Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

GAZEL TÜRÜ

Divân edebiyatında en yaygın nazım şekillerinden biridir. Kelime anlamı "kadınlar için söylenen güzel ve aşk dolu söz"dür. Özellikle Iran ve Türk edebiyatında çok sevilir ve yazılırdı. Arap edebiyatında kasidenin bir bölümü iken (tegazzül) sonradan ayrı bir şekil olmuş ve gelişme göstermiştir. Beyit sayısı 5-12 arasında değişir. 12 beyitten fazla olan gazellere müzeyyel ve mutavvel (uzatılmış) gazel denir. Çoğunlukla 5 veya 7 beyit halinde yazılır, ilk beyti musarrâ (kendi arasında kafiyeli) olur. Daha sonraki beyitlerin ilk dizesi serbest, ikinci dizeler ilk beyit ile kafiyelidir, (a-a, x-a, x-a, x-a, x-a, x-a, x-a) Musarra olan ilk beyit matla (doğuş, başlangıç) adını alır. Gazelde birden fazla musar­râ beyit bulunabilir. Böyle gazellere zü'l-metâli' (matla'ları olan) adı verilir. Gazelin her beyti musarrâ ise müselsel (zincirleme) gazel adını alır. Bazen matla bir dizesi veya tamamı gazelin son beytinde tekrar edilir. Buna redd-i matla' (matlaın yinelenmesi) denir, ikinci beyit birinciden güzel ise hüsn-i matla' adını alır. Gazelin son beytine makta' (kesme yeri, bitiriş); sondan bir önceki beytine ise hüsn-i makta' denir. Bu beytin de mak­tadan güzel olması şarttır. Şair, mahlasını (takma ad) makta' yahut hüsn-i makta'da söyler. Böylece beyit ikinci bir ad alır; mahlas beyti yahut mahlashâne.

Şairin mahlasını tevriyeli kullanmasına hüsn-i tahallüs denir. (Bakî kalan şu kubbede bir hoş sedâ imiş-Bakî). Bazı şairlerin de hiç mahlas kullanmadıkları görülür, (ml. Kadı Burhaneddin). Müzeyyel gazellerde mahlas, daha önceki beyitlerde söylenir ve mahlas­hâne'den sonraki beyitlerde zamanın ulularından birine övgüde bulunulur. Gazelin en güzel beytine beytü'l-gazel yahut şâh (şeh) beyit denir. Beytü'l-gazelin yeri veya sırası önemli değildir. Gazelin dize ortalarında kafiye yapılmışsa musammat adıyla anılır. Bu tür gazeller dörtlüklerden oluşan bendler haline dönüştürülebilir. Sonu getirilmemiş veya 5 beyitten az bırakılmış gazellere nâtaman gazel denir. Gazeller çok zaman başka şairler tarafından birkaç dize ilavesiyle bend şekline dönüştürülebilir. O zaman adları taştîr, tahmis, terbî vs. olarak değişir. Nazireye (aynı vezin ve kafiyede yazılan benzer şiir) çok elverişlidirler. Aşk konulu mesnevilerin aralarına da gazeller serpiştirilebilir.

Divân şirinde gazele büyük önem verilmiştir. Lirik konusu, derli toplu yapısı, çekici şekli ile her divân şairinin özenle işlediği bir şiirdir. Gazeller işledikleri konulara ve bu konulara bağlı üslûplara göre çeşitli adlarla anılır. Aşkla ilgili her türlü acı, sıkıntı, mutluluk, sevgi, yakarış vs. içli duyguların anlatıldığı gazeller, âşıkane gazel adını alır. Fuzulî'nin gazelleri gibi. İçki ile ilgili çeşitli düşünceler, dünya ve hayata aldırış etmeme, yaşamaktan zevk alma vs. konulu gazellere rindâne gazel denir. Bakî'nin gazelleri gibi. Kadını ve ten zevklerinin ağır bastığı bir aşkı anlatan gazellere şûhâne gazel denir. Nedîm gazelleri gibi. Hayat dersi veren, öğretici ve veciz söyleyişli gazellere de hakimane gazel denir. Nabî'nin gazelleri gibi.

Gazel, beyit bütünlüğüne dayalı bir nazım şeklidir. Buna rağmen bazı gazellerin bütün beyitlerinde aynı konunun ele alındığı görülür. Bu tür gazellere yek-âheng gazel denir. Eğer gazelin her beyti birbirinden ustalıklı söylenmişse buna da yekâvâz gazel denilir. Bu tür gazellere usta şairlerin divânlarında sıkça rastlanır. Gazelde aruzun hemen her kalıbı kullanılmıştır. Divân şiirinin en yaygın nazım şekli olduğundan, divânların büyük bölümünü gazeller doldurur. Bir divân oluşturacak şair Arap elifbasını esas alarak her harf ile sonra eren en az bir veya birkaç gazel yazmak zorundadır. Eskiden gazellerin bestelenerek okunduğu da bilinmektedir. Hatta bestelenmek üzere yazılmış gazeller vardır. Gazelleri makam ile okuyan kişiye gazel-hân denilirdi. Gazel şeklinde şiirler yazan usta şairlere de gazel - serâ denilir. Türk şiirinin en ünlü gazelserâları arasında Fuzulî, Nev'î, Nabî, Nedîm ve Sebk-Hindî tarzı gazelleri ile Şeyh Galib sayılabilir. Gazeller divânlarda kıtalar ve musammatlardan sonra tasnif edilir.

