Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Tasvir

Tasvir (betimleme), varlıkları iyi bir gözlemin sonucunda ayrıntılarıyla anlatmaktır. Be­timleme, açıklayıcı, izlenimci ve sanatlı betimleme diye gruplandırılır. Açıklayıcı betimlemede bilgilendirme; izlenimci betimlemede izlenim kazandırma; sanatlı betimlemede ise yazarın var­lıklarla ilgili algılamaları sanatsal bir anlatımla vermesi söz konusudur. Tahlil (çözümleme), olay yazılarında yer alan kişilerin ruhsal durumlarıyla ilgili bir değerlendirmedir.

Betimleme ve çözümleme tek başına bir anlatım biçimi değildir. Öteki anlatım biçimleri içinde yer alır.

İnsan betimlemelerine portre adı verilir. İnsanın dış görünüşünü anlatan türüne fiziksel, insanı içsel durumuyla anlatan türüne de ruhsal portre adı verilir.

 

eski bir konak

 

Bu sofada, şimdi her tarafından pamukları fırlamış iki eski kanepe ile, bir ayağı kırık ce­viz bir orta masasından başka, eşya namına bir şey kalmamıştı. Bu cevizden masanın üstünde uzun zamandan beri işlemeyen, pirinçten bir antika saat duruyordu. Yerde her tarafından yırtıl­mış bir eski keçe, insanın ayağını çeliyor; sonra loş ve çıplak bir dehlizden boş odaların kapalı kapılan önüne geçiliyordu. Bu odalarda kuşlar yuva yapmışlardı.

 

Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Kiralık Konak (Cevdet Yalçın, Güzel Konuşma ve Yazma Kılavuzu)

SON EKLENENLER

Üye Girişi