Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

GÜNAY AKARSU KİMDİR?

Tiyatro eleştirmeni (1933 - 30 Kasım 1982). İstanbul’da doğ­du. Ortaöğrenimini Ankara Atatürk Lisesi'nde (1953), yük­seköğrenimini İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakülte­sinde tamamladı (1962). Öğrencilik yıllarında Denizcilik Ban­kası Haliç Tersanesi'nde ve Hayat Ansiklopedisi yazı kadro­sunda çalıştı. Türkiye Milli Gençlik Teşkilâtı'nın Gençlik der­gisini yönetti (1961-1963). Askerlik görevinden sonra Elektrik Fakültesi'nde asistanlık yaptı (1969-1970). Son görevi Deniz­cilik Bankası Haliç Tersanesi'nden emekli oldu. İlk tiyatro eleştirilerini Yelken (1958-1959) dergisinde yayımlayan Akar­su, bu tür yazılarını daha sonra Ataç, Varlık, Forum, Son Havadis, Milliyet, Demokrat İzmir, Vatan, Cumhuriyet, der­gi ve gazetelerinde sürdürdü. Kurduğu İzlem Yayınevi'nin (17 Nisan 1962) çıkardığı Oyun (1963-1966, 29 sayı) ve Tiyat­ro 70, (Şubat 1970), Oyun (1979- 1980) dergilerini yönetti.

 

KAYNAKLAR: Şükran KURDAKUL (Şairler ve Yazarlar Sözlüğü).

 

Günay Akarsu kimdir?
Türk tiyatro eleştirmeni. Brecht’in tiyatro düşüncesinin Türkiye’de ta­nınması ve yerleşmesi için çaba gös­termiştir. İstanbul’da doğdu. Ortaöğrenimini, 1953’te An­kara Atatürk Lisesi’nde tamamladı. 1962’de İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi’ni bitirdi. Bir süre Elektrik Fakültesi’nde asistanlık yaptı, aynı zamanda Milliyet Yayıncılık şirketinin çıkardığı An­siklopedik Sözlük ve Ülkü Okul Ansiklopedisi’nin genel yayın müdürlüğünü yaptı. Öğrencilik yıllarında da Hayat Ansiklopedisi’nin yazı kurulunda çalışmıştı. İlk tiyatro eleştirilerini 1958 yılında Yelken dergisin­de yayımlayan Akarsu, daha sonra Ataç, Varlık, Forum, Yeni A, Yansıma gibi dergiler ile Son Havadis, Milliyet, Demokrat İzmir ve Cumhuriyet gazetelerinde tiyatro eleştirileri yazdı. 1962 yılında kurduğu İzlem yayınlarını ve bu yayınevinin yayım­ladığı Oyun (1963-1966) ve Tiyatro 70 dergilerini yönetti. Önce İzmir, sonra İstanbul’da kurduğu ve özellikle işçi ve öğrencilere yönelik Merhaba adlı tiyatro topluluklarını yönetti; yeni anlatım biçimleri arayışlarında bulundu. 30 Kasım 1982’de İstanbul’da öldü.

Günay Akarsu, özellikle kendi yönettiği dergi­lerdeki kitaplaşmamış yazılarında Brecht ve Epik-tiyatroyu Türkiye’de tanıtma, benimsetme ve uygula­maya yönelik sorunlara ağırlık verdi. Epik tiyatro anlayışının doğru kavranması için çaba gösterdi, polemiklere girdi, tartışmalar yürüttü. Amatör tiyatro çalışmalarını destekledi; bu tür çalışmalarla sürekli bir ilişki içinde olmaya özen gösterdi. Tiyatro eleştirmen­liğinin salt sahnede sergilenenlerle ilgilenen, dıştan bakan bir uğraş olmakla kalmayıp, tiyatro eylemiyle, oluşum çabalarından başlayarak, iç içe olabilmesi anlayışını uyguladı.



Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi, 3. cilt, Anadolu yayıncılık, 1983

http://www.kimdirhayatieserleri.com

SON EKLENENLER

Üye Girişi