Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

CANAN ÖZETİ - PEYAMİ SAFA

Türü: Roman

Yazarı: Peyami Safa

Kişileri: Canan, Lâmis, Bedia, Şakir Bey, Selim, Kâzım Bey

ÖZET

Canan, bir Çerkez kızıdır. Küçük yaşta bir saraya satılan Canan, güzelliği ile sarayda herkesin dikkatini çeker. Bu güzel esir kız daha sonra zengin bir aile olan Şakir Bey'in konağına verilir. Canan burada ailenin diğer çocuklarından ayırt edilmeden yetiştirilir. Büyüyünce de Kâzım Bey adında bir binbaşı ile evlendirilir. Edirne'ye giden Canan, kocasıyla anlaşamadığı için tekrar İstanbul'a döner. Bir gün Canan, Şakir Bey'in şirketinde çalışan Lâmis ile tanışır.
Bir müddet sonra aralarında aşk başlar ve Lâmis, beş yıldır evli olduğu Bedia'dan ayrılarak Canan ile evlenir. Bir süre sonra Lâmis'in, kendi isteklerine cevap veremeyeceğini anlayan Canan, Lâmis'i aldatır. Lâmis, dedikodulara inanmak istemez. Bir gün Canan'ın annesi olduğunu ileri süren bir kadın çıka-gelir. Ancak Canan onu kabul etmez, evden kovmak ister. Canan, annesinin fakir bir Çerkez kadını olduğunu kabullenmek istemez. Lâmis kadına acıdığı için onu eve kabul eder. Canan, kadına kötü davranır. Canan'ı yabancı bir erkekle gören bu kadın, durumu Lâmis'e anlatır. Bunun üzerine karısından şüphelenen Lâmis, Canan'ı takip eder ve nihayet arkadaşı Selim ile gizli konuşmalarını duyar. Bu durum, Lâmis ile Canan arasında kavgaya neden olur.
Kadın kavgayı önlemek için araya girer. Canan, bir kez daha yaşlı kadını kovar. Bunun üzerine kadın Canan'a saldırır, onun ölümüne neden olur ve evden kaçar. Lâmis, bütün bu yaşananlardan sonra tekrar konağa döner.

SON EKLENENLER

Üye Girişi