Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Bu Konuyu Facebook Profilinde Paylaş

 

AKİF PAŞA

Divan şairi (1787 - 1845). Yozgat'ta doğdu. Doğduğu şehirde özel öğrenim gördükten sonra bir süre Çapanoğlu Süleyman Beyin divanında kâtiplik yaptı. Daha sonra İstanbul'a gelerek Divan-ı Hümayun kâtipliğinde bulundu. Önemli memuriyet­lerde çalıştı. Vezir rütbesiyle Hariciye ve Mülkiye nazırlıkla­rına getirildi (1835-1837). Tanzimat Fermanı'ndaki ilkelere benzer hükümler ilan etmek isteyen II. Mahmut’u, padişahlık hukukunun sınırlanacağı gerekçesiyle önlediği söylenir. Ab­dülbaki GÖLPINARLI ve Prof. Ali Nihat TARLAN, yenilikçi edebi­yat akımından yana olduğu savına karşıdırlar. Namık Kemal de Baharı Danış önyazısında dilimizde bir çığır açmak istediği­ni ama en özen gösterdiği yapıtında bile Acem geleneklerinin arkasından gittiğini belirtir. Adem Kasidesi ve torununun ölü­mü üzerine hece ölçüsüyle yazdığı Mersiye en bilinen şiirleri arasındadır.

YAPITLARI: Münşeat-ü Eşar-ı Akif Paşa (1843 İstanbul, 1845 Mısır), Tabsıra (1882, 6. bas. 1887 = Un Diplomate Ottoman adı ile Fransızcaya çevrildi, 1892).

KAYNAKLAR: Dr. Ali Nihat Tarlan (Tanzimat Edebiyatında Hakiki Müceddit, Tanzimat 1939), Şükran KURDAKUL (Şairler ve Yazarlar Sözlüğü).

 

SON EKLENENLER

Üye Girişi