Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Bu Konuyu Facebook Profilinde Paylaş

 

ÇAĞATAY TÜRKÇESİ EDEBİYATI

13. yüzyılın ikinci yarısında, Türkistan ve Horasan ülkelerine, Cengiz oğulla­rından Çağatay hâkim oldu. Doğu (Hakaniye) Türkçesi ondan sonra Çağatayca veya Çağatay Türkçesi diye anıldı. 14. yüzyıldan itibaren Çağatayca ile yazılan şiir ve nesirler, Anadolu dışı Türk edebiyatlarının en ömürlü ve en değerlisi oldu. 14.yüzyılda gelişmeğe başlayan Çağatay Türkçesi Edebiyatı, 15. yüzyılda parlak çağı­nı yaşamış, 17. yüzyıldan sonra ise, orijinal eserleri daha az verir olmuştur.

Çağataycanın yetiştirdiği başlıca şair ve yazarları ve bunların eserlerim sırala­dıktan sonra bilhassa iki büyük şahsiyet üzerinde duracağız. Bunlar: Ali Şir Nevâî ve Babur Şah tır.

14. Yüzyıl Çağatay edebiyatının mesneviler (manzum hikâyeler bakımından) bereketli bir dönemidir. Nitekim: Kutub, Hüsrev-ü Şirin mesnevisini, (Bu eserde­ki Türkçenin özellikleri için bk: Kutb'un Husrev ü Şirin'i ve Dil Hususiyetleri Dr. Necmeddin Hacıeminoğlu, İst. Ed. Fak. Yayınlan, 1968}. Hârezmî Muhabbetnâme mesnevisini, İslâm da Muînü'l Mürid adlı manzum eseri yazmışlardır.

Nesir alanında fiabgiızi'nin Kısasü’l Enbiyâ'"sı ile Kerderli Mahmud'un Nehcü'l Ferâdis'i vardır.

Aynı yüzyılda Kıpçak Türkçesi üzerine misyoncu rahiplerin hazırladığı sanı­lan Kodeks Kumanikus (Kuman Sözlüğü) adlı bir de Lügat yazılmıştır. Türkçenin önemli bir kaynağı olan bu eserin aslı Venedik'tedir.

15. Yüzyılda Bilhassa Herat ve Semerkand şehirleri, ilim, sanat ve fikir adam­larının toplandığı yerler olmuş, dolayısiyle Çağatay edebiyatının en büyük şairle­ri yetişmiştir. Hepsi de divan şairi niteliği taşıyan bu şairlerin büyükleri; Sekkâki, Emiri, Lütfîve bilhassa Ali Şir Nevâî'dir.

16. Yüzyılda Babur Şah. 17. Yüzyılda Ebülgazi Bahadır Han bu edebiyatın büyük simalarıdır.

AHMET KABAKLI, TÜRK EDEBİYATI

 

SON EKLENENLER

Üye Girişi