iç monologlar gibi deği­şik tekniklerden yararlanmadaki başarısıyla dikkat çeker. En bilinen romanlarından biri de “Fikrimin İnce Gülü”dür.
Yukarıda tanıtılan sanatçı kimdir?

Adalet Ağaoğlu


I.    Eserlerinde toplumu düzeltme hevesi ve ka­dınları anlama isteği vardır.
II.  Edebiyatımızda oyunlarının yanı sıra romanla­rıyla, tiyatro eleştirileriyle, fıkra ve gülmece ya­zılarıyla da tanınmıştır.
III. Bireyden, çevreye ve topluma doğru genişle­yen oyunları arasında en tanınanı “Cengiz Ha­nın Bisikleti”dir.
Yukarıda özellikleri verilen sanatçı kimdir?

Refik Erduran
 

Sağlam bir tiyatro kültürü vardır. Oyun yazarlığında ustalaşan sanatçı günlük yaşamın gerçekleriyle tarih­sel gerçekleri sanatın potasında eriterek yansıtmıştır. Türk tiyatrosuna usta işi yapıtlar kazandırmıştır. “Deli İbrahim", "Kösem Sultan” eserlerinden bazılarıdır.
Bu parçada sözü edilen sanatçı kimdir?

Turan Oflazoğlu

 


………… İstanbul’da doğmuş, liseyi Robert Kolejin­de bitirdikten sonra İstanbul Teknik Üniversite­sinde üç yıl mimarlık eğitimi görmüştür. İlk roma­nı “Cevdet Bey ve Oğulları” Milliyet Yayınları Ro­man Yarışması'nda ödül almıştır. Tarihi romanı “Be­yaz Kale” sanatçının ününü yurt içinde ve yurt dı­şında genişletmiştir. Daha sonra yayımlanan “Kara Kitap”, çağdaş Türk edebiyatının en fazla tartışılan romanlarından biri olmuştur.
Bu parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Orhan Pamuk
 

Yazın dünyasına şiirle giren sanatçı, daha sonra öykü ve oyunlar yazmaya başlamış ve önemli ti­yatro yazarlarından biri olmuştur. İlk oyunu olan “Tanrılar ve İnsanlar - Gılgamış” konusunu Babil efsanesi Gılgamış’tan alır. Bu yapıtı onun tanınma­sında önemli rol oynamıştır. Bunun dışında “Hürrem Sultan", "Atçalı Kel Mehmet", "Tohum ve Top­rak” adlı eserleri de vardır.
Bu parçada sözü edilen sanatçı kimdir?

Orhan Asena
 

Gücünü gazetecilikten alan bir yazardır. Ülkemi­zin sosyal sorunlarını toplumcu bir nitelik taşıyan oyunlarında yansıtır. Eserlerinde genellikle Güney Anadolu köylerinde yaşayan insanları işler. “Ga­zeteciden Dost, Ben Devletim, Sarı Naciye, Yunus Emre” eserlerinden bazılarıdır.
Bu parçada sözü edilen yazar kimdir?

Recep Bilginer

 

Fransızcadan çeviriler yaparak başladığı yazı de­neyimini denemeleriyle sürdürdü. Devrik cümle­yi yeğleyen ve kendine özgü bir anlatım geliştiren yazar; sosyoloji, medeniyet, dil bilinci gibi konular­da yazdığı denemeleriyle ünlendi. “Bu Ülke, Jurnal, Mağaradakiler” eserlerinden birkaçıdır.

Yukarıdaki parçada tanıtılan yazar kimdir?

Cemil Meriç


 
1940’lardaki toplumsal gerçekçi şairler kuşağının en önemli temsilcisidir. Siyasal ve ideolojik sorun­ları yalın bir dille ortaya koyar. İnsanların yaşan­tılarını, öykünmesiz ve gösterişsiz bir dille yansı­tır. Toplumcu şiiriyle edebiyatımızda isim yaptık­tan sonra mizah yazarlığına geçmiştir. Şiir anlayı­şı “Her şey açık açık söylenmeli.” anlayışına bağ­lıdır. Eserlerinden bazıları “Yaşadıkça, Soluk Solu­ğa, Bizim Koğuş, Hababam Sınıfı”dır.
Yukarıdaki parçada tanıtılan yazar kimdir?

Rıfat Ilgaz

 

Bir köylü çocuğu olan Şahin’i, İslam birliğinin sem­bolü olan bayrağın bir gönüllüsü olması için ba­bası memleketlerindeki bir medreseye gönde­rir. Bir süre sonra babası ölen Şahin’in yetenek­li bir öğrenci olduğunu düşünen hocaları, onu İstanbul’daki bir medreseye gönderirler. Fakat o, dört yıl okuduğu bu medresede inançlarını yitirir. İstanbul öğretmen okuluna gidip öğretmen olur.

Yukarıda özeti verilen roman hangisidir?

Yeşil Gece

Yazın hayatına şiirle başlamış; ilk şiiri Kaynak der­gisinde, ilk öyküsü Yeni Ufuklar dergisinde yayım­lanmıştır. Yazılarında edebiyatın konumunu, yaza­rın özgün koşulları ve nitelikleri üzerine düşünce­leriyle dikkat çekmiştir. Romanlarında “niçin” so­rusundan çok “nasıl” sorusu üzerinde durur. Attila İlhan’la birlikte Mavi akımını ortaya atanlardandır. “Kaçkınlar, Bozgun, Av, Ah Mine’l Aşk” gibi eser­ler ona aittir.
Bu parçada sözü edilen sanatçı kimdir?

