Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

TÜRKÜLERİN SINIFLANDIRILMASI

Türküler, ezgileri, konuları ve yapıları bakımından sınıflanabilir. Ayrıca söylendikleri bölgelere göre de adlandırılabilir: Bingöl ağzı, Urfa ağzı, Eğin ağzı gibi. Kimi türküler de içindeki en etkili sözle anılır: Fidanya, Adanalı, Ayşem, Zeynebim...

I: Ezgilerine göre türküler

Türkülerin en önemli özelliğinin ezgi ve ritimleri olduğunu göz önüne alan araştırmacılar bunları iki bölümde incelemişlerdir:

1. Usullü türküler: Usullü türküler genellikle oyun havalarıdır. Konya'da oturak, Urfa'da kırık hava, Ege'de Zeybek, Ordu, Giresun, Trakya ve Marmara'da karşılama, Harput'ta şıkıltım, Karade­niz kıyılarında horon, İsparta ve Eğridir'de ditdiri, Kars ve Erzurum'da Sümmânî ağzı adını alırlar. Güzleme, koşma, ninni, taşlama ve yiğitleme de bu bölüme girer.

2. Usulsüz türküler: Bunlar uzun havalardır. Ağıt, bozlak, Çukurova, divan, hoyrat, kayabaşı, koşma, maya, türkmani adlarını taşıyan çeşitleri vardır.

II. Konularına göre türküler

1. Ninniler

2. Çocuk türküleri

3. Doğa türküleri

4. Aşk türküleri

5. Kahramanlık ve askerlik türküleri

6. Tören türküleri

7. İş türküleri

8. Hapishane türküleri

9. Efe türküleri

10. Taşlama, yergi ve güldürü türküleri

11. Karşılıklı türküler

12. Gurbet türküleri

13. Oyun türküleri

14. Ölüm türküleri (Ağıtlar)

III. Yapılarına göre türküler

Türküler bentlerinin, kavuştaklarının kümelenişi ve uyaklarının örgüleniş düzenine göre değişik yapılar gösterirler. Yapıları belli bir kararlılık göstermeyen türküler de vardır. Bu çeşit türkülerin sözlü gelenekte kişilerin ağzında bozulmuş olması gerekir. (Yapılarına göre türküler oldukça fazla çeşitlilik gösterdiği için buraya alınamamıştır.)

Suat BATUR

Açıklamalı-Örnekli Türk Halk Edebiyatı

 

İLGİLİ İÇERİK

TÜRKÜ VE TÜRKÜ ÇEŞİTLERİ

TÜRKÜ NEDİR?

KINA TÜRKÜSÜ ve KINA GECESİ TÖRENLERİ

TÜRKÜ VE TÜRKÜ ÖRNEKLERİ

TÜRKÜLERİMİZ VE TÜRKÇENİN GÜCÜ- MURAT KARABACAK

TÜRKÜ ÖRNEKLERİ

SON EKLENENLER

Üye Girişi