Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

HALK EDEBİYATINDA RÜYA MOTİFİ

Rüya motifi halk edebiyatında sıkça karşımıza çıkar Genetlikle halk hikâyelerinde yer alan bu motif bazı âşık ların hayat hikâyeleri içinde de görülür. Âşıklar âşıklığa başlamayı ya da yetişip usta âşık olmayı ya usta yanın da yetişmeye ya da rüyada bade içerek badeli âşık olma, ya bağlarlar.


Mezarlar ve pınarlar rüyaların en çok görüldüğü mekânlardır. Rüyada Hızır, İlyas, üçler, kırklar, üç derviş, bir p,r gibi kutsal kişilerin, bazen de genç bir kızın elinden kahramana aşk badesi sunulur. Bu sırada kahramana çok güzel bir kızın yüzü gösterilerek ismi de verildiği olur. Badeyi içtikten sonra kahraman, vücudunu saran ateş ve titremeyle düşer bayılır. Bu halde birkaç gün kaldıktan sonra dili çözülür, doğaçlama şiirler söylemeye, rüyasındaki güzeli aramaya başlar.


Rüyasında er dolusu içen âşıklar kahraman, yiğit ve gözü pek kişi olurlar. Sevdiği için ölümle göğüs göğüse gelir. Maceraları kahramanlıklarla doludur. Köroğlu, Dadaloğlu er dolusu içenlerdendir. Pir dolusu içen âşıklarsa cefalar çeker, sevdalara düşer, sevgilisinin arkasından yanar tutuşur. Bunlar kahraman değildir, vefakâr ve fedakâr âşıklardır. Ercişli Emrah, Âşık Kerem, Âşık Sümmanî, Şenlik bunlardandır.

SON EKLENENLER

Üye Girişi