Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

ANKET

Bir çeşit soruşturma. Geniş kitleleri ilgilendiren ya da gündemdeki bir konu hakkında ilgililerin, konu uzmanlarının görüşüne başvurmak, fikrini sormak şeklinde tanımlanabilir. Bir konudaki benzer soruları, o konuyla ilgili farklı insanlara sorarak bilgi toplama; bu sayede bir meseleye açıldık getirme faaliyetidir. Anket, dergi, gazete ve şimdilerde televizyonun, internet sitelerinin sıkça başvurduğu bilgi, görüş toplama yöntemlerinden biridir.

Edebiyat dergileri de, bir konuyu enine boyuna tartışmak veya bir edebî meseleyi gündeme getirmek, ona dikkatleri çekmek amacıyla, anket yöntemine başvurur. Aynı konuda farklı görüşleri ihtiva etmesi ve bir konuyu çeşidi yönleriyle tartışmaya açması bakımından anketler, yer yer itibar edilen, ilgi gören bilgi kaynakları arasındadır. Necip Fazıl, şiirle ilgili bir ankete verdiği cevapta, büyük ve mücerret meselelerin anket işi olmadığını belirtir.

Şinasi Özdenoğlu, edebiyatımızın beş meselesi hakkında yaptığı anketleri topladığı kitabının baş tarafında konuyla ilgili olarak şunları kaydeder: “Anket, bir mesele üzerİNde, birçok kişinin fikirlerini öğrenerek, bu sayede gerçeğe varmak için bir yol, bir metottur. (...) Gayesi gerçek olan anketin, bazan gerçeğin zıddı neticelere ulaştığı da vardır. Bununla beraber anket, ilim metoduyla düşünen ve konuşan insanlar arasında yapılırsa faydalı olur. (...)

“Anket, önemli bir ihtiyaçtan doğar; İlmî sonuçlar için soruşturmalar yapar. Buna rağmen her şeyden önce, insan zevkine ve insanın sübjektif ölçülerine dayanan edebiyat anketlerinde, kesin sonuçlara varmanın pek mümkün olmayacağım edebiyatçılar daha iyi bilirler.” (Özdenoğlu 1949: 5)

Kaynak: Turhan KARAKAŞ, Edebiyat Terimleri Sözlüğü

SON EKLENENLER

Üye Girişi