Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

 KONFERANS NEDİR?

Bir konuya açıklık kazandırmak veya bir konuda bilgi vermek amacı ile bilim, teknik, sanat, edebiyat, eğitim, ekonomi, siyaset ve fikir adamları­nın yaptıkları hazırlıklı konuşmalara konferans denir.
 
Konferanslar, genellikle konferans salonu adı verilen geniş salonlarda bir dinleyici topluluğuna hitaben yapılır. Radyo ve televizyonda da bu tür konuşmalar yapılmaktadır.

Konferans, didaktik (öğretici) bir konuşma türüdür. Çünkü konferans, o konunun bir yetkilisi tarafından uzun bir inceleme ve araştırma yapıl­dıktan sonra verilir. Konferansçı, dinleyenlere bildiklerini öğretme ama­cını güder. Bu yüzden, dinleyenlerin duygularından çok, düşüncelerine hi­tap eder. Konferansın amacına ulaşabilmesi, dinleyenlere bir şeyler vere­bilmesi için, dinleyenlerin az çok aydın ve kültürlü kişiler olması lâzımdır.

 
Konferansın hazırlanması:
 
1. Konferans her konuda verilebilir. Fakat konu, dinleyicilerin ilgisini çekecek nitelikte olmalıdır. Konuda bütünlük bulunmalıdır. Mümkün oldu­ğu kadar, tek konu üzerinde durulmalı, birçok konu bir arada işlenmemelidir. Konferansçının öğrenim durumu, mesleği ve çalışma alanı, konusu ile ilgili olmalıdır.
 
2. Konferansçı konusunu seçtikten sonra, önce bu konudaki kendi bil­gilerini gözden geçirmelidir. Bunları notlar halinde belirlemelidir. Daha sonra bu konu ile ilgili ansiklopedi, kitap, gazete, dergi, broşür ve istatis­tik gibi yazılı kaynakları araştırmalıdır. Bunlardan da gerekli notlar çı­karmalıdır.
 
3. Malzemesini topladıktan sora, bunlar arasından kullanacaklarını seçmeli ve sıraya koymalıdır.
 
4. Konferans kaleme alınırken, açık, duru ve akıcı bir dil kullanılmalı­dır. Argo sözlere, bayağı ve müstehcen ifadelere yer verilmemelidir. Anlatım, kesinlik ve inandırıcılık taşımalıdır. Çünkü konferansçı da, makale ya­zarı gibi, muhataplarını kendi tezine ve düşüncesine inandırmak zorunda­dır. Konferansın etkili olması için kısa cümleler kurulmalıdır.

5. Konferans metni fazla uzun olmamalıdır. Uzun olduğu takdirde, din­leyicilerin ilgisi dağılır.
 

Konferans planı:
 
Konferansın giriş, gelişmeye sonuç bölümlerinden oluşan plânı şu sı­raya göre gelişir:
 

1. Konuya çarpıcı bir "giriş" yapılır.

2. Konu tanıtılır.

3. Konferansın amacı ve hedefi belirtilir.

4. Konu, ayrıntıları ile ele alınır. Bu bölümde konu hakkındaki çeşitli görüşler ele alınır ve karşılaştırılır. Dinleyenlerin kafasında doğabilecek sorulara cevaplar verilir.

5. Konu, bir sonuca bağlanır.
 

Konferans sırasında dikkat edilecek hususlar:
 
1. Konferansçı, konuşmasını mümkün olduğu kadar kâğıda bakmadan sürdürmelidir. Bunun için konuşmanın ana hatları, satırbaşları halinde bir kâğıda not edilmeli, bakılacaksa bunlara bakılmalıdır. Çünkü bu bi­çimde bir konuşma dinleyiciler üzerinde daha etkili olur.
 
2. Diğer sözlü kompozisyon türlerinde olduğu gibi, konferansta da ay­nı ses tonu ile konuşulmamalıdır. Ses tonunu yerine göre alçaltıp yükselt­melidir.
 
3. Anlatıma canlılık kazandırmak için, soru ve hitap cümlelerinden ya­rarlanmalıdır. "Böyle değil mi? Bunun böyle olduğuna siz de katılmıyor musunuz?" der gibi soru cümleleri ve "Değerli konuklar, aziz dostlarım, sevgili öğrenciler... gibi" hitap cümleleri ile dinleyicilerin ilgisi canlı tu­tulmalıdır.
 
4. Konuşmayı duyarak yapmayı, dinleyenlerin tepkilerine dikkat etme­lidir. Önemli cümlelerde vurgu yapmalı ve biraz durmalı, dinleyenlerin bu cümle üzerinde düşünmesi sağlanmalıdır.