Ferid Edgü

1940-1950 yıllarını kapsayan yeni şiir akımında kendine özel bir yer edinmiştir. Eserlerini aydın bir dille zaman zaman güvensiz, karamsar bir şekilde oluşturmuştur. “Süt, Yangın, Adamın Biri” önemli eserlerinden birkaçıdır.
Bu parçada sözü edilen sanatçı kimdir?

Cahit Külebi


 
İflahsızın Yusuf, Pehlivan Ali ve Köse Haşan köyle­rinden yola çıkarlar. Geçimleri, bulacakları işe bağ­lıdır. İflahsızın Yusuf daha önce Sivas’ta cer atölye­sinde çalışmıştır. Ötekilerse ilk defa şehre gitmek­tedir. Çukurova’ya giderler, fabrikatör hemşehri­lerini bulurlar. İşe alınırlar. Köse Hasan fabrikanın ağır işine, is kokusuna dayanamaz. Hastalanır, pe­rişan bir şekilde bir hanın köşesinde ölür. Pehlivan Ali, Fatma adında bir kadına tutulur. Kadın, Ali’nin tüm parasını yer bitirir. İflahsızın Yusuf iyi bir duvar ustası olur. Yarınlara güvenle bakar.
Bu parçada özeti verilen yapıt hangisidir?

Ay Bereketli Topraklar Üzerinde

 


Bu gruptaki şairler; öykü konusunda bir dayatma­ya karşı olmuşlar, şiir olarak kalabildiği sürece aru­zu da, heceyi de, serbest biçimli şiiri de kabul et­tiklerini açıklamışlardır. Şiirin biçim özellikleri yö­nüyle aruzda ve hecede alışılmış kalıpların çerçe­vesinden kurtulup yeni söyleyişlere ulaşmayı he­deflemişlerdir. Sanatı siyasetten uzak tutarak sa­natın bağımsız olması gerektiğini savunan bu grup sanatçıları arasında Mehmet Çınarlı, İlhan Geçer, Yavuz Bülent Bakiler, Cemil Meriç yer almaktadır.
Bu parçada tanıtılan edebi topluluk kimdir?

Hisarcılar
 

Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatı temsilcileri her türde olduğu gibi deneme türünde de kalite­li eserler ortaya koymuştur. Özellikle ………….. Karalama Defteri’yle bu türe gerçek kimliğini kazandırmıştır. Cemil Meriç'in …………… ve Mehmet Kaplan’ın …………. eserleri de deneme türünün özgün eserlerindendir.
Bu parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Nurullah Ataç - Kırk Ambar - Kültür ve Dil


Romanlarında genellikle Çukurova yöresinde yaşayan köylülerin meselelerini, ağa-köylü mü­cadelesini anlatan; destanlardan, efsanelerden faydalanan son dönem Türk edebiyatı yazarı­mız kimdir?

Yaşar Kemal
 


Milli Edebiyat akımı Ömer Seyfettin, Ziya Gökalp, Ali Canip Yöntem’in 1911’de Selanik’te çıkardıkla­rı Genç Kalemler dergisiyle başlar. Fakat Genç Ka­lemler dergisinin 1912’de kapatılması akımın etki­lerini ortadan kaldırmaz. 1917’den sonra ortaya çı­kan bir topluluk Genç Kalemler dergisinin şiir an­layışını Cumhuriyet Dönemi’ne taşır. Faruk Nafiz Çamlıbel bu grubun en önemli isimlerindendir.

Yukarıda sözü edilen bu topluluk kimdir?

Beş Hececiler

 
Beş Hececilere tepki olarak ortaya çıktılar. Verlaine, Mallerme, özellikle de Baudelarie gibi Fransız şairlerini örnek aldılar. Hece ölçüsünü kullanan bu şairler biçimde bir yenilik getirmedikleri için toplu­luk kısa sürede dağıldı.
Bu parçada sözü edilen sanatçı kimdir?

Yedi Meşaleciler

Sanatçı, öyküye bir yalınlık getirmiş; onu gereksiz süslemelerden kurtararak halktan kişilere ve basit görünümlü gerçek olaylara yöneltmiştir. İnsanla­rın gülünç yanlarını, iyi ve kötü hâllerini okuyucu­ya sevdirerek anlatır. Başlıca eserleri; Miras, Vas- saf Bey, Otlakçı ve Hava Parası’dır.
Bu parçada sözü edilen sanatçı kimdir?
Memduh Şevket Esendal
 
Bu dönemde milli ve toplumsal konular roman­da da kendini göstermiştir. Ancak bunların yanın­da tarihi konular, psikolojik konular, insanı yakala­maya çalışan mantık da vardır. Dönemde yeni bir devlet kurulmuştur. Romanlarda Abdülhamit dö­nemini, Jön Türkleri anlatan, kötüleyen konular iş­lenmiştir. Yeni kurulan sistemin mantığına uygun olarak İslamiyet öncesi tarih diri tutulmaya çalışıl­mıştır. Hun, Göktürk, Uygur dönemlerine gidilmiş­tir. Oluşturulan bu resmi tarih anlayışı okullarda da okutulmuştur.
Bu parçada sözü edilen sanatçı kimdir?
Cumhuriyet edebiyatı
 
