Kullanıcı Oyu: 1 / 5

Yıldız etkinYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

ECE AYHAN KİMDİR?

"Ey gemileriyle birlikte yiten denizler
Ve bağlı limanlarıdır! ki unutulmasın
Gerçeklikte, gemiler terketmektedir fareleri."

İkinci Yeni akımının en çok tartışılan isimlerinden birisi olarak anılan Ece Ayhan'ın tam adı Ece Ayhan Çağlar'dır. 10 Eylül 1931 tarihinde Datça’da (Muğla) doğan şair ilkokula 1938 yılında Eceabat’ta başladı, ikinci sınıfı Çanakkale İstiklal İlkokulu'nda okudu, ailesinin İstanbul’a yerleşmesi üzerine, üçüncü sınıftan itibaren Karagümrük'teki 19. İlkokul'a (şimdiki adıyla Hırka-i Şerif İlkokulu) devam etti ve ilköğrenimini burada tamamladı. Orta öğrenimini Zeyrek Ortaokulu ve Taksim Lisesi'nde (şimdiki adıyla İstanbul Atatürk Anadolu Lisesi) tamamladı.

1953 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne girdi ve 1959 yılında buradan mezun oldu. Aynı yıl İstanbul Maiyet Memurluğu'ndaki stajını ve kaymakamlık kursunu tamamladı. 1966 yılına kadar, Sivas'ın Gürün, Çorum'un Alaca ve Denizli'nin Çardak ilçelerinde kaymakamlık ve belediye başkanlığı yaptı.

1966 yılında devlet memurluğundan ayrılarak İstanbul’a yerleşen şair Meydan Larousse Ansiklopedisi’nde çevirmenlik, Sinematek’te ve Yeni Sinema Dergisinde müdürlük, Genç Sinema Grubu’nda yöneticilik, Ağaoğlu Yayınevinde ve E Yayınlarında redaktörlük gibi işler yaptı. Ancak yaptığı bu işlerden geçimini sağlayacak düzenli bir gelir elde etmesi mümkün olmadı ve yaşamının bundan sonrasını maddi sıkıntılar içinde geçirdi.

1974 yılında beyninde ortaya çıkan bir tümör, sağ kulağında ileri derecede işitme kaybına, sağ gözünde de hasara neden oldu. Edebiyat ve kültür çevrelerinin girişimleri ve dönemin başbakanı Bülent Ecevit’in örtülü ödenekten yaptığı parasal yardımla İsviçre’ye gönderilen Ece Ayhan orada ünlü beyin cerrahı Prof. Dr. Gazi Yaşargil tarafından ameliyat edidi ve beynindeki tümör ölümcül olmaktan çıkarılmakla birlikte, tümörün diğer organlarına verdiği hasar giderilemedi.

1977 yılında yurda dönen şair hayatının geri kalan kısmını Bodrum, İstanbul, Çanakkale ve İzmir'de sürdürdü. Çeşitli hastanelerde tedavi gördü, huzurevlerinde kaldı. 12 Temmuz 2002 tarihinde kaldığı İzmir Büyükşehir Belediyesi Gürçeşme Huzurevi'nde rahatsızlanarak Eşrefpaşa Hastanesine kaldırıldı ancak yapılan tüm tıbbi müdahalelere karşın kurtarılamayarak yaşama veda etti ve Çanakkale, Eceabat ilçesine bağlı Yalova köyünde toprağa verildi.

Ece Ayhan'ın anısını yaşatmak için Çanakkale Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları tamamlanan Tıflı Camii yanındaki tescilli iki tarihi bina Ece Ayhan Evi olarak isimlendirilerek kentlilerin hizmetine sunulmuştur. Şairin Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Yalova köyündeki mezarı ise Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi'nin organizasyonu, Yalova köyü muhtarlığı ve oğlu Ege Çağlar'ın destekleriyle yenilenmiş, mezarın yeni tasarımı heykeltraş Fergül Yücel tarafından yapılmış ve heykeltraş Mustafa Toygar tarafından uygulanmıştır..

BAZI ESERLERİ:

Şiir:
Kınar Hanım'ın Denizleri (1959)
Bakışsız Bir Kedi Kara (1965)
Ortodoksluklar (1968)
Devlet ve Tabiat (1973)
Yort Savul (Toplu Şiirler, 1977)
Zambaklı Padişah (1981),
Çok Eski Adıyladır (1982)
Çanakkaleli Melâhat'a İki El Mektup (1991)
(ya da Özel Bir Fuhuş Tarihi)
Sivil Şiirler (1993)
Son Şiirler (1993)

Anı / Günlük / Deneme / Söyleşi:
Defterler (1981)
Yeni Defterler (1984)
Yalnız Kardeşçe (1985)
Kolsuz Bir Hattat (1987)
Şiirin Bir Altın Çağı (1993)
Başıbozuk Günceler (1993)
Aynalı Denemeler (1995)
Dipyazılar (1996)      
Morötesi Requiem (1997)            
Sivil Denemeler Kara (1998)
Hay Hak! Söyleşiler (2002)

ZAMBAKLI PADİŞAH 

Ne zaman elleri zambaklı padişah olursam 
Sana uzun heceli bir kent vereceğim 
Girilince kapıları yitecek ve boş! 

Azizim, güzel atlar da güzel şiirler gibidirler 
Öldükten sonra da tersine yarışırlar, vesselam
!

 

 

 

Ece Ayhan

 

 

SON EKLENENLER

Üye Girişi