Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Var oluş sahnesine çıkan her insanın derdi aynı; mutlu olmak. Unutma, mutluluk önce insanın içinde olur. İç huzuru bulamayan dışı huzuru nasıl bulur?

Talep şan değildir. Razı ol, nam da senin, şan da senin. Hep istekler peşinde olmak insanı doyurmaz, önce sahip olduklarına razı ol.

Eşyadan eşyaya seyahat edip durma. Kendine uzaktan bakmayı öğren. Hiç denedin mi kendine uzaktan bakmayı? Hayatını nasıl ve neyin peşinde tükettiğini görmeyi? Şunu da alsam, bunu da alsam, ona da sahip olsam, daha çok olsa, daha çok olsa? İçindeki yoksulluğu hissediyor musun? İşte senin için en hayırlı vakit. Unutma ihtiyaçların sonu hiçbir zaman gelmez.

Hicret ve niyetin, seyahat ve amelin kimin için? Bir gece yarısı uyandığında yatağından kalk, şöyle yıldızlara bir bak. Düşün! Sahi, en son ne vakit düşündün var olmanın anlamını, hayatın anlam ve gayesini, neleri elde etmek için neleri ihmal ettiğini?

Aradığın neyse o’sun sen. Aradığın ekmekse ekmeksin, aradığın cansa cansın sen. Bir şehre giden kimse oraya kendini götürür. Gittiği yerde bulacağı yine kendisidir. Şehir( ya da istersen dünya de sen) içinde pek çok şey barındırır, insana pek çok şey sunar. Ne bulacağın ne aradığına bağlıdır. Şehri gezmeden önce kendi içini bir gez, ne aradığını gör.

Daha ne kadar koşmaya devam edeceksin zevklerinin peşinde? Daha çok eşya, daha çok güç, daha çok şöhret, daha çok zevk, daha çok oyun, daha çok eğlence. Mutlu musun gerçekten? Yoksa aslında kendinden mi kaçıyorsun? Sen de fark ettin mi hiç, yaşamını sorgulamayı sevmediğini, ciddi düşüncelerin seni sıktığını?

Hayatını güzelleştirmek, iyilikler elde etmek mi istiyorsun öyleyse nefsin isteklerine karşı koy. Ne ki nefsine ağır geliyor, onu yap. Kaldırdığın ağırlık miktarınca sana ferah erecektir. Nefs insana kötüyü emredicidir. Hem bu hayatta hem öte dünyada güzellikleri elde edebilmenin yolu nefsin istek ve arzularına direnebilmekten geçer.

Dünya tutkularının kirlettiği kalbini arındırmayı dile bir. Dünya suretlerinin bulaştığı ayna nasıl parlar? Kalbinde yer verdiklerine ve onlara yer verince artık verecek yer bulamadığın şeylere bir bak. Kalbinde neler olmalıydı aslında da şimdi neleri doldurmuşsun bir düşün. Tövbe sularında yıkan, gayret atına bin, himmet dile ve ümit et. Bugünden yarına her şey değişmez ama önemli olan yola çıkmaktır. Bidayeti parlak olanın nihayeti de parlak olur diye ümit et.

Zamanın ve mekânın sahibine yönel, O’ndan yardım dile, “yol boyunca bırakma elimi, yoksa düşerim” de. Hele sen de gönül erlerinden olmaya bir niyetlen. Korkma, gönül eri garip olmaz.

  

   (“Hikem-i Ataiyye” ve “Mesnevi” den ilham ile)

 

 

SON EKLENENLER

Üye Girişi