1916 doğumlu olan yazar, Viyana Üniversitesin­de tiyatro eğitimi görmüştür. Birçok yerde edebi­yat, sanat tarihi, tiyatro tarihi dersleri vermiştir. Ya­şamının son yıllarında kendini tamamen tiyatroya adamıştır. Sanat yaşamını epik tiyatroyla buluştur­muştur. Öykülerinde ise gözlem gücünü, konu ve plan yönünden gülmece ve yergi becerisiyle bir­leştirmiştir. “On İkiye Bir Var, Konçinalar, Tuş” gibi öyküleri; “Günün Adamı, Keşanlı Ali Destanı, Lüt­fen Dokunmayınız” gibi oyunları vardır.
Bu parçada sözü edilen sanatçı kimdir?
Haldun Taner
 
Cumhuriyet edebiyatımızın şair ve yazarlarındandır. Halka giden ve halkı bize getiren bir şairdir. Şiiri tüm süslerden arındırmak ister. Faruk Nafiz Çamlıbel’in açtığı “memleketçi şiir” yolunda, folklordan, Halk edebiyatından, günlük yaşantılardan, Anadolu’nun eski efsanelerinden geniş ölçüde yararlanır. Hece­nin beş şairinden ayrılır; Ahmet Hamdi Tanpınar, Ahmet Muhip Dıranas, Necip Fazıl Kısakürek gibi hecenin daha modern ses olanaklarını arar.

Yukarıdaki paragrafta sözü edilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir?
Ahmet Kutsi Tecer
 
1941 yılında doğan Garipçilere tepki olarak orta­ya çıkan bir başka edebi akım 1955 yılından son­ra görüldü. İkinci Yeni adıyla ortaya çıkan bu edebi akımın birçok önemli temsilcisi vardır.
Bu akımın temsilcile­rinden kimdir?
Melih Cevdet Anday
 
Ölçüye, kafiyeye ve şairaneliğe karşı çıkarak kü­çük insanın dünyasını, her türlü süsten arınmış bir dille anlattı. Toplumsal bozuklukları yeren alaycı şi­irler de yazdı. Onun sayesinde hayatta ne varsa hatta basit bir insanın nasırına kadar her şey şii­re konu oldu.
Bu parçada sözü edilen sanatçı kimdir?
Orhan Veli Kanık
 
 
Toplum yapımızdaki değişmelerin aile üzerinde­ki yıkıcı etkileri, “Yaprak Dökümü” adlı romanında görülmektedir. Bu romanda Tanzimat’tan beri üze­rinde durulan Batılılaşma özentisinin olumsuz so­nuçları yansıtılmıştır. Aynı konu Kiralık Konak, Mürebbiye, Fatih-Harbiye adlı yapıtlarda da görül­mektedir.
Bu parçada sözü edilen sanatçı kimdir?
Reşat Nuri Güntekin
 
Çağdaş Türk edebiyatının en verimli yazarlarından biri olarak kabul edilir. 1940’larda yazdığı şiirlerde sevgi, özlem gibi bireysel konularla çağının top­lumsal sorunlarını birlikte ele almıştır. Şiirleri ken­di kuşağına göre lirik ve yalındır. Yazarın “Susuz Yaz, Nalınlar, Boş Beşik” gibi eserleri beyaz perde­ye aktarılmıştır.
Bu parçada sözü edilen sanatçı kimdir?
Necati Cumalı
 
Eserlerinde genellikle Çukurova yöresi insanla­rının sorunlarını destansı, şiirli bir dille anlatmış, güçlü doğa betimlemeleri yapmıştır. Anadolu folk­lorundan, efsanelerinden ve halk hikâyelerinden yararlanmıştır. Köylüleri kendi dünyalarıyla ele alır ve yöresel dilleriyle konuşturur. “İnce Memed, Yer Demir Gök Bakır, Demirciler Çarşısı Cinayeti” gibi roman türünde eserleri, “Bu Diyar Baştan Başa, Peri Bacaları” gibi röportaj türünde eserleri vardır.

Yukarıda tanıtılan sanatçı kimdir?
Yaşar Kemal
 
Yoksul insanların aşklarını, geçim sıkıntılarını, mü­cadelelerini yansıtmıştır. Kahramanları işçi, ırgat, mahpus, gardiyan, bekçi, çöpçü olan birçok öykü ve roman yazmıştır. Baba Evi, Bereketli Topraklar Üzerinde, Ekmek Kavgası gibi eserleri vardır.
Yukarıda tanıtılan Cumhuriyet Dönemi sanatçısı kimdir?
Orhan Kemal
 
Yazar, çevresiyle uyum sağlayamayan bireyin so­runlarına değinir. Romanlarında “nasıl” sorusu üzerinde durur. “O” adlı eseri "Hakkâri’de Bir Mev­sim" adıyla filme çekilmiştir.
Bu parçada sözü edilen sanatçı kimdir?
Ferit Edgü
 
