Kullanıcı Oyu: 1 / 5

Yıldız etkinYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN AVRUPA'DA BEKLENEN ETKİLERİ

Nehir yatağı havzalarının, şiddetli ve tehlikeli akıntılara sahip kısımları yüzde 19'dan, 2070 yılında yüzde 34-36'ya çıkacak.

Batı Avrupa'da muhtemelen milyonlarca insan, sulak alanlarla iç içe yaşayacak.

Küresel sıcaklık ortalamalarının hızla yükseleceği bir senaryonun gerçekleşmesi halinde 2080'lerde yıl­da fazladan 2,5 milyon kişi daha kıyı şeritlerindeki sellerden etkilenecek.

Çeşitli senaryolara göre 2070'lerde akarsu potansiyelleri Avrupa'nın Akdeniz kısmında yüzde 20-50 ara­sında düşerken, Kuzey ve Doğu Avrupa kısımlarında yüzde 15-30 arasında artacak. Alp buzullarının küçük olanları ortadan kalkacak, büyükleri 2050 itibariyle yüzde 30-70 arasında eriyecek. Akdeniz'e yönelik turizm, yazın düşerken ilkbahar ve sonbaharda artacak

 

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN DİĞER BÖLGELERDE BEKLENEN ETKİLERİ

Kuzey Kutbu'ndaki buzullar 2100'e kadar yüzde 22-33 oranında azalacak, Antarktika'da ise tamamen ortadan kalkabilecek. Deniz dışı alanlardaki buzullarda önemli in­celme olacak ve bu, yeryüzündeki deniz seviyesini yük­seltecek.

2100 yılına kadar deniz seviyesindeki yükselmenin 18-59 cm arasında olabileceği tahmin ediliyor.

Şu anda 500 bin km2 olan Himalaya buzul alanı, 2030'da 100 bin km2ye kadar gerileyebilecek.

Asya'da birçok ülkede açlık sorunu olacak.

Asya'da 2020 yılında su sıkıntısı çeken kişi sayısı 1,2 mil­yar kişiye kadar yükselebilecek.

Ada devletlerinde genellikle kıyılara inşa edilen uluslara­rası havaalanları ve yollar su altında kalabilecek.

 

SABAH HAVA TAHMİN RAPORU (08.05.2008)

Günün Meteorolojik Yorumu (Genel Durum): Yapılan son değerlendirmelere göre yurdun büyük bir bö­lümünde görülecek olan yağışlar, Akdeniz ile iç Anadolu'nun güneyinde etkili olacak.

Hava Sıcaklığı: Yağışla birlikte güney ve iç kesimlerde 3 ila 5 derece azalacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak.

Rüzgâr: Yurdun kuzey ve iç kesimlerinde kuzey ve kuzeydoğu, Akdeniz ile güneydoğu kesimlerde güney ve güneybatı yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette, kuzeybatı kesimler ile yağış alan yerlerde yağış anında kuvvetlice esecek.

Bölgelerimize Göre Bugün Akşama Kadar Yurtta Hava

Marmara Bölgesi: Parçalı çok bulutlu. Bursa ve Bilecik çevreleri sağanak yağışlı geçecek.

Ege Bölgesi: Parçalı çok bulutlu. Güney ve İç Ege aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek.

İç Anadolu Bölgesi: Parçalı çok bulutlu. Bölge geneli aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların, bölgenin güneyinde etkili olması bekleniyor.

www.meteor.gov.tr

 

 

Aşağıdaki mısralar Nostradamus adıyla ünlenen Michel de Nostredame'ın Centuries (Yüzlükler) isimli eserinden alınmıştır. Nostradamus bu eserinde kehanetlerini sembolik bir dille anlatmıştır.

Gizli ateşlerle birçok yer sıcaktan yanacak Az yağmur, sıcak rüzgâr, çatışmalar, yaralar Aniden büyük bir tufan olacak Gök, hava ve toprak belayla dolu, karanlık

20.Yüzyıl'ın sonunda, "Büyük Beyaz Ölüm soluğu" acımasızca gelerek dünyayı beyaz cehenneme dö­nüştürecek

Buzlu rüzgârlar ve fırtınalar dünyayı 40 gün, 40 gece etkileyecek "Büyük Beyaz Ölüm"den kurtulanlar için yaşamın değeri çok bü­yük olacak

Beklenen Kıyamet Günü (Armageddon), 2000'lerde gerçekleşe­cek

Yüzyıl yenilenirken salgın hastalıklar, kıtlık artacak; ölüm, asker­lerden gelecek

Az yağmur, sıcak rüzgâr, çatışmalar, yaralar Büyük kıtlığın yaklaştığı görülünce Kıtlık sık olacak, sonra evrensel olacak Büyük, uzun, çok güçlü olacak Ağaçlar köklerinden; çocuklar annelerinden kopacak

www.bilinmeyen.com

 

Aşağıdaki metin Sabah gazetesinin İnternet sitesinden alınmıştır. Metinde İkizler burcunun mayıs ayı burç yorumuna yer verilmiştir:

10 Mayıs'tan sonra Mars'tan güçlü etkiler almaya başlayacaksınız. Kariyerinizi ve toplumsal hayatınızı des­tekleyici çalışmalar içinde olacaksınız. İstekleriniz konusunda hırsınızı ve gücünüzü birleştirmek için enerjinizi yo­ğunlaştırmış durumdasınız. Ay boyunca elde ettiğiniz kazançlarla ilgili yeni ve olumlu gelişmeler gündeme gele­cek. Kazandığınız paraları yeni projelerine ayıracaksınız. Dostluklarınızın pekişeceği fakat aynı zamanda arka­daşlıkların aşka dönüşeceği ay olacak. Kafaca anlaştığınız kişilerin, daha sonra yaşantınızda farklı bir boyuta geçme ihtimali olması sizi endişelendirmesin. En azından bazı şeyleri denemelisiniz. Çevrenizdeki kişilerle ortak kararlar aldığınız ve kısa seyahatlerin söz konusu olduğu bir dönem olacak. Seyahatlerde karşılaşacağınız kişi­lerle eğlenceli saatler geçirebilirsiniz.

