Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

NECDET RÜŞTÜ EFE KİMDİR? HAYATI ve ESERLERİ

Necdet Rüştü Efe, 1900 yılında dünyaya gelmiş, 1960 yılında vefat etmiştir.

Vefa Lisesi'ni bitirmiş, bir süre İ.Ü. Tıp Fakültesi'ne devam ettikten sonra bırakmış ve Banka ve Sigorta şirketlerinde çalışmıştır.

Basın - Yayın ve Turizm Bakanlığı'nda şube müdürlüğü yapmıştır. (1953-1960)

Akbaba ve Karikatür gibi mizah dergilerinde yayımlanan manzum taşlamaları ile tanınmıştır.

Başlıca eserleri:

 

Şiir: Bir Damla Gözyaşı (1925), Bahçe (1939)

 

Manzum Öykü: Gönül Masalları (1950).

 

Anı: Türk Nüktecileri (1968).

 

Orhan Seyfi Orhon yazıyor:

 

Necdet Rüştü Efe, anladınız belki, rahmetli Necdet Rüştü Efe'yi kastediyorum. En başta radyolarımız olmak üzere partili partisiz bütün gazeteler, bütün tanınmış zatlar, bütün siyasî şahsiyetler, bütün devlet adamları büyük bir değerbilirlikle rahmetli Doğan Nadi'nin ölümünden bahsederken, ondan pek az önce hayata gözlerini yuman, aşağı yukarı onun yaşında bir şairin adından hiç bahseden olmadı.

 

Onun da hayatı yazı yazmakla geçmişti. Hem de şiir yazmakla! Geçer akçedir, diye manzum hikâye ve mizah tarzını tutturmuştu. Bir tek değerbilir çıkıp da rahmet vesilesi olsun diye bir defacık adını anmadı. Zavallı Necdet Rüştü Efe. Efeliği, korkusuzluğundan, güçlü kuvvetliliğinden gelmiyordu.

 

Edebiyat gibi, edebiyattaki şiir gibi, manzum hikâye ve mizah gibi ancak sahibini çok büyük güçlükle günü gününe yaşatabilen bir tarzı tutturmuştu. Herkes için şöyleymiş, böyleymiş, derler. Onun için de demişlerdi. Ne derlerse desinler, gelin siz de bununla yaşamak kahramanlığını gösterin bakayım?

 

Necdet Rüştü Efe hayatını yıpratan bu uzun savaşın sonunda tam bir isabetle bir beyin kanamasından ölmüştür. Cenazesinde pek yakın dostları ile aile yakınları vardı. Necdet Rüştü Efe unutulmuştur. Artık onu kimse tekrar hatırlatamaz. Çünkü kimsenin bunda bir menfaati yoktur. Kim yapacak, niye yapacak?

 

Kaynak: mizahvesiir.blogspot.com

SON EKLENENLER

Üye Girişi