Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

CAHİT IRGAT KİMDİR?

"Ağacım, dört kol çengi kıyamet,
Her dalımda bir memleket,
Uzar kollarım uzar,
Taşımda toprağımda bereket,
Köklerimden başlar hürriyet,
Bana çarptıkça anlar
Yağmur yağmur olduğunu,
Rüzgâr, rüzgâr."

21 Mart 1915 tarihinde Lüleburgaz'da doğan Cahit Irgat Edirne Öğretmen Okulu’ndan son sınıfta ayrıldıktan sonra bir süre çeşitli tiyatrolarda oyunculuk yaptı. 1932 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı’na girdi ancak 1936 yılında yine öğrenimini tamamlamadan ayrıldı. Kısa bir süre Paris’te yaşadı.

1940 yılında İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda çalışmaya başladı. 1951 yılında Küçük Sahne’ye, 1957 yılında Devlet Tiyatrosu’na girdi. Ardından bir süre Adana Şehir Tiyatrosu’nda çalıştıktan sonra İstanbul’da kendi adına Oda Tiyatrosu’nu kurdu. 1962 yılında Dormen Tiyatrosu’nda çalışmaya başladı. Buradan ayrılınca ikinci eşi Cahide Sonku ile Cahitler Tiyatrosu’nu kurdularsa da, başarılı olamayan bu topluluk kısa sürede dağıldı.

Ünlü bir tiyatro ve sinema sanatçısı olan Cahit Irgat, adını önce şiirleriyle duyurdu. Romantik ve egzotik özellikler taşıyan ilk şiirleri 1935 yılından başlayarak Cahit Saffet imzasıyla "Varlık" ve "Servet-i Fünun" gibi dergilerde yayınlandı. 1942 yılından sonra ise özgürlük ve barış özlemiyle dolu, toplum sorunlarına duyarlı şiirler yazmaya yöneldi ve bu şiirleri "Yürüyüş", "Ant", "Yığın" ve "Yaprak" dergilerinde yayınlanladı.

Tiyatro ve sinema oyunculuğunun yanısıra yaşamının sonuna kadar şiir yazmayı da sürdüren sanatçı 35. sanat yılını bir jübileyle kutladıktan kısa bir süre sonra, 5 Haziran 1971 tarihinde, yaşama veda etti ve Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

ESERLERİ:

Şiir:
Bu Şehrin Çocukları (1945)
Rüzgarlarım Konuşuyor (1947)
Ortalık (1952)
Irgatın Türküsü (1969)

Roman:
Geri Dönemezsin (1948)
İnsan Kafesi (1971, Milliyet-Tefrika)

Anı:
Çok Yaşasın Ölüler (1968, Akşam-Tefrika)

İLGİLİ İÇERİK

ŞİİRLER

CAHİT IRGAT ŞİİRLERİ

SON EKLENENLER

Üye Girişi