Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

 TEVFİK AKDAĞ KİMDİR?

Şair (1932 —>). İzmir'de doğdu. Ortaöğrenimini İzmir İnönü Lisesinde (1951), yükseköğrenimini Siyasal Bilgiler Fakültesi'n­de tamamladı (1958). Uzun yıllar Akbank'ta müfettiş olarak çalıştı. İsteğiyle emekliye ayrıldı. İlk şiirlerini Mülkiye, Kaynak Şairler Yaprağı, Yeditepe (1953-1955) dergilerinde yayım­layan Akdağ, daha sonra Pazar Postası, Yelken, Ataç, Papirüs dergilerinde yazdı. Kısa süre Ankara'da Şimdilik adlı bir der­gi (1955) yayımladı. ŞİİR KİTAPLARI: Lacivert Kanatlı Bir Kuştur Gece (1969), Çıplak ve Sevinçle (1977).
 

Edebi Kişiliği:

  • İkinci Yeni’nin önde gelen şairleri arasında sayılmıştır.
  • İkinci Yeni’nin saklı sularından diye nitelendirilmiştir.
  • İkinci Yeni’ye bağlı, söyleyiş güzellikleri ve kıvraklıkları taşıyan şairliğini “Lâcivert Kanatlı Bir Kuştur Gece” kitabından sonra Papirüs, Türk Dili ve başka dergilerde sürdürmüştür.
  • Tevfik Akdağ, şiirlerini üç kitapta topladı:
  • Çıplak ve Sevinçle‘deki şiirlerinde özellikle belirginleşen siyasal-toplumsal tavırla Akdağ, İkinci Yeni anlayışı ile toplumcu-gerçekçi anlayış arasında bir köprü gibidir. Eski İnsan Sözleri‘nde ise insanı, ahlaksal çöküşü güncel ve genel bir düzlemde, kimi zaman ince bir yergiyle, kimi zaman ağır bir alayla yargılar.

ŞİİR KİTAPLARI:
Lacivert Kanatlı Bir Kuştur Gece (1969),
Çıplak ve Sevinçle (1977).
Eski İnsan Sözleri,
Kıpırda Ey Karanlık

KAYNAKLAR: Hüseyin Cöntürk (Dönem, Ağustos 1964), Anıl Meriçelli (Papirüs, Şubat 1960), Muzaffer Uyguner (Türk Dili, Mayıs 1978), Şükran KURDAKUL (Şairler ve Yazarlar Sözlüğü).

SON EKLENENLER

Üye Girişi