Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

ahmet_cagferoglu(1899-1975) Türk dil âlimi

17 Nisan 1899'da Azerbaycan'ın Gen­ce şehrinde doğdu, Üç yaşında iken ba­bası İsmail Bey'in ölümü üzerine annesi Güher Hanım tarafından büyütüldü, Or­ta öğrenimini özel olarak Semerkant'ta (I 9081, lise öğrenimini Gence şehrinde tamamladı (1909-1916); aynı yıl Kiev Yük­sek Ticaret Okulu'na kaydoldu. Bu oku­la ancak üç sömestr (Eylül 1916 - Ocak 1918) devam edebildi, Rus İhtilali'nin pat­lak vermesi üzerine Gence'ye döndü. Bu­rada Azerbaycan'ın istiklali için çalıştı: 1918 yılında Azerbaycan'a gelen İslam ordusuna gönüllü olarak yazıldı ve mu­harebelere katıldı.

Caferoğlu 1919 yılında Bakü Üniver­sitesi Şarkiyat Bölümü'ne bir sömestr devam etti; 1920'de Azerbaycan'ın Sov­yet orduları tarafından işgali üzerine Tür­kiye'ye gitti ve Darülfünun Edebiyat Fa­kültesi' ne kaydoldu. 1924'te buradan mezun olan Caferoğlu, ilahiyat Fakültesi Kütüphanesi'ne memur, daha sonra da Türkiyat Enstitüsü'ne asistan oldu. 1925 yılının sonlarına doğru Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın verdiği burs ile Al­manya'ya gitti. Bir sömestr Berlin Üni­versitesi'nde Bang Kaup, von Le Coq, Vasmer ve Westermann'ın öğrencisi, beş sömestrde Breslau Üniversitesi'nde Giese, Brockelmann, Diels, Koschmieder ve Schaeder'in öğrencisi olarak Türko­loji tahsili yaptı. 15 Mayıs 1929 tarihin­de Breslau Üniversitesi'nde Giese'nin yö­netiminde yaptığı 75 Azarbajğanische Lieder "Bajaty" in der Mundart von Ganga nebst einer sprachlichen Erk­larung adlı teziyle doktor unvanını aldı.

1929 yılında Türkiye’ye dönen Caferoğ­lu, aynı yıl Darülfünun Edebiyat Fakül­tesi Türk Dili Tarihi Kürsüsü'ne müder­ris muavini (doçent), 1938'de de profe­sör olarak tayin edildi. M. Fuad Köprü­lü'nün siyasete atılarak 1946 yılında üni­versiteden ayrılması üzerine kürsünün başkanı oldu. Bu kürsü daha sonra Es­ki Türk Dili ve Yeni Türk Dili adıyla iki­ye ayrılınca Caferoğlu Yeni Türk Dili Kür­süsü'nün başkanlığına getirildi ve bu gö­revi 1973 Temmuzundaki emekliliğine kadar devam etti. Yarım asra yaklaşan hocalık hayatının kırk dört yılını yoğun bir ilmi mesai içerisinde geçiren Ahmet Caferoğlu 6 Ocak 1975'te İstanbul’da öl­dü ve Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Ahmet Caferoğlu hocalığı sırasında, her biri bir sonraki nesi e öğretmenlik yapan dokuz nesil yetiştirmiştir. Bu ele­manlar Türkiye üniversitelerindeki dil ve edebiyat kürsülerinin bir kısmının ku­ruluşunu gerçekleştirdikleri gibi halen buralarda çalışmaktadırlar. Verimli bir âlim olan ve Rusça, Almanca, Fransızca bilen Caferoğlu milletlerarası birçok il­mi kuruluşun üyeliğine seçilmiş, ayrıca Nisan 1966'dan emekli oluncaya kadar İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakülte­si'ne bağlı Türkiyat Enstitüsü'nün mü­dürlüğünü yapmıştır.

Eserleri. Ahmet Caferoğlu'nun yirmi beşi aşkın kitabı, her biri sahasında ori­jinal değer taşıyan 380'i aşkın araştır­ması vardır. Türkoloji'nin çok çeşitli alan­larında daima öncü çalışmalar yapmış, Türkiye'de yeni ilim dallarını tanıtmış ve yayılmalarını sağlamıştır. Caferoğlu'­nun çalıştığı alanlar ve bu alanlardaki başlıca eserleri şöyle sıralanabilir:

A) Türk Dili Tarihi. