Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

ALMAN EDEBİYATI

WOLFANG GOETHE

Alman romantizminin kurucularındandır. Şiir, tiyatro ve roman türlerinde yazmıştır. Şiirlerinde aşk duygusuna geniş yer vermiş, lirik bir anlayışı benimsemiştir. Çok sonraları felsefi şiirler de yazan Goethe, hayat felsefesini Faust isimli büyük dramında açıklamıştır.

Eserleri; Oyun: Faust, Roman: Genç Werther'in Acıları, Wilhem Meister’in Çıraklık Yılları

 

FRIEDRICH SCHILLER

Alman şair, oyun yazarı, tarihçi ve edebiyat kuramcısı olan Jahann Christoph Friedrich von Schiller dünyanın önde gelen yazarlarındandır. Çağdaşı Johann Wolfgang Goethe ile birlikte çağdaş Alman edebiyatının kurucularından sayılır. Romantik tiyatronun önemli sanatçılarındandır. Şair, oyun yazarı, tarihçi ve edebiyatçı olan Schiller daha çok oyunlarıyla tanınır. “Haydutlar” Schiller’in yazdığı ilk oyundur.

En Önemli Eserleri; Haydutlar, Don Carlos ve Wilhem Tell.

HEINRICH BÖLL

Almanya'nın en önemli, en tanınmış yazarları arasında yer alan Heinrich Böll, İkinci Dünya Savaşı sonrası Alman edebiyatını başka hiçbir Alman yazarının başaramadığı ölçüde etkilemiş, ona adeta damgasını vurmuştur. Denebilir ki Böll kadar dünya genelinde anlaşılmış ve benimsenmiş başka hiçbir Alman yazarı yoktur. Heinrich Böll, 1972 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne lâyık görülmüştür. Bu ödül, Köln doğumlu yazarın sokaktaki insanın yıkım, acı ve umutlarını işlerken ve kalemini otoriteye, zorbalığa ve geçmişten taşman suçluluğa karşı mızrak edinirken sergilediği dürüstlüğü, kişisel bütünlüğü ve ilkeli çağdaşlığına karşılık bir takdir niteliğinde de olmuştur.

Federal Almanya Cumhuriyeti Edebiyatı’nın en önemli, en tanınmış simalarından biri olan Heinrich Böll kendi deyimiyle "yaşadığı zamanın bir çağdaşı olarak, bir kuşağın başından geçenlerine, gördüklerine ve işittiklerine bağlı kalarak" Alman yakın tarihinin 20. yüzyılın ortalarına ait diliminin eleştirel Bakışlı tarihçisiydi.

Eserleri; Trenin Tam Saatiydi, Âdemoğlu Neredeydin?, Babasız Evler, İrlanda Güncesi, Doktor Murke'nin Suskunluk Külliyatı, Dokuz Buçukta Bilardo, Savaş Çıktığında, Savaş Bitince, Palyaço, Birlikten Ayrılınca, Bir Görev Seyahatinin Sonu, Fotoğrafta Kadın da Vardı, Katharina Blum'un Çiğnenen Onuru, Koruma Amaçlı Kuşatma, Dört Oğluma Mektup ya da Dört Bisiklet.

 

SON EKLENENLER

Üye Girişi