(İskender PALA, Divan Edebiyatı, Ötüken Yay., İstanbul 1996.)


GAZEL MADDELER HALİNDE

  1. Gazel Divan Edebiyatı’nın en yaygın kullanılan nazım biçimidir.
  2. Önceleri Arap edebiyatında kasidenin tegaüzzül adı verilen bir bölümü iken sonra ayrı bir biçim halinde gelişmiştir.
  3. Gazelin beyit sayısı 5-15 arasında değişir. Daha fazla beyitten oluşan gazellere müyezzel ya da mutavvel gazel denilir.
  4. Gazelin ilk beyti “matla”, son beyti ise “makta” adını alır. Matla beytinin dizeleri kendi aralarında uyaklıdır (musarra). Sonraki beyitlerin ilk dizeleri serbest ikinci dizeleri ilk beyitle uyaklı olur. Birden fazla musarra beytin bulunduğu gazel “zü’l-metali”, her beyti musarra olan gazel ise “müselsel” gazel adıyla bilinir.
  5. İlk beyitten sonraki beyte “hüsn-i matla” (ilk beyitten güzel olması gerekir), son beyitten öncekine “hüsn-i makta” (son beyitten güzel olması gerekir) denir.
  6. Gazelin en güzel beyti ise “beytü’l-gazel” ya da “şah beyit” adıyla anılır. Bunun yeri ya da sırası önemli değildir.
  7. Bazı gazellerin matlasını oluşturan dizelerden birinci ya da İkincisinin matlasını ikinci dizesi olarak yenilenmesine “redd’i-matla” denir.
  8. Şair mahlasını (şairin takma adı, ya da tanındığı ad) maktada ya da “hüsn-i” maktada söyler. Bu durumda beyit ikinci bir adla “mahlas beyti” ya da “mahlashane” olarak anılır.
  9. Şairin mahlasım tevriyeli kullanmasına “hüsn-i tahallüs” denir.
  10. Dize ortalarında uyak bulunan gazele musammat, sonu getirilmemiş ya da beyit sayısı 5’in altında bulunan gazellere de “natamam gazel” denir.
  11. Başka şairlerin birkaç dize ekleyerek bend biçimine dönüştürdüğü gazellere “tahmis”, “terbi” adı verilir.
  12. Bütün beyitlerinde aynı düşüncenin ele alındığı gazeller “yekahenk gazel”, her beyti öncekinden ustalıklı biçimde söylenmiş gazeller de “yekavaz gazel” olarak adlandırılır.
  13. Gazeller konularına göre de çeşitli isimlerle tanımlanır. Aşka ilişkin acı, mutluluk gibi içli duyguların dile getirildiği gazeller “âşıkane”, içki, yaşama boş verme, yaşamdan zevk alma gibi konularda yazılanlara “rindane” denir.
  14. Âşıkane gazellere en iyi örnek Fuzuli’nin gazelleri, rindane gazellere en iyi örnek ise BÂKİ’nin gazelleridir.
  15. Kadınları ve ten zevklerini konu edinen gazeller ise, örneğin Nedim’in gazelleri, “şuhane”, öğretici nitelikli gazellere, örneğin Nabi’nin gazelleri, “hakimane gazel” denir.
  16. Gazeller eskiden bestelenerek okunurdu. Özelikle bestelenmek için yazılmış gazeller de vardır. Gazelleri makamla okuyan kişilere “gazelhan”, gazel yazan usta şairlere ise “gazelsera” adı verilir. Gazel, Türk müziğinde ise şiirin bir hanende tarafından doğaçtan seslendirilmesidir. Sesle taksim olarak da bilinir.

 

İLGİLİ İÇERİK

BEYTÜ’L GAZEL NEDİR?

GAZEL NEDİR ve ÖRNEKLERİ

GAZEL NAZIM ŞEKLİ


GAZEL-NEDİM

Haddeden geçmiş nezâket vâl ü bâl olmuş sana 

Mey süzülmüş şişeden ruhsar-ı âl olmuş sana

 

Bûy-i gül taktir olunmuş nâzın işlenmiş ucu 

Biri olmuş hoy birisi dest-mâl olmuş sana

 

Sihr ü efsun ile dolmuşdur derûnun ey kalem 

Zülfü Hârut ’un demek mümkin ki nâl olmuş sana

 

Leblerin mecruh olur dendân-ı sin-i buseden 

Lâ’lin öptürmek bu hâletle muhal olmuş sana

 

Şöyle gir d olmuş Firengistân birikmiş bir yere 

Sonra gelmiş gûşe-i ebruda hâl olmuş sana

 

Ol büt-i tersâ sana mey nûş eder misin demiş 

El-amân ey dil ne müşkil-ter suâl olmuş sana

 

Sen ne câmın mestisin âyâ kimin hayrânısın 

Kendin aldırdın gönül n ’oldun ne hal olmuş sana

 

Yok bu şehr içre senin vasfetliğin dilber 

Nedîm Bir perî-sûret görünmüş bir hayâl olmuş sana

NEDÎM

 

İLGİLİ İÇERİK

BEYTÜ’L GAZEL NEDİR?

GAZEL NEDİR ve ÖRNEKLERİ

GAZEL NAZIM ŞEKLİ

SON EKLENENLER

Üye Girişi