Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

Bu Konuyu Facebook Profilinde Paylaş

6 Haziran 2007

Rumeli Hisarının Arsası Nasıl Alındı? Koca Rumelihisarı var ya; onun kapladığı yer bir öküz derisi kadardır. Şaşmayınız. Gerçi Allah hiçbir zaman derisi o genişlikteki bir sahayı tutacak öküz yaratmadı ama bu işin nasıl olduğunu efsanesi söyle anlatır:

Rumeli hisarının bulunduğu tepede eskiden bir manastır vardı. Manastırın baş keşişi gizlice Müslüman olmuştu. O zamanki Osmanlı Padişahı ikinci Murat ölüp de yerine oğlu, sonradan Fatih olacak olan Sultan ikinci Mehmet geçince, bu baş keşiş Edirne’de bulunan Fatih’e bir mektup yazdı. Ona “İstanbul’u fethedecek ulu emir sensin” müjdesini verdi. Fatih Sultan Mehmet bu mektubu alınca çok memnun oldu av avlamak bahanesiyle Karadeniz kıyısındaki Terkos civarına geldi. Terkos kalesinden geçip Bizans imparatoruna hediyeler verdi. Bu arada da avladığı avlardan seçip Bizans imparatoruna hediyeler yolladı, bu suretle onlara dostluğunu göstermek istedi. Fatih‘in asıl gayesi başka idi. O’na, Müslüman olmuş akıllı baş keşiş gönderdiği mektubunda:

“Akdeniz Boğazında iki kale, İstanbul Boğazında da bir kale yaptırıp Bizans’ın zahire yollarını kesesiniz. Bizans’da kıtlık olacaktır. O zaman da İstanbul’u şereflendirirsiniz” demişti. Aklına bunları koyan Fatih hediyeler gönderirken imparatorun, şimdiki Rumeli hisarında bir av kulesi ile bir çiftlik yapması için kendisine müsaade edip etmeyeceğini sordurdu. Bizans imparatoru izin verdi. Gelen elçi şöyle konuştu:

-”İmparator hazretleri yaptıracağınız av kulesinin bir öküz derisi kadar yer tutmasını şart koştu ve buyurdu ki, eğer deriden fazla yer tutarsa iş o zaman barışa aykırı düşecektir.”Fatih Sultan Mehmet, Bizans elçisinin önünde bir öküz derisi kadar yere bir kule yaptırmaya başladı. Fakat Fatih bir taraftan Müslüman olmuş o keşişle temasa devam ediyordu. İşte o keşiş, padişaha öküz derisini ince ince sırımlar halinde keserek birbirlerine eklenmesini ve bu suretle meydana gelecek şeridin çevirebileceği kadar sahaya Rumeli Hisarı’nın kurulmasını söyledi. Bu fikri Fatih çok beğendi. Öküz derisini çok ince bir bıçakta dilim dilim kestirdi. Sırımları birbirine ekletti. Çevirdiği kadar yere, o yalçın kayaların üzerine, Edirne’den ustalar getirtip, Rumeli hisarını yaptırdı.
Müslüman keşiş, Rumeli hisarının inşasına başlanırken Fatih Sultan Mehmet’e bir teklifte daha bulundu.

— “Padişahım adınız Mehmet’tir. Kitabımızda Bizans’ı sizin fethedeceğiniz yazılıdır. Bu kaleyi, adınız Mehmet’e benzetmek gerektir. Ben bu işe kırk yıldır memurum. Hem de büyük bir mimarım. Ama herkesten sakladım” dedi ve bütün ustaları başına topladı, Rumeli hisarını Kufi yazı ile Mehmet kelimesine uygun bir şekilde kurdurdu.

Hisar, altı ayda tamamlandı. Ormanlık olan çevresi açılınca Rumelihisarı bütün ihtişamıyla ortaya çıktı. Hem içine askerlerle top ve tüfek de yerleştirilmişti. Bizans imparatoru bunu haber alınca, «Bu hal barışa aykırıdır» diye Fatih‘e elçi gönderdi. Fatih dilim dilim kesilmiş öküz derisini imparatora gönderdi ve elçiye:

- İmparatora söyleyiniz, esirgemediği müsaade üzerine bir öküz derisinin tuttuğu kadar yere hisarı bina ettik, fazlası varsa yıkalım” dedi.

Fakat artık padişahla imparatorun arası açılmış ve İstanbul savaşı da bu hadise ile başlamıştı.

 

SON EKLENENLER

Üye Girişi