Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

"Günümüzde iyi konuşan kadar iyi dinleyen de azaldı. Âdeta kalmadı. Çünkü ortamın, biraz da çağın yüzeyde acele, hoyrat ve savruk üslûbu, konuşan kadar din­leyeni de ister istemez etkiliyor. Konuşan iyi konuşsa boş konuşmasa, dinleyen de iyi niyetle dinlemeye kararlı olsa bile, bir kere çevredeki radyo, televizyon, trafik ve konuşma gürültüleri dikkatini bulandırıyor, konsantrasyonunuzu dağıtıyor. Bu gü­rültü ortasında konuşan avaz avaz bağırır, siz de kulağınızı elinizle yelkenleyip din­lemeye uğraşırken ortada ne tabiî konuşma tınısı, ne yerine göre ses yükseltip alçaltmanın nüansı, ne de dinleyende o konuşulanı şurup gibi içme zevki kalıyor. O "bay­ram haftası" der, siz "mangal tahtası" anlarsınız. İdeal konuşma ve dinlemenin çok sesliliğe tahammülü yoktur. Bir düodur o, oda müziğidir. Arada sessizlik de ister. Konuşulan üzerinde düşünmek, onu iyice sindirmek için... İdeal konuşma, karşılık­lı saygıya dayanır. İki taraflı olgunluğu ve alçak gönüllülüğü şart koşar.

"Bilge bir adamdı" der Euripides, (Öripides) biri için Orestos adlı tragedyasın­da. "Bilge bir adamdı o, başkalarını dinlemesini bilirdi."

Eflatun da buna benzer bir şey söyler: "Gözlemle, dinle, sus, az yargıla, çok sor." der. İyi bir dinleyici mıknatısa benzer. Ağzınızdan sözleri mıknatıs gibi çeker. Onun karşısında diliniz büsbütün açılır. Düşüncelerinize canlılık gelir. Çağrışımdan çağrışıma kaya kaya akar gidersiniz.

Kötü dinleyici ise, tam tersine insanda konuşma hevesi bırakmaz. Kötü dinle­yici siz konuşurken kendi söyleyeceklerini tasarlar. TV'nin yuvarlak masa toplantı­larında sık sık görüyoruz. Biri konuşurken öbürleri sigarasının dumanına dalmış ha­va atar ya da not alır gibi yapıp önündeki kâğıda resim karalar. Dikkatli dinliyor po­zunda olanların çoğu da bu pozu, normal dinleyişten daha ilginç bulduğu için tercih etmişlerdir. Bazısı da kendisiyle doludur. Söyleyecekleri ile sarhoştur. İster ki hep dinlesinler. Yalnız onu... Hiç karşı koymadan... Bunlar, karşısındakilere cevap hak­kı, itiraz hakkı tanımazlar. Diyaloga teşne değildirler. Plutarch'ın (Plutark) Themisthokles'e (Temistokles) söylettiği gibi, "Vur, fakat dinle!" deseniz de dinlemezler. Sizi söyletmezler. Çünkü işlerine gelmez. Bunlar diktatör yaradılışta olanlardır. Di­yalog olmayan yerde demokrasi yeşermez. Demokrasi olmazsa da ölçüsüzlükler, sivrilikler törpülenemez.

 

Bir insanı dinlemek ona en büyük insancıllığı göstermektir."

Haldun TANER (Çok Güzelsin Gitme Dur) Kısaltılarak alınmıştır

SON EKLENENLER

Üye Girişi