Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

ESİR ŞEHRİN İNSANLARI ÖZETİ - KEMAL TAHİR

Yazarın 1956 yılında yayınladığı bir eserdir. Türk edebiyatında Millî Mücadeleyi konu alan önemli romanlardan biridir. Romanda, ülkesinin meselelerine duyarsız bir aydının, duyarlı hâle gelmesi anlatılır.

Başlıca Kahramanlar:

Kâmil Bey: Abdülhamid dönemi paşalarından Selim Paşa’nın oğludur. Batılı tarzda bir eğitim almıştır. Hayatının büyük bölümünü batılı ülkelerde geçirmiştir. Osmanlı toplumuyla ilgili fazlaca bir bilgiye sahip değildir.

Nermin: Kâmil Bey’in eşidir. Nermin de paşa çocuğudur. Batı kültürüne vâkıftır. O da ülkesiyle ilgili fazlaca bir bilgiye sahip değildir. Zenginliğe önem verir.

Nedime Hanım: Millî Mücadeleye katkı sağlayan, cesaretli bir kadın kahramandır. Karadayı isimli gazeteyi çıkarır. Korkusuz bir kadın olarak dikkat çeker.

ÖZET

Roman, İspanya’da yaşayan Kâmil Bey ve ailesinin ülkesine dönmesiyle başlar. Yıl, 1916’dır. Osmanlı Devleti, her geçen gün güç ve toprak kaybetmektedir. Kâmil Bey de Batıda bulunduğu dönemde ekonomik sıkıntılar yaşadığı için, İstanbul’a, bazı emlaklarını satmak için gelmektedir. Kâmil Bey, eşi Nermin Hanım ve kızı Ayşe, Batı kültürünü çok iyi bilmelerine rağmen kendi kültürlerine fazlaca önem vermezler.

İstanbul’a gelen Kâmil Bey, Bağlarbaşı’nda babasından kalma köşkü onartarak oraya yerleşir. Bir yandan da yine babasından kalma mülklerle ilgili işleri takip eder. Bu esnada Galatasaray Lisesi’nden arkadaşı Ahmet’le karşılaşır. Arkadaşı, Kâmil Beyden kendilerine yardım etmesini rica eder. Kâmil Bey, Nedime Hanım’ın çıkardığı Karadayı gazetesinde çalışmaya başlar. Anadolu’daki Millî Mücadeleye destek veren Nedime Hanım ve arkadaşları Karadayı gazetesi vasıtasıyla Anadolu’yla haberleşmektedirler. Bu işleri yaparken Kâmil Bey, yavaş yavaş, ülkesiyle ilgili meselelerle ilgilenmeye başlar.

Düşman güçlerinin Anadolu’daki askerlere saldırı planlarını ele geçiren Nedime Hanım ve arkadaşları bunu Anadolu’ya ulaştırmaya çalışırlar. Bu işi, Kâmil Bey üstüne alır. Ancak Kâmil Bey, bu planları bir sandık içinde gemiye verirken yakalanır. Çünkü Nedime Hanım’a yardım ediyor gözüken Niyazi, İstanbul hükümetinin ve işgal kuvvetlerinin ajanlığını yapmaktadır. Kâmil Bey’i de o haber vermiştir.

Kâmil Bey, tutuklandıktan sonra birçok kere sorguya çekilir. Paşa oğlu olduğu için kendisine ceza vermeyeceklerini ancak Nedime Hanım’ın yaptıklarını anlatmasını isterler. Kâmil Bey de Millî Mücadeleye destek veren bir kadını ele vermenin büyük bir alçaklık olacağını düşünür ve Nedime Hanım’ ı ele verecek hiçbir şey anlatmaz. Bu esnada Nermin ve ailenin diğer üyeleri Kâmil Bey’in tutuklandığını duyunca büyük bir şaşkınlık yaşarlar. Ancak Kâmil Bey, sorumsuz bir aydın olmaktan, sorumlu bir aydın olmaya doğru değişim yaşadığı için kendisine yöneltilen eleştirileri fazlaca önemsemez. İstanbul Hükümeti tarafından kendisine Roma elçiliğinde bir iş teklif edilmesine rağmen, Nedime Hanım’ı ele vermemek için kabul etmez.

KEMAL TAHİR

1910’da İstanbul’da doğmuştur. Gazihasanpaşa Rüştiyesi’ni bitirip girdiği Galatasaray Lisesi’nin ikinci sınıfından ayrılarak öğrenimini yarıda bırakmıştır. Avukat kâtipliği, ambar memurluğu, gazetecilik gibi işlerde çalışmıştır. 1938’de sosyalist düşünceleri sebebiyle 15 yıl hapis cezası almıştır. Çankırı, Malatya, Çorum, Nevşehir cezaevlerinde yatar. 1950’de genel aftan yararlanarak hapisten çıkar. Özellikle 1955’ten itibaren yayınladığı romanlarıyla Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatının önemli isimlerinden biri olmuştur. Ayrıca Osmanlı tarihiyle ilgili görüşleri de onun Türk düşünce tarihinde farklı bir yer tutmasını sağlamıştır. 21 Nisan 1973’te İstanbul’da ölmüştür. Başlıca Eserleri: Devlet Ana, Yorgun Savaşçı, Esir Şehrin İnsanları, Esir Şehrin Mahpusu, Hür Şehrin İnsanları, Bozkırdaki Çekirdek, Sağırdere, Körduman, Kelleci Memet, Yedi Çınar Yaylası, Köyün Kamburu, Büyük Mal, Rahmet Yolları Kesti, Göl İnsanları (Hikâyeler)

SON EKLENENLER

Üye Girişi