Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Mizah yazan Aziz Nesin (1915-95) romanlarının müsveddelerini ve bazı mektuplarını Osmanlı harfleriyle yazardı. İşte bir dostuna yazdığı 19 Nisan 1986 tarihli bir mektup.

Çok değerli dostum; 10 Nisan tarihli iç açıcı mektubunuzu bugün aldım. Sevindim. Hemen yanıtlamazsam, yanıtlanmayı bekleyen öbür mektuplar arasına girip haftalarca sırasını bekler. Bu yüzden hemen yazıyorum.

Mektubunuzda anlattığınız oradaki mutluluğunuz satırlarınızdan bana da geçti. Günlerinizin daha da mutlu geçmesini dilerim. 1 Nisanda doğduğunuzu sizin haberinizden anımsadım. Besbelli o incelikli şakacılığınız daha doğum gününüzden başlamış ve dilerim hep böyle sürsün. “Gayet dikkatli, ölçülü, aklı başında, akıllı uslu” davrandığınızı yazıyorsunuz..Niçin kendinizi “ölçülü” ve “aklı başında” davranmağa zorladığınızı, niçin kendinizi böyle bir cendereye soktuğunuzu hiç anlayamıyorum. Vücuda çok dar gelen bir korse içinde sürekli yaşamak neye?

Elinize fırsat geçince fırsatı hiç kaçırmayın, hatta fırsatlar yaratarak ölçüsüzcesine yaşayın! “Aklı başında’ olmak her zaman iyi değildir. Sık şık kendini dağıtıp darmadağın ve paramparça olan bir yaşlı erkek olarak size -naçizane- öğüdüm budur efendim. 

Uzunca mektup yazmayı istiyorsunuz. Uzunca yazarsam ister istemez dertlerimi, yüzlerce derdimi anlatmak zorunda kalırım.

Bunu istemem. Her parlak şeyin parlaklığını yaratan esas maddesi, hiç de parlak değil, tersine güzel olmayan bir şeydir. Beni dostlarımın ve sevenlerimin hep parlaklığımı görmelerini ve söndüğüm zaman da beni o parlaklığımla anımsamalarını isterim. Bu parlaklığı var eden o sevimsiz, o acı, o üzünçlü esas maddemi görmelerini istemem. Onlar salt benimdir ve onları başkalarından kıskanırım.

Dilerim oradaki neşeniz, mutluluğunuz sürsün. Her gününüz 1 Nisan olsun!

Bilin ki buradaki dostlarınız da sizi özlemişlerdir. O güzel evinizde yeni bir “lady ffeind”imle [lady friend=bayan arkadaş] konuk olmayı ne çok isterim.

Saygılarımla efendim.

Aziz Nesin

 

SON EKLENENLER

Üye Girişi