Kullanıcı Oyu: 4 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin değil
 

Emin Bülent Serdaroğlu Kimdir?

Hayatı, Eserleri, Edebi Kişiliği

 

 Doğum,  Halep, 1886, Ölüm: 28 Kasım 1942,  İstanbul', Galatasaray'ın İlk Kaptanı,  Futbolcu, şair

Galatasaray Futbol Takımının ilk Türk kaptanı,  Galatasaray Spor Kulübü’nün 2 numaralı kurucu üyesi ve aynı zamanda Fecri Ati topluluğu üyesi ve şairidir. Galatasaray Spor Kulübünün birinci kurucu üyesi ise İlk roman yazarımız olan Şemsettin Sami Bey’in oğlu Ali Sami Yen’dir.

 Şair, babasının görevi esnasında 1886 yılında Halep'te dünyaya gelir.  Baba ve anne tarafından da devletin yüksek kademelerinden gelen bir ailenin çocuğudur. Baba tarafından Dedesi Serdar-ı Ekrem Ömer Paşa, babası ise Ömer Muzaffer Bey'dir.  Annesi ise, Müşir Cemil Paşa'nın kızıdır.

İlköğrenimini Beşiktaş’taki Şemsül’l- Mekatip adlı özel ilkokulda yaptıktan sonra Mekteb-i Sultani'de-  Galatasaray Lisesi-  okumuş ve futbola da orada başlamıştır. 1905 yılında liseden mezun olmuş, Galatasaray Futbol Takımının kuruluşuna da ön ayak olarak Galatasaray'ın  ilk  kaptanı olarak da tarihe geçmiştir.

Galatasaray Spor Kulübü'nün 2 numaralı kurucu üyesidir. Fenerbahçe'yle 17 Ocak 1909'da yapılan ilk maçta iki golü atarak ilk derbide Fenerbahçe'ye gol atan Galatasaraylı futbolcu olarak tarihte yer almaktadır.  Aynı zamanda şair olan Emin Bülent  Fecri Ati Topluluğunun da  kurucularından birisi olarak edebiyat tarihine adını yazdırmış birisidir. 

Fecr-i Ati Topluluğu’nun üyesi olarak, Servet-i Fünun Dergisi'nde 24 Şubat 1909'da yayımlanan Fecr-i Ati Beyanamesi'ne imza atan Fecri Ati şairleri arasındadır.  Şair bu beyannameye imza atan Fecri Ati Topluluğu Yazar ve Şairleri: Ahmed Samim, Ahmet Haşim, Emin Lami, Tahsin Nahid, Celal Sahir (Re'is), Cemil Süleyman, Hamdullah Suphi, Refik Halit Karay, Şabaheddin Süleyman, Abdülhak Hayri, İzzet Melik, Ali Canib, Ali Süha, Faik Ali, Fazıl Ahmed, Mehmet Behçed, Mehmed Rüşdü, Mehmed Fuad, Müfit Ratib ve  Yakup Kadri gibi Fecri Ati Dönemi  şairleri ve Şiiri arasında olmuştur.

Yunanlıların Girit’te çıkarma yapmasından sonra yazdığı 'Kin' adlı şiiri ile o dönemde çok geniş yankılar uyandırmış, milli edebiyat şiirine öncülük eden bu temasıyla adeta Milli Edebiyat Hareketi öncüsü olmuştur.  Kin şiirinin dışında Hisarlara Karşı adlı şiiri de Milli Edebiyat şairleri ve  şiirini haber veren bir içerik taşımaktadır. 

 A. Haşim onun şiiri için "Türk şiirinin üstünden bir kuyruklu yıldız gibi geçti. Ondan ağzımızda tamamlanmamış bir lezzet kaldı" demiştir.

17 Ocak 1909`da oynanan derbide Fenerbahçe’ye gol atan Galatasaraylı ilk futbolcu olarak derbi tarihindeki ilk gole imzasını atarak tarihe geçen bir Galatasaraylı olmuştur.  O maçta Emin Bülent Galatasaray'ın kaptanlığını yapıyor  ve solaçığı olarak görev yapıyordu.

1910'da yazdığı Kin adlı şiirini Mustafa Kemal Atatürk çok sevmiş hatta. Çanakkale'de düşmana karşı savaşırken dahi bu şiiri okurmuş  Kaynaklara göre de Emin Bülent Serdaroğlu 1932 yılında Kin adlı şiirini davetli olduğu Dolmabahçe Sarayı'nda bir akşam yemeğinde Atatürk'ün huzurunda kendi ağzından seslendirmiştir.

 

Şair Balkan Savaşı ve Birinci Dünya Savaşı'nda Çanakkale cephesinde gönüllü olarak savaşan bir vatanseverdir.  Futbolu bıraktıktan sonra bir ara  İETT'te memur olarak da görev yapmıştır.  Son zamanlarını hastalıkla geçiren şair 1942'nin aralık ayında hastalığına daha fazla dayanamayıp vefat etmiştir.

 

EDEBİ KİŞİLİĞİ

Fecr-i Ati Topluluğunun bir üyesi, olarak ilk şiirlerinde ferdi konularda yazan şair, sanat sanat içindir anlayışına sahiptir. Fakat daha Milli Edebiyat Hareketi bile olmadan milli konularda şiirler yazamaya başlayan şair, dedelerinin de asker olması sebebiyle olsa gerek ülkemizde milli konularda şiir yazan ilk şairlerden birisi olarak dikkati çeker.  Fecri ati dağıldıktan sonra toplumsal ve Milli konularda şiirler yazmış Fecri ati topluluğu dağıldıktan sonra Milli Edebiyat Dönemi: etkisinde şiirler yazmayı sürdürmüştür.

İlk şiirlerinde duyuş ve ifade tarzı ile Fecri ati  çizgisinde bir şair görüntüsü vermektedir. Şiirleri bu topluluğun genel özelliklerini taşır. Fakat daha sonraları ferdi konuların yanı başında sosyal ve millî konulara yer vermesi bakımından onlardan ayrılmış bir şair olacaktır. “Kir, Hisarlara Karşı, Hatif Diyor ki” gibi  şiirlerinde Fecri Ati'nin şahsi konularının dışına çıkan temalar işlemiştir.  Zaten şair asıl şöhretini de işte bu şiirleri ile sağlamıştır.    “Çöller”  adlı şiirinde Ahmet Haşim’in Şi’r-i Kamer” adlı şiirinin  etkisi görülür. Şiirlerindeki titizliği şiirlerinin sayıca az olmasına sebep olmuş kendisi hayattayken şiirlerini bir kitapta toplamamıştır.

Tevfik Fikret'in tesiri altında olan şair, Ahmet Haşim’den sonra FECR-İ ATİCİLER'in en dikkat çeken şairi olmuştur. Fecri ati etkisinde yazdığı şiirleri  TEVFİK FİKRET'’in şiirleri gibi uzun, süslü sanatlı ve şahsi konularda yazılmış şiirlerdir.  Şiirlerinde söz sanatlarına anlam oyunlarına ve önem verirken daha sonraki şiirlerinde sosyal siyasi ve milli konulara yönelmiş sade bir dille yazmaya özen göstermiştir.

 Kin ve Hisarlara Karşı adlı şiirleri daha Milli Edebiyat topluluğu ortaya çıkmamışken yazılmış ve adeta Milli Edebiyat'ın habercisi olmuştur.

Bir eseri olmayan şairin şiirleri ölümünden sonra Tüm Şiirleri başlığı altında bir eserde toplanarak yayımlanmıştır.

http://yeniedebiyat.blogspot.com.tr/

SON EKLENENLER

Üye Girişi