Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

YAĞMUR BEKLERKEN ÖZETİ 

Türü: roman

Yazarı: Tarık Buğra

Kişileri: Rahmi Bey, Rıza Bey, Kenan Bey, Süleyman, Sami

Rahmi Bey: kasabalının sevdiği, mütevazi bir hayatı olan bir avukat. Huzurlu ailesini eşine ve de iki çocuğuna borçludur. Hep iyi düşündüğü için herkes tarafından sevilir.

Rıza Bey: Babası ve annesini kaybeden Rahmi Bey’ in amcası olarak onun küçüklükten beri en büyük yardımcısı olmuştur. Kasabada saygı duyulan ve de sevilen bir simadır.

Kenan Bey: Rahmi’nin meslektaşı diğer bir anlamda da avukatlığı öğrendiği kişidir. Kasaba saygın bir yeri vardır.

Süleyman : Rahmi’nin kayınbiraderi olup, onun en zor günlerinde yakın takipçisi ve destekçisi olmuştur. 

Sami : Ramni’nin bacanağı olan Sami bir akrabanın yapabileceği en kötü şeyleri yaparak kitabın akışına ayrı bir hava vermiştir. 

Yazar bu karakterler ve de kasabalı halkıyla çok partili döneme geçişte yaşananları yeri geldiğinde yöresel bir dille etkili bir şekilde anlatmış.

KİTABIN KONUSU:

Cumhuriyet döneminin muhtelif kesitlerini romanlarına konu yapan yazar, bu eserinde de Serbest Fırka dönemini ele alıyor ve aynı dönemde Türkiye'deki büyük kuraklıkla siyaset arasında parelellikler kurarak, yine bir Anadolu kasabasından, meseleleri ortaya koyuyor.

KİTABIN ANA FİKRİ: Şahsi menfaatleri toplum menfaatlerinden ileride tutmamak gerekir.

KİTABIN ÖZETİ

Cumhuriyet Halk Fırkası Dönemi’nde bir Anadolu kasabasında halkın yararlanabileceği bir park açılışı yapılır. Bu açılışla kasabalıların Halk Fırkasına olan güven ve sevgisi perçinleşir. Avukat Rahmi Bey kasabada büyür, küçük yaşta annesini ve babasını kaybedince hayatının sonraki dönemini amcası ve onun ailesiyle geçirir. Eşi ve iki çocuğuyla şirin kasabada sade ve huzurlu bir hayat sürmektedir. Rahmi Bey’in amcası Rıza Efendi kasabanın sevilen, sayılan kişilerindendir. Kasabada, güzel geçen bu günlere gölge düşürecek, bu mutlu insanların arasına kırgınlıklar sokacak bir gelişme olur. Kasabada, Gazi Paşa’nın bizzat kendi isteğiyle kurulacak olan yeni bir siyasi partiden bahsedilmeye başlanır. Kasabadan partiye kimlerin katılacağı merakla beklenmektedir. Kasabanın sevilen adamı Avukat Rahmi’ye teklif gelir. Bu teklifi kabul eden fakat kabul etmekle de birçok yakınını karşısına alan Rahmi Bey’i zor günler beklemektedir. Aile yaşantısı ve hayat düzeni altüst olan Rahmi’nin bir de uğraşmak zorunda kaldığı kasaba halkı vardır. Başarısızlıkla sonuçlanan bu çok partili hayata geçiş denemesinin, bu şirin Anadolu kasabasına bıraktığı tek şey huzursuzluk olmuştur. Eski yaşantısını özleyen Avukat Rahmi Bey, seçimlerin ardından bu mutlu hayatına dönme kararı verir. Bu sırada Ankara’dan bir telgraf alır. Telgrafta, vekilliğinin kabul edildiği ve bir an önce Ankara’ya gelmesi gerektiği yazmaktadır. Telgrafı, amcasının yanında alan Rahmi, amcası ile göz göze gelir ve başından beri bu işlere karşı olan amcası ona, “Burada neyimiz eksik?” der. Amcasının bu sözü üzerine Rahmi de teklifi reddeder ve eski yaşantısına döner.

KİTAP HAKKINDA GÖRÜŞLER: 

Anlatım yönünden güzel bir kitap ancak ; adıyla çok fazla ilgisi kalmamış. Çünkü konu siyaset üzerine fazla odaklanmış. Kitabın sonu kuraklıkla ilgili uygun bir olayla bütünleştirilseydi çok daha güzel olurdu düşüncesindeyim.

 

SON EKLENENLER

Üye Girişi