Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

NAZIM NEDİR?

  • Duygu, düşünce ve isteklerin ölçülü, ahenkli bir biçimde iletmeyi amaçlayan anlatım yolu. Düz yazıya karşıt nitelikler içeren bir anlatım yoludur nazım. Arapçadaki kök anlamı,“dizme, sıralama, düzene koyma”dır.
  • Eskiden bu tür yazılan yapıtlara manzum, boyutları sınırlı, küçük nazım parçalarına da manzume, nazım yazanlara nâzım denirdi.
  • Ölçü ve uyak gibi öğelerin bağlayıcılığı içinde gerçekleştiği için nazımda cümleler söz dizimi kurallarına uygun olarak kurulmaz. Cümlenin öğeleri (özne, tümleç, yüklem) doğal sıralarını izlemez; ahenk yaratmaya yönelik bir biçimde kullanılır.
  • Öte yandan, ses ve ahenk sağlamak için de kimi seslerin, hecelerin, sözcüklerin art arda gelmesine, bunların özel bir biçimde sıralanmasına özen gösterilir. Bu yolla nazma ahenk ve ritm kazandırılır. Öteden beri nazımda ölçü, uyak, nazım biçimi ahenk ve ritmi sağlayan temel öğeler olmuştur.
  • Bu yüzden olacak nazım, manzume, şiir... gibi kavramlar birbiriyle anlamdaş sayılagelmiştir. Nazım yerine şiir; şiir yerine nazım; manzume yerine şiir terimi kullanılmıştır. Bu, doğru değildir. Şöyle ki, her nazım şiir olamaz. Ölçü, uyak, nazım şekli gibi nazmın yaslandığı öğeler, bir söyleyişi şiir katma çıkarmaz her zaman. Bunlar yeterli olamaz. Tanımında da belirtildiği gibi nazım, tıpkı düzyazı gibi bir anlatım yoludur.
  • Nazmın, şiirsel bir tat ve özellik taşıması onun sanatlıca, özel ve özgün bir biçimde kullanılmasına bağlıdır. Bu bağlamda her şiir nazma özgü kimi öğeleri içerir, bir yönüyle nazımdır, ama her nazım şiir değildir. Öte yandan her manzume ise nazımdır. Şu da söylenebilir; şiirde imgesel bir söyleyiş ve estetik bir değer aranır.

 

Mavi Liman

Çok yorgunum beni bekleme kaptan. 

Seyir defterini başkası yazsın 

Çınarlı, kubbeli, mavi bir liman 

Beni o limana çıkaramazsın.

 

SON EKLENENLER

Üye Girişi