1933 yılında Diyarbakır’da doğmuştur. Çocukluğu Ergani, Maden ve Dicle ilçelerinde geçen sanat­çı 1950’de Gaziantep Lisesinden mezun olmuştur. 1955’te Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesini bitirmiş­tir. Devlet kademelerinde değişik görevler aldıktan sonra 1990’da “Güller Açan Gül Ağacı” amblemiy­le Diriliş Partisi’ni kurmuştur. Sanatçı şiirlerini “Gün Doğmadan” adlı eserinde toplamıştır.
Bu parçada sözü edilen şair kimdir?
Sezai Karakoç
 
Benim yüzümde her şeyler var
Üç dilim ekmek bunlardan biri
Annem bir taşa oturmuş bunlardan biri
Sur dışlarında hafif bir eskici olur
Olur ya bir bir kandil olur biraz da elleri
İnsan yalnız mı buna bir çare düşünmeli
Bu şiirin üslup ve içerik özellikleri göz önüne alındığında hangi şaire ait olduğu söylenebilir?
Edip Cansever
 
 
İkinci Yeni Hareketi’nin önde gelen şair ve kuram­cılarından sayılır. Geleneğe karşı olmasına rağ­men, geleneği şiirinde en güzel kullanan şairler­den birisidir. Yaşadığı çağı, canlıları ve çevreyi ironik bir söyleyişle şiirleştirir. Şiirlerinde aşkı ve duy­guları değişik bir şekilde dışarı vuran şairin içten ve sağlam bir söyleyişi vardır. “Üvercinka, Sevda Sözleri, Göçebe” eserlerinden bazılarıdır.
Bu parçada sözü edilen sanatçı kimdir?
Cemal Süreya
 
 
Şiir hayatına II. Yeni’nin etkisiyle başlayan şair, T. S. Eliot gibi şairleri okuyarak şiirini geliştirmiştir. Şair­lik yaşamının ilk döneminde Marksizmi şiirinin yol haritası olarak belirlemiş, devrimci duyarlılıkla hal­kın sorunlarını dile getirmiştir. Toplumcu şiir çizgi­sinde yazılmış şiirlerini “Geceleyin Bir Koşu” adlı kitapta toplamıştır.
Bu parçada sözü edilen sanatçı kimdir?
İsmet Özel

 
Samimi duygular taşıyan; aşk, savaş, gurbet tema­larını işlediği lirik ve epik şiirleriyle tanınan ………..; şiir­lerini yalnızca hece vezniyle yazmıştır. “Hicret” ve …….. en ünlü şiirleridir.
Bu parçada boş bırakılan yerlere ne  getirilmelidir?
Kemalettin Kamu - Bingöl Çobanları
 
 
Şiirleri ve çeşitli konularda kaleme aldığı yazıları Kars Eli, Türk Edebiyatı, Maya, Tarla ve Türk Folk­lor Araştırmaları gibi edebiyat tarihimizde önemli yere sahip dergilerde, çeşitli ansiklopedilerde ya­yımlandı. “Gönül Bahçesi” isimli şiir kitabı 1990 yı­lında yayımlandı. 1981 yılında TRT’nin düzenle­miş olduğu “Atatürk” konulu şiir yarışmasında “Biri Anadolu Biri Atatürk” isimli şiiriyle Türkiye birincisi oldu. Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı ta­rafından 2000 yılında “Türk Dünyası Hizmet Ödü­lü” ile ödüllendirildi.
Bu parçada tanıtılan sanatçı kimdir?
Şeref Taşlıova
 
Şiirlerinde sosyal fayda amacı güden bu sanatçılar, ele aldıkları konuları kanıtlama gereği duya­rak şiirlerini belli bir tez üzerine kaleme almışlardır. Toplumu etkilemeyi amaçladıklarından coşkulu bir anlatımı benimsemişlerdir. Onlar için içerik önem­li olduğundan şiirin biçimsel unsurları, şiirden atıl­ması gereken fazlalıklar olarak görülmüş ve kulla­nılmamıştır.
Yukarıda söz edilen sanat anlayışı hangisidir?
Toplumcu Şiir Anlayışı
 
İkinci Yeni hareketinin önde gelen isimlerinden biri olan sanatçı, şiire lise yıllarında aruzla başlamış­tır. 1950’lerin başlarında gelişen İkinci Yeni hare­ketine katılmakla beraber, şiirde anlamsızlığı savu­nan görüşleri benimsemiş ancak karşı çıktığı gele­neğin diri değerlerinden de yararlanmıştır. Şiirleriy­le tanınan sanatçı, düzyazı, makale, antoloji türün­de de eserler vermiştir. "Sevda Sözleri" adlı eserin­de dergilerde ve mektuplarda kalmış şiirlerine de yer vermiştir.
Bu parçada tanıtılan sanatçı kimdir?
Cemal Süreya
 
 
Uluslararası şiir ve kültür festivallerinde Türkiye’yi temsil etti. Şiirleri başta Almanca olmak üzere Rus­ça, Arapça, İngilizce, Yunanca gibi dillere çevrilen ozanın birçok besteci tarafından yüze yakın şiiri müziklendirildi. Barış Güllerinin Gümüş Denizi adlı yapıtının Dilsiz Sevdalılar bölümü 1983’te Türk- Yunan ortak jürisince Abdi İpekçi Barış ve Dost­luk Şiir Ödülü birinciliğiyle ödüllendirildi. 1999’da Trabzon Gazeteciler Cemiyetince ozana yılın sa­natçısı ödülü verildi.
Bu parçada tanıtılan sanatçı kimdir?
Yaşar Miraç
 
