Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

AKIM

   Bu terim, edebiyatımızın çeşitli dönemlerinde “meslek-i edeb”, “mekteb-i edeb”, “edebî mekteb”, “edebî meslek”, “edebiyat mektebi”, “edebiyat okulu”, “yazın okulu”, “edebî cereyan”, “edebiyat akımı”, “edebî akım”, “edebiyat çığırı”, “edebiyat ekolü” gibi isimlerle anılmıştır.

     Edebiyat / sanat akımlarının bir kısmı, doğdukları ülkelerin sınırlarını aşarak evrensel bir mahiyet kazanır ve etkilerini yüzyıllar boyu devam ettirebilirler. Bu manada, Batı’da doğup geliştikten sonra ülkemizde de taraftar bulan, itibar edilen sanat / edebiyat akımları klasisizm, romantizm, realizm, parnasizm, natüralizm, sembolizm, sürrealizm zikredilebilir. Bunlar, büyük edebî cereyanlardır ve evrenseldir.

    Öte yandan, bir milletin kendi edebiyat sınırları içinde kalan ve edebiyat tarihinin belli bir döneminde etkili olan, dahası o devreye adını veren “akım”, “mektep” dediğimiz oluşumlar vardır. Ortak ilkelere bağlanma, dünya görüşü ve sanat anlayışı bakımından bazı ilkelerde birleşme, sanatsal bir manifestoya sahip olma ve başka ortak estetik kaygıları paylaşma itibariyle bir araya gelen edebiyatçıların oluşturdukları ve sıralanan kaygılarla ortaya koydukları eserlerle kalıcı kıldıkları oluşuma da “akım” denir. Bu tür akımlar, edebiyat tarihinin belli bir dönemine damgasını vurmakla kalmaz, sonraki kuşakları da büyük ölçüde etkileyebilir. Edebiyatımızdaki Servet-i Tünün, Garip akımları gibi.

Kaynak: Turhan KARAKAŞ, Edebiyat Terimleri Sözlüğü

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK BAZI SANAT AKIMLARI:

  1. DADAİZM (KURASIZLIK)

  2. EGZİSTANSİYALİZM (VAROLUŞÇULUK)

  3. EKSPRESYONİZM (DIŞAVURUMCULUK)

  4. EMPRESYONİZM (İZLENİMCİLİK)

  5. FÜTÜRİZM (GELECEKÇİLİK)

  6. KLASİSİZM (KURALCILIK)

  7. KÜBİZM

  8. NATÜRALİZM (DOĞALCILIK)

  9. PARNASİZM (ŞİİRDE GERÇEKÇİLİK)

  10. REALİZM (GERÇEKÇİLİK)

  11. ROMANTİZM (COŞUMCULUK)

  12. SEMBOLİZM (SİMGECİLİK)

  13. SÜRREALİZM (GERÇEKÜSTÜCÜLÜK)

 

AYRICA BAKINIZ:

AKIMLAR

SON EKLENENLER

Üye Girişi