 

AŞK

Ay'ın ilk haftalarında aşk yaşantınız ön plana çıkacaktır. Mars ve yönetici gezegeniniz Merkür el ele vererek çalışma yaşantınızla ilgili size hareket ve kıvraklık kazandıracaktır. İletişim ve aşk bu ay önemli bir olgu olacak. Yaşam pencerenize açılan bütün güzelliklere önem vereceksiniz. Fakat bu arada güçlü isteklerinizi kontrol etme­yi öğrenmelisiniz. 5 Mayıs'tan sonra yeni fikirlerden yola çıkarak kendinizi geliştirmek isteyecek ve sizi motive edecek arkadaşlara ihtiyaç duyuyorsunuz. Yardım etme duygunuz artarken zevkler konusunda aşırıya kaçabilir­siniz. Bu yüzden sağlığınız olumsuz etkilenebilir. Öz disiplininiz güçlenirken rahat ortamları tercih edeceksiniz. Ol­dukça güçlü pozisyonlarda çalışarak işbirliği içinde olduğunuz kişileri düşüncelerinizle etkileyeceksiniz. Amaçları­nızdan taviz vermeden hızlı bir şekilde gerçekleştirdiğiniz aktiviteleriniz sayesinde başarılı bir dönem geçirecek­siniz.

 

SAĞLIK

Ay içinde sağlık sorununuz görünmemesine rağmen yaşadığınız yoğun duygular yüzünden strese bağlı tan­siyon değişimleri yaşayabilirsiniz. Yağlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak kalmalısınız. Daha önce ihmal ettiğiniz rutin sağlık kontrolleriniz varsa onları yeniden yaptırmalısınız. Baş bölgenizi korumalısınız. Bu dönemde unutkanlığı­nız artabilir, dikkatsiz davranışlar nedeniyle kazalara karşı dikkatli olun. Yakıcı ve kesici aletlerden uzak kalın. Es­tetik operasyon düşünenler için uygun bir dönem (www.astroloji.sabah.com.tr)

 

ZİLLER ÇALACAK

 

Zil çalacak... Sizler derslere gireceksiniz bir bir.

Zil çalacak, ziller çalacak benimçin,

Duyacağım, evlerden, kırlardan, denizlerden;

Tâ içimden birisi gidecek ardınızdan uça ese...

Ama ben, ben artık gidemeyeceğim.

 

Zil çalacak... Siz geminize, treninize gireceksiniz bir bir.

Zil çalacak, ziller çalacak benimçin,

Duyacağım, iskelelerden, istasyonlardan bütün;

Tâ içimden birisi koşacak ardınızdan...

Ama ben, ben artık gelemeyeceğim.

 

Sonra bir gün zil çalacak yine,

Hiç kimseler, kimsecikler duymayacak...

Ne sınıflar, ne iskeleler, ne istasyonlar, ne siz...

Tâ içimden birisi kalacak oralarda...

Ben gideceğim.

Zeki Ömer Defne

 

Bu metinde, gelecekten söz eden anlatım vardır. Şair, gelecekte olacakları ya da olmasını istediği şeyleri aktarmıştır. “Ziller çalacak / sizler derslerinize gireceksiniz bir bir / zil çalacak, ziller çalacak benimçin / duyacağım, evlerden, kırlardan, denizlerden vb. ifadelerde gelecekten söz eden anlatım, yoğun olarak hissedilmektedir. Tüm bu anlatılanlar gerçek hayatta karşılığı olan durumlardır, yani ütopya değildir.

Metinde varsayım bildiren sözler yer almasa da gelecekten söz eden anlatım vardır. Bunu gelecek zaman kipiyle çekimlenmiş fiillerden anlıyoruz. Şiirde geçen “çalacak, gireceksiniz, gidemeyeceğim, duyacağım, koşacak vb.” fiiller bunu açıkça ortaya koymaktadır. Zaten metinde gelecek zaman kipinin dışında başka bir kip de kullanılmamıştır.

***

Artık durum ciddileşiyor çünkü 11 Aralıkta saat sabah dokuzu on bir geçe Ay son çeyreğine girecek. O andan sonra, hava açsa bile gözlem olasılığı zayıflayacak. Çünkü Ay’ın görünen yüzü gittikçe küçülecek, sonunda yeni ay durumunu alacak, yani güneşle doğup güneşle batacak. O durumda da Güneş’in ışınları Ay’ın görülmesini tümden engelleyecek. Bu durumda gözlemlere başlayabilmek için 3 Ocak gününe yani dolunay görününceye kadar beklemek gerekecekti.

(Jules Verne, Dünyadan Aya)

Bu metinde de gelecekten söz eden anlatım vardır. Metinde coğrafi olayla, Ay ile ilgili durumlar anlatılmaktadır. Yazar, içinde bulunduğu andan daha sonraki zaman diliminde gerçekleşecek durumları anlatmaktadır. Bu anlatılanların gelecekte yaşanma olasılığı bulunmaktadır. Bunu, metinde “Ay son çeyreğine girecek, gittikçe küçülecek, engelleyecek vb.” ifadelerden rahatlıkla anlayabiliyoruz.

 

SON EKLENENLER

Üye Girişi