1997’de yayımlanan “Yerçekimli Karanfil" ile ken­disine özgü bir şiir evreni kurmuş; İkinci Yeni akı­mının özgün örneklerini vermiştir. Yenilik, Pazar Postası, Yeni Dergi gibi dönemin sanat yayınların­da şiirsel canlılığı besleyen şairlerden biridir. Şii­rinde sevinç zamanla yerini bunalıma; toplumsal dengesizlikleri eleştirme kaygısı yerini yıkıcı bir umutsuzluğa bırakmıştır.
Yukarıda özellikleri verilen sanatçı kimdir?
Edip Cansever
 
 
Yurt dışında çeşitli yerlerde bulundu. Varlık, Yelken gibi dergilerde çıkan şiirleriyle tanındı. Toplumcu özü öne alan bir şair olarak göründü. İmgeci şiir­den yalın ve toplumcu şiire geçerek siyasal düşün­cenin şiirde eritilmesini amaçladı. "Bir Ermeni Ge­neral", "Bir Gün Mutlaka" önemli eserlerindendir.
Yukarıda sözü edilen sanatçı kimdir?
Ataol Behramoğlu
 
 
Daha önce aruzla şiir yazan şair, Milli Edebiyat ce­reyanıyla heceyle şiirler yazmaya başladı. Beş He­cecilerden biri oldu. Edebiyatımızda manzum ma­salın en güzel örneklerini verdi. Akbaba, Papağan, Ayda Bir ve Çınaraltı gibi dergileri çıkardı. "Peri Kızı ile Çoban Hikâyesi" ve "Gönülden Sesler" kitapla­rında daha çok bireysel konuları işledi.
Yukarıda düşünceleri ve eserleri verilen sanatçı kimdir?
Orhan Seyfi Orhon
 
 
Estetik ve bireysel bir şiir görüşüyle hemen hemen bütün şiirlerinde yalnızlık, ölüm ve fanilik konula­rını işler. Toplumsal yaşantıları şiirine öz olarak al­mış; şiirlerinde yaşamanın ve aşkın güzelliğini an­latmıştır. Türkçeyi tüm doğallığı ve sıcaklığıyla şii­re aktaran sanatçı, mektup ve hikaye türlerinde de yazmıştır. Otuz Beş Yaş, Ömrümde Sükût eserle­rinden bazılarıdır.
Yukarıda sözü edilen sanatçı kimdir?
Cahit Sıtkı Tarancı
 
 
Eserlerinde Çukurova’yı- Torosları ve Çukurova in­sanının acı yaşamını çarpıcı bir şekilde dile getir­miştir. Anadolu folkloründen, efsanelerinden ve halk hikâyelerinden geniş ölçüde faydalanmıştır. Toplumsal gerçekçi anlayışla toplumun çelişkile­rini ve çatışmalarını, bunların insanlar üzerinde­ki etkilerini, insan ve doğa ilişkilerini, insanı insan yapan tutkuları, korkuları başarıyla işlemiştir. Kısa cümleler, yerel deyişler, coşkulu betimlemeler; an­latımını daha yalın ve akıcı kılmıştır.
Bu parçada özellikleri verilen sanatçı kimdir?
Yaşar kemal
 
 
Başlangıçta İkinci Yeni şairleri arasında yer alan sanatçı, sonraları mistisizme yönelmiştir. Öze önem vermiş ve her özün yeni bir biçim yarataca­ğına inanmıştır. Gazete yazılarında İslam toplumlarının çağdaş dünyadaki konumlarını ele almış; eski Türk uygarlıklarına ilişkin değerlerle çağdaş bir ki­şilik oluşturma düşüncelerini işlemiştir. En önemli eserlerinden biri “Şahdamar”dır.
Bu parçada sözü edilen sanatçı kimdir?
Sezai Karakoç
 
 
Başlangıçta bir topluluk olarak ortaya çıkmayan, bildirgesi bulunmayıp dahası kimi ilkeler üstünde birleşmeyen ve Birinci Yeni’yi yeterli görmeyen şa-, irler topluluğudur. “Şiir için şiir” anlayışıyla hareket etmiş, aydınlara seslenmek istemişlerdir. Onlara göre anlamlı olmak, şiir için gerekli değildir.
Bu paragrafta tanıtılan edebi topluluk hangisidir?
II. yeni
 
İlk şiirlerinde “Garip” akımına bağlı kalmıştır. Daha sonra değişim göstererek soyut şiir anlayışına yö­nelmiştir. Halk masallarından, deyim ve tekerle­melerinden faydalanmış, bunlara kendi üslubunu katmıştır. “Toplum için sanat” anlayışından “Sanat sanat içindir.” çizgisine kaymıştır. Yaşayıp Ölmek, Karga ile Tilki şiirlerinden bazılarıdır.
Yukarıda tanıtılan sanatçı kimdir?
Oktay Rıfat
 
1980 kuşağının önde gelen şairlerindendir. Klasik ve çağdaş şiirimizi ustaca benimsemiştir. İlk şiiri “Deneme” adlı dergide, ilk yazısı da “Yeni Ortam” gazetesinde yayımlanan şairin "Karşılığını Bulama­mış Sorular" adlı ilk şiir kitabı 1981'de basılmıştır.
Yukarıda anlatılan sanatçımız kimdir?
Haydar Ergülen
 


Edebiyat tarihçisi ve deneme yazarıdır.

