Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

ÇANAKKALE’DEKİ KASTAMONU

Birinci Dünya Savaşı’nın en kritik ve tarihi taçlandıran en olağanüstü cephesi hiç kuşkusuz Çanakkale Cephesi’dir. Türk milletinin sarsılmaz inancı, alt edilmez gücü bu zaferle tescil edilmiştir. Cümle âlem anlamış ve öğrenmiştir ki yaşamak kadar ölmek de üslup gerektiren bir iştir. Anadolu Kurtuluş Savaşı’nın sınavını daha burada, bu ilk adımda, Çanakkale’de kazanmıştır. Eğer Çanakkale’de genci ihtiyarı, kadını erkeğinde bu yürek olmasaydı İstiklal Savaşı’ndan ve Milli Mücadele’den zaferle çıkmak belki de mümkün olmayacaktı. Kastamonu’nun yukarıda örnekler sunmaya çalıştığımız altın sayfalarını düşününüz. Eğer Kurtuluş Savaşı’nda bu tarih yazılmışsa Çanakkale’de inanç ve karalılıkla zırhlanmış bir yürek sayesindedir.

Tarihi kayıtlara göz gezdiriyoruz.

Birinci Dünya Savaşı boyunca muharebede şehit olanlar 175.220 olarak tahmin edilmiş.

Hastalanarak ve yaralanarak şehit olanlar ile kaybolanları da ilave ettiğimizde bu sayı 771.844’e ulaşıyor. İllere göre şehit sayısına gelince, bu konuda spekülatif rakamların olduğunu ve çoğu kez oranların birbirini tutmayacak şekilde tartışmalı hale geldiğini görüyoruz. Bu yüzden öncelikle hangi ölümün kayıtlara “şehit” hükmünde geçtiğini ortaya koymamız yerinde olacaktır. Çanakkale savaşı konusunda ciddi araştırmalarıyla tanınan Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Güran Yumuşak’ın tespitine göre; Çanakkale Savaşı’nda şehit olanların sayısı konusundaki farklılıkların bir bölümü şehit tanımından kaynaklanmaktadır. Askeri kaynaklarda sadece cephede ölenler şehit olarak kabul edilmekte, sonrasında ölenler ise şehit olarak kabul edilmemektedir. Ancak cephede veya cephe dışında ölmüş olsun, savaş nedeniyle ortaya çıkmış tüm kayıplar ‘Yitirilmiş Beşeri Sermaye” tanımı içine girmektedir. Resmi kayıtlara göre muharebede şehit olanların sayısı 56.643’tür. Muharebede sakat kalan ve kaybolanların sayısı ise sırasıyla 97.007 ve 11.178’dir. Dolayısıyla şehit, sakat ve kayıpların toplamına ilişkin resmi rakam: 165.000 civarındadır.”

Kastamonu, Çanakkale’de en çok şehit veren iller arasında 2527 şehitle dördüncü sıradadır. Buna göre sırasıyla en çok şehit veren iller: Bursa (3274), Balıkesir (3003), Konya (2683) olarak sıralanmaktadır. Yine aynı incelemeye göre Kastamonu’nun Güzlük köyü en fazla şehit veren köy olarak kayıtlara geçmiştir.

Kuşkusuz vatan için kanını vermekten çekinmeyip şahadet şerbetini gözünü kırpmadan içen şehitleri rakamlarla ifade etmek onların asil ruhunu anlatmaya yetmez. Belki de bunun en büyük nişanesi günümüze kadar ağızdan ağza, dilden kalbe yükselerek okunan Çanakkale Türküsü’dür. Bu türkünün Kastamonu kaynaklı olduğunu araştırmacılar teslim ederken Türk halkı bütün coğrafyaya yayarak ortak bir heyecan ve ruhun tercümesi olsun diye anonimleştirmiştir.

KASTAMONU’NUN ÇANAKKALE KAHRAMANLARI, HÜSEYİN AKIN

 

SON EKLENENLER

Üye Girişi