Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

AFİFE ANJELİK 

ÖZET

Dört perdeden oluşan bir "melodram"dır. Oyunun konusu, oyuna ismini de veren Afife Anjelik isimli kadın karakter etrafında şekil almaktadır. Anjelik adı gibi iffetine düşkün bir kadın olup Kont Mişel’le evlidir. Jozef, Kont Mişel’in savaşta olmasından faydalanarak genç ve güzel bir kadın olan Anjelik’le birlikte olmaya çalışır. Bu teklifi hiddetle geri çeviren Anejlik, Jozef’in isteğini yerine getirmediği için iftiraya uğrar. Jozef’in türlü oyunları ve kara çalmasıyla zindana atılarak, idama mahkûm edilir. Anejlik, hapisteyken kızı Anna’yı dünyaya getirir. Suçsuzluğunu anlattığı bir veda mektubunu kocası savaştan dönünce bizzat kendisine vermesi için, hizmetçisi Eliza’ya teslim eder. Anjelik idam edileceği sırada cellatlara yalvarması, cellatların da dönen dolapları anlayıp kadının suçsuzluğuna inanmaları sayesinde Anjelik’i serbest bırakırlar. Çocuğu Anna’yla birlikte ormana saklanan Anjelik keder dolu günler geçirmektedir. Savaştan dönen Kont Mişel Anjelik’in kendisine yazmış olduğu mektubu okuduğunda pişman olur, fakat artık iş işten geçmiştir. Josef tutuklanır, yaptıklarının cezasını çekmek için mahkemeye çıkartılacaktır. Üzüntüsünü unutmak için ava çıkan Kont Mişel ormanda Anjelik’le karşılaşır. Bu süre içerinde kızları Anna da büyümüştür. Böylelikle Kont Mişel hiç ummadığı bir anda sevdiklerine kavuşur. Melodramların alışılagelmiş sonu vuku bulur. Kötüler cezasını bulurken iyiler de hak ettikleri mutluluğu yakalamıştır.

 

ATALA

Atala, egzotik bir oyundur. Uygarlıktan uzak yaşayan Amerika yerlilerinin içine giren iki beyaz gencin hikâyesini, romantik bir tarzda ele almıştır. Şaktas adlı genç adam, yerlilerin eline düşer, gencin öldürülmesine karar verilir, ancak Simağa adlı bir yerlinin kızı olan Atala, Şaktas'a âşık olur ve genci kurtarır.

 

 

VUSLAT

Vuslat'ta aşk konusu işlenir. İstanbul'un tanınmış ailelerinden Tevfik Efendi'nin oğlu Muhsin Bey ile küçük yaşta konağa besleme olarak alınan Vuslat'ın birbirini sevmesi anlatılır. İki gencin evlenmesine karşın çıkan aile, Vuslat'ı başkasına satıp konaktan uzaklaştırır. Aşk acısı çeken iki genç, hastalanıp yataklara düşer. Büyükler hatalarını anlayıp iki genci kavuş-tursa da artık çok gençtir. Verem hastalığına yakalanan Muhsin ve Vuslat kavuşmasa da aynı yatakta can verirler.

 

 

ÇOK BİLEN ÇOK YANILIR

Komedi biçiminde düzenlenen bu oyun konusunu yapısı ve anlatımı "Binbir Gece Masalları"na benzeyen "Binbir Gündüz Hikâyeleri"nin çevirisindeki "Musullu Fazullah Hikâyesi"nden almıştır. Dört perdeden oluşan oyunda olaylar Maraş'ta ge-çer. Halep valisi İlyas Paşa'nın oğlu Süedâ Bey ile güzelliği ile o yörede ün yapan Maraş kaymakamının kızı Hasane Hanım'ın evlendirilmek istenmesini konu eder.

 

SON EKLENENLER

Üye Girişi