Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Bu Konuyu Facebook Profilinde Paylaş

Kompozisyon (tanım) :

Herhangi bir sahadaki parçaları dü­zenli olarak bir araya getirmeye "kompo­zisyon" denir. Kompozisyon: taş, kâğıt, cam, demir, kelime, düşünce, resim, ku­maş vb. gibi parçalan bir araya getirirken belli bir amaca hizmet eder. Bilgilerimizi zihnimizde sıraya koymaktan tutunuz da onları uygun kelimeler kullanarak sözle veya yazıyla anlatmaya kadar yapıları bü­tün çalışmalar bu amacı gerçekleştirir. Kompozisyon, bir konu üzerinde buluşla elde edilen fikirler, duygular, örnekler, olaylar, hayaller vb.nin sıralanması, yerli yerinde kullanılması demektir.

Yine bu terimi derslerimizde, düşünce­lerimizi, duygularımızı, tecrübelerimizi, yaşadıklarımızı vb.ni derli toplu, açık, an­laşılır ve ahenkli bir tarzda söz veya yazı ile anlatma bilgisi, sanatı anlamında kul­lanırız.

Kompozisyon her bakımdan uyumlu bir bütündür.

Sosyal hayatımız içinde çok unsurlu bir düzen vardır. Bu düzen, intizamlı bir sıralamayı, uyumlu bir beraberliği gerek­tirir. Biz insanların karşı karşıya olduğu tabiat, eşya, sosyal hayat nasıl bir düzen içinde ise duygu-düşünce-hayal birikim­leri de öylece düzene girmelidir.

Kompozisyon derslerinin amacı düzen fikrini yaygınlaştırmaktır.

Kelimeleri yerli yerinde kullanabilmek, düşüncenin, sağlam bir muhakeme ile yorumlanması demektir. Fikirlerini sıraya koymayı öğrenmek kompozisyon çalışma­larının ilk şartıdır.

Kompozisyon, her alanda karşımıza çıkan bir kavramdır. Parçalan arasında uyumlu bir bütünlükten söz edebileceği­miz ne kadar branş varsa hepsi kompozisyon sınırları içine girer.

Biz derslerimizde, uyumlu bütünlüğü kelimelerden oluşan parçalarla gerçekleştirmeye çalışırız

SON EKLENENLER

Üye Girişi