Kullanıcı Oyu: 3 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

 

Gönlüm neşe dolu, dağlara tırmanmağa başladım. Çok geçmeden, çamları göklere kadar yükselen bir orman ülkesine girdim, bu çamlar içimi her bakımdan saygı ile dolduruyordu.

(...) Sincaplar çam dallarına tırmanıyor, aşağıda da çok parlak tüylü geyikler dolaşıyordu. Böyle sevimli bir hayvanı görürüm de akıllı uslu insanların onu na­sıl öldürebileceğini bir türlü anlayamam.

Güneşin altın ışıkları çam ağaçlarının sık, koyu yeşil yaprakları arasında tat­lı ve neşeli süzülüyordu. Ağaç kökleri tabiî merdiven basamakları gibiydi. Her ta­rafta kabarık yosun sedirleri vardı. Taşlar kadifeden minderler gibi, bir kadem yüksekliğinde güzel yosunlarla örtülmüştü. Tatlı bir serinlik. Rüyada duyulur gi­bi bir pınar şırıltısı... Yer yer, suyun, taşların altında gümüş parlaklığıyla nasıl sızdığı, çıplak ağaç köklerini, kayaları nasıl yıkadığı görülüyordu. İnsan tabiatta olup bitenlere şöyle bir eğilip kulak verse, nebatların esrarlı oluş hikâyesini, dağ­lardaki kalbin sessiz atışını işitir.

Su, bazı yerlerde, taşların arasından köklerin dibinden daha kuvvetle fışkırı­yor, ufak çağlayanlar yapıyor. Oralarda oturmak ne hoş. Dört taraftan harikulade güzel sesler geliyor; kuşlar, kavuşma isteğiyle zaman zaman şarkılar söylüyorlar. Ağaçlar, bin bir kızın dilinden fısıldaşıyor. Garip dağ çiçekleri, bin bir kızın gözü ile bize bakıyor, biçim biçim acayip yapraklarını bize doğru uzatıyorlar.

Güneşin neşeli ışıklan oynaşıyor. Otlar, birbirlerine uslu uslu peri masalları anlatıyorlar. Her şey tılsımlanmış gibi, etraf gittikçe daha esrarlı bir masal dün­yası hâlini alıyor...

(...) Brocken oteline giriş bende tuhaf, masallarda duyulanlara benzer bir his uyandırdı. Çamların kayalıkların arasında, insan tek başına, uzun bir dağ yolcu­luğu yaptıktan sonra, kendini birdenbire, bulutlar içinde bir evde buluveriyor. Şe­hirler, dağlar, ormanlar, hepsi ayağınızın altında ve şimdi, yükseklerde, garip şe­kilde bir araya toplanmış, çeşit çeşit yabancılardan meydana gelmiş bir insan topluluğuna rastlarsınız. Böyle yerlerde âdet olduğu üzre, kalabalık sizi, beklenen bir dostuymuşsunuz gibi yarı merak, yarı lâkaytlıkla karşılar.

(H. Heine. Seyahat Tabloları, Cilt:, Türkçesi: P, N. Boratav)

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BETİMLEME ÇEŞİTLERİ ve ÖRNEKLERİ

ÖYKÜLEYECİ ANLATIMA ÖRNEK METİN

BETİMLEME ve ÇEŞİTLERİ

ÇOŞKU ve HEYACANA BAĞLI LİRİK ANLATIM

SON EKLENENLER

Üye Girişi