5. Konuşurken dinleyenlere bakma da etkili olmayı sağlayan unsurlar­dandır. Kaş çatma, sert bakma, surat asma, alaycı bir yüz ifadesi kullan­ma dinleyicide olumsuz etki yapar.
 
6. Konferans süresince gereksiz el, kol ve yüz hareketleri yapmak, bir şeylerle oynamak ve uğraşmak, etkiyi azaltır.
 
7. Dinleyicilere kızmak, bağırmak, kaba ifade kullanmak çok yanlıştır, konuşmanın bütününde dinleyicilere değer verdiğimizi, saygılı olduğumu­zu ortaya koyan bir üslup kullanmalıyız.
 
8. Konferansçı, kılık ve kıyafetine de büyük özen göstermelidir.

(Kompozisyon Sanatı, Sakin Öner, Yuva Yayınları, İstanbul 2005)

 

Konferans

Seçilen bir konuyu açıklamak, irde­lemek, bir bilim dalı veya sanat dalın­da öğretici bilgileri değerlendirmek, konu hakkında ayrıntılı bilgi vermek için bir bilim adamı, fikir adamı, sa­natçı veya konunun uzmanı tarafın­dan yapılan konuşmalara konferans denir.

Konferanslar konunun uzmanla­rınca verilir. O konu üzerinde genel bilgi­si olanlar, az çok bilgi sahibi olanlar, ya da yeterince araştırma yapmayanlar kon­ferans veremezler.

Her konferansta bir plân takip edilir. En yaygın plâna göre, önce konu ortaya konur ve sınırlandırılır. Bakış açısı belir­tilir. Konferansçı birtakım ilmî kanun, metot ve iddiaları kendi konusuna göre açıklar. Bu kanun ve metotlar konferans esnasında, konuya ve konuşmacıya belli bir sınır telkin eder. Konferansın gelişme bölümünde asıl konu teferruatına kadar anlatılır, açıkla­nır. Konferansın verilme sebebi, bu bölü­mün ayrıntısına kadar izah edilmesidir. Konuşma müddetince ortaya atılan iddia­ların hepsi, konuşma sonunda ispatlan- malıdır.

Her konferans uzun araştırma ve ince­leme sonunda hazırlanır. Konu seçildik­ten sonra o anki hazır bulunma düzeyini belirleyen araştırıcı, başta kütüphaneler olmak üzere konu ile ilgili mevcut kay­nakların bulunduğu yerlerde incelemeler yapar. Ansiklopedi, antoloji ve diğer tür­lerdeki kitapları; dergi, gazete gibi yayın­lan; bunların yanında bütün basılı kay­naklan tarar, inceler. Gerekiyorsa laboratuar çalışması veya saha araştır­ması yapar. Gözlem, deney, mülâkat, an­ket gibi metotları dener. Bilimsel araştır­ma veya sanatsal incelemeler yapar.

Uzun zaman isteyen yorucu ve dikkat­le yapılması lâzım gelen bu araştırma, in­celeme sürecinden sonra, sonuçlar rapor edilir. Bu rapora dayanılarak konferans metni hazırlanır.

Konferans metninde dil, dinleyicilerin faydalanabilecekleri türde; anlaşılır, akıcı ol­malıdır. Konu gereği kullanılan meslekî kav­ramlar, bilim veya sanat terimleri konferans esnasın da tanımlanır.

Konferanslar bol bilgi ve çeşitli birikimleri gerektiren konuşma türleridir. Bu tür ko­nuşmalarda dinleyicilerin kendilerine ağır gelen konulan rahatlıkla takip edebilmeleri için, konferansçının günlük hayattan örnek­lerle hüküm ve iddiaları desteklemesi gerek­lidir.

Konuşurken devamlı metne bakan kon­feransçı sıkıcı bir konuşma yapıyor demek­tir. Konuşmacının abartılı hareketlerden kaçınmak şartıyla canlı olması, gözleriyle dinleyicileri takip etmesi, jest ve mimiklerle dikkatleri kendi üzerinde toplaması lâzım­dır. Eğer konferans radyo, televizyon veya benzeri bir iletişim aracı kanalıyla veriliyor­sa o teknik araca uygun davranılması gere­kir. Meselâ, radyoda ses tonu ve vurgu ile televizyonda yüz hatları ile mesajların des­teklemesinde fayda vardır.

Konferanslarda konuşmacının bilgili ol­masının yanında, konuya hâkimiyeti, sami­mî ve inandırıcı bir üslûpla konuşması, din­leyicileri küçümsemeden ve açıldıkla bilgilerini paylaşması, çarpıcı örnekler bula­bilmesi gerekmektedir.

Konferans sonunda dinleyiciler soru sora­bilirler.

SON EKLENENLER

Üye Girişi