Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

FÜSUN AKATLI (ALTIOK) KİMDİR?

Yazar, eleştirmen (1946 -»). Ankara'da doğdu. Ortaöğreni­mini Ankara Kız Lisesi'nde (1962), yükseköğrenimini Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi'nde tamamladı (1966). Eğitim fakültesinde felsefe «master» derecesi (1971), Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve idari Bilimler Fakültesi'nde «felsefe doktoru» derecesi aldı. Forum, Dost, Yeni A, Soyut, Türk Dili, Militan, Politika, Türkiye Yazıları, Oluşum dergi ve gazetelerinde çıkan yazıları, eleştirilerinde dönemin dü­şün ve edebiyat sorunlarına eğildi. Kişi ve yapıtları değerlen­dirirken yeni ve geçerli çözümler getirdi.

 

YAPITLARI: Niçin Diyalektik (1977, 1980), Yaz Başına Ne­ler Gelir (1980), Bir Pencereden (1960-80 dönemi öyküleri üzerine inceleme, 1982).

KAYNAKLAR: Şükran KURDAKUL (Şairler ve Yazarlar Sözlüğü).

 

 

FÜSUN AKATLI (ALTIOK) KİMDİR?
Türk deneme yazarı, eleştirmen. Fel­sefe eğitiminden kaynaklanan bir yaklaşımla özellikle öykücüleri eleş­tirmiş, değerlendirmiştir. Ankara’da doğdu. 1962’de Ankara Kız Lisesi’ni, 1966’da Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitirdi. Aynı bölümde asistan oldu. 1971’de Eğitim Fakültesi’nde başladığı lisansüstü çalışmalarını sürdürerek Hacettepe Üniver­sitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi’nde felsefe doktoru oldu. Felsefe, dil ve edebiyat tarihi üzerine dersler verdi.

Akatlı’nın ilk yazısı 1968’de Forum dergisinde yayımlandı. Bunu, Dost, Yeni A, Soyut, Türk Dili, Militan gibi dergilerdeki deneme ve eleştiri yazıları izledi. Önceleri Altıok soyadını kullandı, ilk yazıla­rında, daha çok bir felsefeci kimliğiyle göründü. Daha sonra, “felsefeyi, yaşamın ve insanın sorunlarına çözüm arayan akım ve yönsemelerden çok, bir dil düzeni, bir bilim analizi” olarak gördüğünü belirtti. Felsefe ağırlıklı ilk denemelerini 1977’de, Niçin Diya­lektik adlı kitabında topladı. Çeşitli edebiyat ürünle­rine getirdiği yeni bakış açılarıyla ilgi çekti. 1980’de yayımlanan Yaz Başına Neler Gelir kitabındaki denemelerinde, edebiyatın ağırlık kazandığı görülür. Yazar, son dönem Türk öykücülüğü üstüne yaptığı değerlendirmelerini, seçtiği yirmi öyküyle birlikte Bir Pencereden kitabında topladı.



YAPITLAR:

Niçin Diyalektik, 1977;
Yaz Başına Neler Gelir, 1980;
Bir Pencereden,

Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 3. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

SON EKLENENLER

Üye Girişi