Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

MODERN TİYATRO(YENİ TİYATRO)

Modern tiyatro, Dram ve dram çeşitleriyle müzikli tiyatrolardır. Şimdi bunlar tanımaya çalışalım:

A) DRAM YE ÇEŞİTLERİ;

Victor Hugo'nun öncülük ettiği Romantizm akımıyla tiyatro anlayışında büyük değişikler olmuştur. Es­ki tiyatronun geleneksel kuralcılığının karşısına geçen modern tiyatro anlayışı, insanların, süreli olarak aris­tokrat sınıfın yaşantılarını, aklın düzenlediği davranış­ları trajik sahnelerde seyretmelerini, ya da yaşamın ha­yatın) sadece gülünç taraflarına bakmalarını yeter bul­mamıştır. Yaşamın ağlayan ve gülen taraflarını birlikte sahneye getirmek çabasını göstermiştir. Böylece yaşam, bütün yönleriyle oryaya konmuştur: Keder, umut, se­vinç, kuşku, tasa, facia ve komik davranışlar gibi yaşa­mın türlü biçimleri dram'da bir araya gelmiştir. Bu bakımdan dram'a yaşamın gerçek görüntüsü diyebiliriz.

Dramın konuları, tarihin herhangi bir devrinden seçilebildiği gibi günlük yaşamdan da alınabilir. Eserin kişileri, her sınıf halktan seçilebilir. Trajedinin tersine olarak, çirkin olaylar bile sahneye getirilebilir. Perde sayısı sınırlı değildir. Dilde yücelik aranmaz. Konuyu değerlendiren her söz, anlatıma girebilir. Yani en ince­sinden en kabasına kadar her sözcük, dramın dilidir.

Dramda karakter ve tip bir arada' bulunur. (Dram'ı daha iyi kavrayabilmek için, bu kitabın, Edebî Akımlar bölümündeki Romantizm konusu iyice okunmalıdır).

Dramın çeşitleri şunlardır:

Piyes: Piyes, dramın ciddî ve ağırbaşlı olarak yazılan şekline verilmiş bir addır. Piyeslerde olaylar, sertliklerini kaybederek daha yumuşak bir biçime bürü­nürler. Facialar daha hafif bir şekilde işlenir.

Melodram: Duygulandırıcı ve fazla heyecan ve­ricidir. Eskiden müziki. birlikte temsil edilirdi. Fakat sonraları müzik bırakılmış, sadece sözle temsil edilmeye başlanmıştır.

Feeri: Bu da masalın sahneye gelmiş şeklidir. İnsanlarla birlikte cinler, periler, şeytânlar, devler, me­lekler, cadılar gibi hayalin icat ettiği varlıklar, feerinin sahne kahramanlarıdır.

B) MÜZİKLİ TİYATRO VE ÇEŞİTLERİ:

Modern tiyatronun bir kolu da müzikli tiyatrodur. Müzikli tiyatro, sözleri bestelenmiş tiyatrodur. Bu tiyat­ronun bazı çeşitleri tam olarak, bazdan da yarım, ya da başka karakterde bestelenmiş olur. Bu ayrılıkları bakı­mından müzikli tiyatro dört bölüme ayrılır:

a) Opera:

Opera, bütün sözleri yüksek musiki ile bestelenmiş trajedi ya da dram eseridir. Trajedilerde bir tek sözcük musikisiz söylenmez. Müzikal ve duygusal tiyatronun en sanatlısıdır. Kültürlü insanlara seslenir.

b)Operet:

Sözlerinin bir kısmı müzikli, bir kısmı da müziksiz olan tiyatro eserleridir Müziksiz konuşmalar müzikliler­den daha çoktur. Halka seslenmek için yazdır. Opere­tin melodisi, seyirciler tarafından çabucak kavranılacak ve dillerde tekrar edilecek basitliktedir.

c)Komedi müzikal:

Sözlerinin arasında, müzikli parçalar bulunan vod­vil ya da komedilere komedi müzikal denir.

d)Bale:

Konusunu, musikiye bağlı rasklar, ya da hareket­lerle anlatan tiyatro türüne de bale denir. Balede konuş­ma yoktur.

 

SON EKLENENLER

Üye Girişi