Metin tahlili metodunu edebiyatımızda en iyi uygulayan odur.

Türkiye’nin meselelerini denemelerinde milli bir anlayışla dile getirmiş, gençlere yol göstermeye çalışır.

Eserleri : Araştırma - İnceleme:Şiir Tahlilleri I, II, Tip Tahlilleri ,Hikaye Tahlilleri, Edebiyat Üzerine Araştırmalar. Deneme : Kültür ve Dil, Edebiyatımız İçinden, Nesillerin Ruhu, Büyük Türkiye Rüyası.

Yukarıdaki yazar/sanatçı kimdir?

Cevap: Mehmet Kaplan

 

Edebiyat tarihçisi, yazar, şair ve edebiyat öğretmenidir

1948 yılından itibaren Hürriyet gazetesinde Edebi Sohbetler sütununda devamlı yazılar yazdı

1958 yılında Yahya Kemal Enstitüsü yayın işlerini yürüttü

Milli Eğitim Bakanlığı 1000 Temel Eser ve Çağdaş Türk Yazarları Komisyonlarına üye ve başkan seçildi

1970 yılında kurulan Kubbealtı Akademisine Edebiyat Kolu Başkanı ve Akademi Dergisi Müdürü oldu.

Eserleri: Türkçenin Sırları,Resimli Türk Edebiyatı Tarihi ,Yahya Kemal Yaşarken, Yahya Kemal’in Hatıraları,, Şiir ve Edebiyat Sohbetleri

Yukarıdaki yazar/sanatçı kimdir?

Nihat Sami BANARLI

 

Deneme türünün Türk edebiyatındaki en önemli şahsiyetidir. Türkçeyi sadeleştirme çalışmalarının ateşli savunucusudur. Dilimizde Arapça ve Farsça kelimelerin bir an önce atılmasını ister. Eserlerinde “ve” bağlacını Arapçadan geçti diye hiç kullanmaz, onun yerine “ile” bağlacını kullanır.

Eserleri:Günlerin Getirdiği, Karalama Defteri, Sözden Söze, Ararken, Söz Arasında, Okuruma Mektuplar, Diyelim , Günce (günlükler)

Yukarıdaki yazar/sanatçı kimdir?

Nurullah ATAÇ

 

Fıkra, makale, anı, gezi ve sohbet türlerinde özlü yazılarıyla tanındı.

Atatürk devrimlerini koruma gibi toplumsal ve güncel konuları da kullanarak fikir ve siyaset hayatımıza batılılaşma çabalarına yön verdi.

Cumhuriyetten sonra oluşan Türk seyahat edebiyatının oluşmasında önemli bir rolü vardır.

Birçok gazetede çalışmıştır.

Gezi: Denizaşırı, Yeni Rusya, Bizim Akdeniz, Tuna Kıyıları,Yolcu Defteri

Anı: Ateş ve Güneş, Zeytindağı, Atatürk’ün Bana Anlattıkları, Çankaya

Fıkra: Eski Saat, Akşam

Yukarıdaki yazar/sanatçı kimdir?

Falih Rıfkı ATAY

 

Edebiyatımızda deneme ve eleştiriyle tanınmıştır.

Sanat, estetik, resim, felsefe konularında eser verdi ve birçok dergide bu konularda yazılar yazdı.

Sanat ve edebiyat konuları üzerinde özel görüşleriyle, düşüncelerini, kesin yargılara, kurallara bağlanmaksızın duygulu bir biçimde belirtir.

ESERLERİ:Deneme: Günlerin Götürdüğü, Düş’ün Payı, Yokuşa Doğru, Edebiyat Konuşmaları ,Edebiyat Üzerine Çeviriler, Calvet'ten çevirdiği “Dünya Edebiyatının Ölmeyen Üç Tipi :Hamlet-Don Kişot-Faust”

Yukarıdaki yazar/sanatçı kimdir?

Suut Kemal YETKİN

 

Deneme ustalarındadır.

İTÜ’de sanat tarihi okuttu. Sanat tarihiyle ilgili eserleri; Montaigne (Denemeler), La Fontaine (Bütün Masallar), Hayyam (bütün rubailer) vb. şair ve yazarlardan çevirileri vardır.

Deneme: Mavi ve Kara, Sanat Üzerine Denemeler, Söz Sanatları, Yunus Emre’ye Selam

Yukarıdaki yazar/sanatçı kimdir?

Sebahattin EYYÜBOĞLU

 

Türk fikir hayatının önemli isimlerindendir.

Denemeleriyle tanınmıştır.

Mükemmel bildiği Fransızcayla Batı edebiyatını ve medeniyetini çok iyi tanımış, Batı medeniyeti ile Doğu medeniyetini çok geniş bir açıdan karşılaştırmış ve tahlil etmiştir.

Balzac, V. Hügo vb. çevirilerinin yanısıra inceleme kitapları da yaymladı. Fildişi Kuleden başlığıyla denemeleri Hisar dergisinde yer aldı.

