Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

NOT ALMA 

Not alma, herhangi bir yazıyı okurken, birisini dinlerken, düşünürken, ders çalışırken veya iş yaparken önemli noktaları kaydetmek demektir. Not alma, herhangi bir şeyin fazla vakit harcanmadan hatırlanması için başvurulan bir yoldur.

Notun çeşitli yararları vardır. Ders çalışırken not alan bir öğrenci; çok geniş bir konunun can alıcı noktalarını bir kâğıda veya deftere not etmekle, ilerideki çalışmalarına İyi bir ön hazırlık yapmış olur. Çünkü, o ders konusunu artık kitaptan değil, nottan okur. Böylece zamandan tasarruf etmiş olur. Yazılı ve sözlü imtihan günlerini, ödev teslim tarihlerini bir yere not eden öğrenci, hazırlıklarını zamanında yapacağı için, derslerinde başarı kazanır. Yapacağı pazar alışverişinde alacağı malzemeyi bir kâğıda not etmeyen kişi, genellikle alacaklarının bazılarını unutarak evine döner. Yapacağı işleri," görüşmeleri, seyahatleri bir yere not etmeyen iş adamı, meydana gelecek karışıklıktan dolayı başarısızlığa uğrar-

İlmî çalışma yapan kişiler de, çalışmaları ile İlgili bilgileri, genellikle fişler üzerine not ederler. Bu tür çalışmalarda, fiş üzerine not edilen bilginin hangi yazarın, hangi kitabının, hangi sahifesinden alındığı belirtilir. Eğer bu bilgi, bir gazete veya dergiden not edilmişse, o derginin veya gazetenin tarihi, sayısı, sahifesi, sütünü fişe yazılır. Fiş usulü, çalışma yapan kişi için büyük bir kolaylık sağlar. Birçok eser, bir daha baştan sona okunmamış olur. Kitaplarda, başka kitaplardan aktarılan bilgiler, genellikle tırnak içinde yazılır, sahife altında veya kitap sonunda nereden alındığı not halinde belirtilir. Bu notlara dip not veya sadece not adı verilir.

Not alırken dikkat edilecek başlıca noktalar şunlardır:

  1. Not aldığımız kitabın, yazının, dersin, konferansın konusunu kavramalı, ilginç yönlerini görmeli ve can alıcı noktalarını belirlemelidir. Rast-gele not tutmamalı, tutulan notlara bir defa göz gezdirildiğinde, konu net olarak anlaşılacak biçimde olmalıdır.
  2. Not alırken konunun ayrıntılarına inmemeli, ana ve temel yönle­ri ele almalıdır.
  3. Dersle ilgili bir not alırken, öğretmenin ağzından çıkanı aynen kaydetmemelidir. Bu zabıt kâtibinin yaptığından farksız bir iş değildir, öğrenci böyle bir not tutarsa, konu üzerinde hiç düşünemez, buluş yapa­maz. Bu nedenle, sadece dersin ana hatlarını ve unutulabilecek nitelikte­ki özel bilgileri not etmek lâzımdır. Yazılan bu notlar daha sonra sıraya konulmalı ve yeniden gözden geçirilerek kaleme alınmalıdır, özellikle ders ve konferans gibi çok hızlı not alınması gereken hallerde, bazı bili­nen terim, kavram ve isimler, kişinin kendi anlayabileceği bir biçimde kısaltılmalıdır.
  4. Not tutma veya not almada açık ve anlaşılır bir anlatım kullanıl­malıdır. Dil, daha sonra bakıldığında kolayca anlaşılacak kadar net olmalı­dır. Bu yüzden lüzumsuz kelime kullanılmamalı ve kışa cümleler yapıl­malıdır.
  5. Bir yazıdan veya kitaptan not çıkarılıyorsa, o yazının veya kitabın planı iyice kavranmalıdır. Ana fikir ve yardımcı fikirler belirlenmelidir.
  6. Notun nereden alındığı açıkça belirtilmelidir.
  7. Notlar konularına göre sınıflandırılmalı ve dosyalanmalıdır.
  8. Ayrıca önemli ve gerekli gördüğümüz konulardaki yazıları ihtiva eden gazete ve dergi kupürlerini biriktirmek de not almaya girer. Yalnız bu ku­pürlerin hangi dergi ve gazetenin, hangi tarihli nüshasının, hangi sahne­sinden alındığı not edilmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

ÖZET NASIL YAPILIR?

SÖZLÜ VE YAZILI İFADENİN ÖZELLİKLERİ

HAZIRLIKLI KONUŞMALAR

YAZIM KURALLARI

LEHÇE, ŞİVE, AĞIZ

SON EKLENENLER

Üye Girişi