Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

 İslamiyet öncesi sözlü edebiyatın en yaygın türüdür. Destanların bir kısmı evrenin, Dünya’nın, insanın nasıl oluştuğunu anlatır. Bir kısmı ise, konularını tarihten, toplumu derinden etkileyen olaylardan alır. Türk edebiyatında olduğu gibi dünya edebiyatında da ilk edebi verimler olarak destanlar karşımıza çıkar.

Destanlar henüz aklın ve bilimin toplum hayatına tam anlamıyla hâkim olmadığı ilk çağlarda ortaya çıkmış sözlü edebiyat ürünleridir. Milletleri derinden etkileyen tarihî ve sosyal olayları anlatan manzum ve mensur, edebî eserlere destan adı verilir. Bu tür edebî eserler tabiî afetler (deprem, bulaşıcı hastalık, kuraklık, kıtlık, yangın vb.), göçler, savaşlar ve istilâlar gibi önemli olayların etkisiyle tarihin eski çağlarında meydana gelmiştir. 

 

Destanlar üç safhada oluşur: 

a) Doğuş safhası: Bu safhada milletin hayatında iz bırakan önemli tarihî ve sosyal olaylar, bu olaylar içinde yüceltilmiş efsanevî kahramanlar görülür. 

b) Yayılma safhası: Bu safhada, söz konusu olay ve kahramanlıklar, sözlü gelenek yoluyla yayılır. Böylece bölgeden bölgeye ve nesilden nesle geçer. 

c) Derleme (yazıya geçirme) safhası: Bu safhada, sözlü gelenekte yaşayan destanı, güçlü bir şair, bir bütün hâlinde derleyip manzum olarak yazıya geçirir. Çoğu zaman bu destanların kim tarafından derlendiği ve yazıya geçirildiği belli değildir. 

 

Destanların genel özellikleri:

1. Anonimdirler. 

2. Genellikle manzumdurlar. Az olmakla beraber nazım-nesir karışık olan destanlar da vardır. Bazıları, manzum şekilleri unutularak günümüze nesir hâlinde ulaşmıştır. 

3. Olağan ve olağanüstü olaylar iç içedir.

4. Destan kahramanları olağanüstü özelliklere sahiptir. 

5. Destanlar, tarihî ve sosyal olaylardan doğarlar. Bu eserlerde genellikle, yiğitlik, aşk, dostluk, ölüm ve yurt sevgisi gibi temalar işlenir. 

 

Bir edebiyat türü olan destan, zamanla asıl anlamını yitirmiş, âşık edebiyatında savaşları, ünlü kişileri, gülünç olayları anlatan eserlere de destan denilmiştir.

 

Destan çeşitleri: 

Destanlar, oluşum biçimlerine göre ikiye ayrılır:

1.Doğal(Tabiî) Destan: Önce bir şair tarafından söylenen, zamanla şairi unutularak anonimleşen destanlardır. Bunlar, dilden dile dolaşırken büyük değişikliklere uğrar. Mesela Ergenekon Destanı doğal destandır. 

2.Yapma (Sunî) Destan: Doğal destandan temel farkı, anonim nitelik taşımamasıdır. Bir şair tarafından, doğal destanlara benzetilerek yazılır. Tasso’nun Kurtarılmış Kudüs, Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın Üç Şehitler Destanı adlı eserleri, birer yapma destandır.

 

İlk Türk Destanları 

1.Altay-Yakut: Yaradılış Destanı

2.Sakalar Dönemi: a. Alp Er Tunga Destanı b. Şu Destanı

3.Hun Dönemi: a. Oğuz Kağan Destanı b. Attila destanı

4.Köktürk Dönemi: a. Bozkurt Destanı b. Ergenekon Destanı

5.Uygur Dönemi: a. Türeyiş Destanı b. Göç Destanı

İslamiyet’in Kabulünden Sonraki Türk Destanları 

1. Karahanlı Dönemi: Saltuk Buğra Han Destanı

2. Kırgız Manas Destanı

3. Türk-Moğol: Cengiz-name

4. Tatar-Kırım: Timur ve Edige Destanları

5. Selçuklu-Beylikler ve Osmanlı Dönemleri: 

a. Seyyid Battal Gazi Destanı

b. Danişmend Gazi Destanı

c. Köroğlu Destanı

 

Türklerin Doğal Destanları:

Saka Destanları: Saka Türklerine ait bu destan da, Şu Destanı ve Alp Er Tunga Destanı olmak üzere iki parçadan oluşur. Bunlar Şu ve Alp Er Tunga adlarındaki komutanların hayat hikâyeleri üzerine kurulmuştur.

Hun Destanları: Oğuz Kağan Destanı ve Attila destanı olmak üzere iki destandan oluşur. Oğuz Kağan Destanı Hun hükümdarı Mete’nin hayatını konu alır; ancak onu olağanüstü niteliklere büründürerek anlatır. Bu destan, daha sonra değişikliklere uğrayarak İslami bir nitelik kazanmıştır.

Köktürk (Göktürk) Destanları: Birbirini tamamlayan Ergenekon Destanı ve Bozkurt Destanı’ndan oluşur. Bunlarda Türklerin tarih sahnesine nasıl çıktıkları ve hangi soydan geldikleri üzerine efsaneler anlatılır.

Uygur Destanları: Türeyiş Destanı ve Göç Destanı olmak üzere iki destandan oluşur. İlki Uygurların var oluşunu; ikincisi yurtlarından göç etmek zorunda kalışlarını anlatır. 

Not: Kırgız Türklerinin Manas Destanı XI.-XII. yüzyıllarda oluşmuş, bir destandır. İslâmiyet öncesi Türk kültüründen izler taşımakla birlikte, İslâmî unsurlar daha ağır basmaktadır. 

 

Milli Bir Destanın Özellikleri:

a. Yazarı bütün toplum, yani anonimdir.

b. Olaylar bir kahramanın çevresinde gelişir.

c. Konu toplum hayatıyla ilgilidir.

ç. Manzumdur.

d. Destanlar tarihle ilgilidir, fakat tarih değildir.

e. Destanlarda belli bir coğrafya vardır.

f. Destan kahramanları soylu insanlardan oluşur.

g. Destanlarda olağanüstü olaylar görülür.

ğ. Zaman bakımından uzun atlamalara rastlanır.

 

İLGİLİ İÇERİK

TÜRK DESTANLARI

DESTAN (MANZUM) ÖRNEKLERİ

DESTAN ÖRNEKLERİ

10.SINIF DESTANSI (EPİK) ANLATIM SLAYTI

DESTANLAR

DESTANLAR ve ÇEŞİTLERİ

SON EKLENENLER

Üye Girişi