Eserleri :Bu Ülke, Kırk Ambar, Umrandan Uygarlığa, Kültürden İrfana, Mağaradakiler, Hint Edebiyatı, Bir Facianın Hikayesi, Bir Dünyanın Eşiğinde, Işık Doğudan Gelir, Jurnal I., II.

Yukarıdaki yazar/sanatçı kimdir?

Cemil MERİÇ

 

Edebiyata şiirle girdi ama asıl ününü peş peşe yayımladığı denemeleriyle kazandı. Bu düz yazı türünün başarılı adlarından biri kabul edilir.

ESERLERİ:

Deneme: Kurutulmuş Felsefe Bahçesi, Sen Beni Sev, Kendimle Konuşmalar, Yapıştırma Bıyık, Şiirin İlkeleri, Şişedeki Zenci, Şiir ve Cinayet

Anı: Ah Beyoğlu Vah Beyoğlu, Boğaziçi Şıngır Mıngır, Kahveler Kitabı,

Şiir: Kikirikname, Yalelli, Hacivat’ın Karısı, Dünya İşleri

Günlük: Kuşları Örtünmek, Bay Sessizlik, Aynalar günlüğü, Yaşlılık Günlüğü, Papağanname, Yalnızlığın Fırınlanmış Kokusu

Yukarıdaki yazar/sanatçı kimdir?

Salah BİRSEL

 

Türk Teceddüt Edebiyatı Tarihi adlı araştırma- inceleme kitabı adlı eseri liselerde ders kitabı olarak okutulmuştur. Evinde düzenlediği toplantılar, şair ve yazarlar için öğretici ve yönlendirici nitelikler taşımıştır.

ESERLERİ:

İnceleme:Türk Teceddüt Edebiyatı Tarihi, Avrupa Edebiyatı ve Biz, Edebiyat Bilgileri

Gezi: Tuna’dan Batıya, Yurttan Yazılar

Yukarıdaki yazar/sanatçı kimdir?

İsmail Habib SEVÜK

 

Edebiyat yaşamına gençlik yıllarında yazdığı skeçlerle başlamış, öykü ve tiyatro alanındaki eserleriyle tanınmıştır. New York Herald Tribune Gazetesi'nin 1953'te İstabul'da düzenlediği öykü yarışmasında "Şişhaneye Yağmur Yağıyordu" öyküsüyle birinci oldu. Eski ve yeni yaşam biçimi arasında kalmış insanların, sonradan görme zenginlerin yaşamlarını ele aldı.

Fıkra-Deneme-Söyleşi: Devekuşuna Mektuplar, Hak Dostum Diye Başlayalım Söze, Düşsem Yollara Yollara, Ölürse Ten Ölür Canlar Ölesi Değil, Yaz Boz Tahtası, Çok Güzelsin Gitme Dur, Koyma Akıl Oyma Akıl

Öykü: Yaşasın Demokrasi, Tuş, Şişhane’ye Yağmur Yağıyordu, Ayışığında Çalışkur, Onikiye Bir Var,

Tiyatro: Fazilet Eczanesi, Keşanlı Ali Destanı, Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım, Vatan Kurtaran Şaban, Sersem Kocanın Kurnaz Karısı, Zilli Zarife

Yukarıdaki yazar/sanatçı kimdir?

Haldun TANER

 

Beş Hececiler topluluğunun en güçlü şairlerindendir.

Uzunca bir süre “Akbaba” adlı mizah dergisini çıkarmıştır. Fıkraları ve mizah yazılarıyla tanınır.

ESERLERİ:

Şiir: Akından Akına, Cenk Ufukları, Âşıklar Yolu, Yanardağ, Bir Rüzgar Esti, Bir Selvi Gölgesi, Kuş Cıvıltıları

Roman: Kürkçü Dükkânı, Şeker Osman, Üç Katlı Ev, Göç,

Oyun: Binnaz, Kördüğüm, Nikâhta Keramet

Fıkra: Beşik, Ocak, Sarı Çizmeli Mehmet Ağa, Gün Doğmadan, Şen Kitap

Anı: Portreler, Bizim Yokuş

Yukarıdaki yazar/sanatçı kimdir?

Yusuf Ziya ORTAÇ

 

Ortaokulda arkadaşlarıyla “Serçe” isimli dergi çıkardı. Fransa dönüşü beş arkadaşıyla “d grubu”nu kurmuştur. Ünlü bir ressam da olan şair, halk şiirinin biçim özelliklerinden yararlanarak kendine özgü bir söyleyiş geliştirmiştir.

Gezi: Canım Anadolu, Tezek, Delifişek

Şiir: Yaradan’a Mektuplar, Karadut, Dol Kara Bakır Dol, Tuz

Yukarıdaki yazar/şair kimdir?

Bedri Rahmi EYYÜBOĞLU

 

Makedonya’da doğdu. Ankara Üniv. Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Akşam gazetesinde 25 yıl fıkra yazarlığı yaptı.1956’da Hayat mecmuasını çıkardı. Sohbet, deneme, gezi yazısı, fıkra türünde ürün vermiştir. Sohbetleri genellikle gençlere doğru yolu gösteren, yaşama sevinci aşılayan, hayatta karşılaşabilecekleri engelleri iyimserlikle aşmayı öğütleyen niteliktedir.

