Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Bu Konuyu Facebook Profilinde Paylaş

 

PARAGRAF

Paragraf bir konu veya bir düşünceyle ilgili cümleler topluluğudur. Paragrafta belli bir bütünlük içinde bir konu üzerinde durulur. Paragraf cümlelerden oluşan bir düşünce birimidir denebilir.

Paragraf:

1. Bir yazıdaki düşüncenin belirginlik kazanmasını sağlar.

2. Yazının okunmasını ve anlaşılmasını kolaylaştırır.

3. Paragraf yazının bütününün küçük bir örneğidir, bu nedenle paragrafta da yazının bütününde olduğu gibi bir konu bütünlüğü olması gerekir.

4. Her paragrafta mutlaka anlatım biçimlerinden biri ya da birkaçı ve buna bağlı olarak yardımcı düşünceler kullanılır.

Paragrafta üzerinden durulan konu paragrafla verilmek istenen ana fikir vardır.

Paragrafta konu:

Konu, bir paragrafta üzerinde durulan, hakkında bilgi verilen her kavramdır. Herhangi bir olay konu olabileceği gibi bir edebî eser de konu olabilir. Konu, bir yazıda paragrafta "Ne?" sorusunun cevabıdır. Biz bir paragrafa "Bu paragrafta ne üzerinde durulmuştur, ne anlatılmaktadır?" gibi sorular yönelttiğimizde alacağımız cevap konudur. Aşağıdaki paragrafa bu sorulan yönettiğimizde alacağımız cevap paragrafın konusudur:

"Türkçeyi bilmek, büyük sermayelerle süslenmek demektir. Türkçeyi iyi bilmek büyük adam olmak demektir. İngilizce, Arapça, Farsça veya başka dilleri de bilmek lâzım ama önce kendi dilini bilmeli insan. Eğer kendi dilini iyi biliyorsa, bu dilleri öğrenmesi o kadar zor olmayacaktır. Dilimizi küçümsemeden ve güdükleştirmeden, haysiyetini koruyarak öğrenmeli ve öğretmeliyiz."

Bu paragrafta konu 'Türkçeyi Bilmenin Önemi"dir.

Paragrafta anafikir (anadüşünce): Bir paragrafın yazılmasına nedeni olan ve yazının temelini oluşturan düşüncedir. Bir paragrafta anadüşünce paragrafın sonunda bir cümleye indirgenmiş olabilir ya da paragrafın bütününe dağılmış olabilir. Bir paragrafta üzerinde durulan konu ise asıl anlatılmak istenen düşünce anafikirdir. Bir paragrafta anadüşünce "paragraftan çıkarılabilecek en kapsamlı yargı, asıl üzerinde durulan, asıl anlatılmak istenen, vurgulanmak istenen"dir.

"Dil'ini haysiyeti bilmeyen milletlerin gönüllü sömürgeler olduğu günümüzde, olanca hızıyla daralarak bizi kuşatan yabancı lisan çemberi, Türkiye'yi de bahsi geçen ülkeler kategorisine sokacak gibi. Kullandığı dili; vatan, millet, namus ve haysiyet olarak bilmeyen bir kuşağın yetişiyor olması, "ses bayrağımızın büyük ve gürültülü bir şekilde uçurumun kenarına gelmesi, bizi rahatsız etmiyor bile..." cümlesinde asıl anlatılmak istenen "Türkçenin başka dillerin etkisinde kalıp yozlaşması ne yazık ki bizi çok ilgilendirmiyor." düşüncesidir.

Anafikir ile konu her ne kadar farklı gibi görünseler de bir paragrafta iç içe geçmiş durumdadırlar. Bu nedenle anafikir ile konuyu ayrı düşünmemek gerekir.

 

SON EKLENENLER

Üye Girişi