Deneme-Sohbet: Eşref Saat, Ümit Dünyası, Hayat Böyledir, Aile Sohbetleri

Gezi: Sovyet Rusya

Yukarıdaki yazar/şair kimdir?

Şevket RADO

 

Galatasaray Lisesi'nin Latince Bölümü'nü bitirdikten sonra, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin Felsefe Bölümü'nden ve Köln Üniversitesi'nden mezun oldu. Almanya, Fransa, Belçika’da çeşitli üniversitelerde çalıştı.

Filozof denemeci gibi çalışırsa başarıya ulaşır' düşüncesiyle edebiyata yöneldi. 1962'de 'Dilin Gücü'yle başlayıp dünyayı, felsefeyi, kültürü sorgulama serüvenini denemeler şeklinde kitaplaşırdı.

Türkçe dışında Almanca, İngilizce ve Fransızca yapıtları da bulunmaktadır.

DENEME: Dilin Gücü, Bunalımdan Yaşama Kültürü

Yukarıdaki yazar/şair kimdir?

Nermin UYGUR

 

2 Aralık 1884 yılında Üsküp'te doğdu; asıl adı Ahmed Agâh'tır. İlköğrenimini Üsküp'te ortanımını Selanik ve İstanbul Vefa idadilerinde tamamladı. 1903 yılında Paris'e giderek Siyasal ri Fakültesine girdi. 1912 yılında yurda döndükten sonra dil ve tarih konularında makaleler yayınlad. 1915 yılında Darülfünun (Üniversite) öğretim kadrosuna atandı. Kurtuluş Savaşının bitimine doğru (1923) Ankara’ya geçerek Hâkimiyeti Milliye gazetesinde başyazar oldu. Urfa’dan milletvekili seçildi (1923-1926). Daha sonra Varşova, Madrid elçiliklerine atandı. (1926-1931). Tekirdağ ve İstanbul milletvekili olarak 1935-1946 yılları arasında yeniden parlamentoya girdi. 1949'da Pakistan büyükelçisi iken emekliye ayrıldı.
1 Kasım 1958 yılında İstanbul'da öldü.
Yaşarken şiir kitabı yayınlamayan Yahya Kemal'in, ölümünden sonra Yahya Kemal Enstitüsünce yayınlanan şiir kitapları: Kendi Gök Kubbemiz, Eski Şiirin Rüzgârıyla, Rubailer ve Hayyam Rubailerini Türkçe Söyleyiş
“Kimdir bu?

Yahya Kemal Beyatlı

 

26 Mayıs 1905’te İstanbul’da doğdu. Maraş’lı bir soydan gelir. Çocukluğu, mahkeme reisliğinden emekli büyük babasının İstanbul Çemberlitaş'taki konağında geçti. İlk ve orta öğrenimini Amerikan ve Fransız kolejleri ile Bahriye Mektebi'nde (Askeri Deniz Lisesi) tamamladı. Lisedeki hocaları arasında dönemin ünlülerinden Yahya Kemal, Ahmet Hamdi(Akseki), İbrahim Aşki gibi isimler vardı. İstanbul Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nü bitirdikten (1924) sonra gönderildiği Fransa'da Sorbonne Üniversitesi Felsefe Bölümünde okudu.
Paris'te geçen bohem günlerinden sonra, Türkiye’ye dönüşünde Hollanda, OsmanlI ve İş Bankalarında müfettiş ve muhasebe müdürü olarak çalıştı. Bir Fransız Okulu, Robert Kolej, İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi, Ankara Devlet Konservatuarı, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi nde hocalık yaptı(1939-43).Sonraki yıllarında fikir ve sanat çalışmaları dışında başka bir işle meşgul olmadı. 25 Mayıs 1983 tarihinde Erenköy'deki evinde öldü. Naşı, Eyüp sırtlarındaki kabristana defne-dllmiştir
Şiir: Örümcek Ağı (1925), Kaldırımlar (1928), Çile (1962), Şiirlerim (1969), Esselam (1973).
Oyun: Tohum (1935), Bir Adam Yaratmak (Oyn. İstanbul Şehir Tiyatroları,
Hikâye: Birkaç Hikâye Birkaç Tahlil (1933). Ruh Burkuntulanndan Hikâyeler (1965). Hikâyelerim (1973)
Roman Aynadaki Yalan (1970). Kafa Kâğıdı (1983)
Senaryo: Vatan Şairi Namık Kemal (1944). Senaryo Romanlar. (Altı Sanaryo. 1972.
Monografi: Eseri ve Tesiriyle Namık Kemal (1940). Ulu Hakan Abdülhamid Han (1965).
Düşünce- İnceleme: Çerçeve (1940) Maskenizi Yırtıyorum (1953), At'a Senfoni (1958), Ideotocya örgüsü (1959). Tarih boyunca Büyük Mazlumlar (1966). Türkiye'nin Manzarası (1968).
Din- Tasavvuf Halkadan Pırıltılar (1948), Çöle İnen Nur (1950), Altın Zincir (1959. Altın Halka (1960). O Ki O Yüzden Varız (1961).
Anı: Cinnet Müstatili (1955), Büyük Kapı (1965 O Ve Ben Adıyla 1974). Hac (1973). Babıalı (1975).
“Kimdir bu?”

Necip Fazıl Kısakürek

SON EKLENENLER

Üye Girişi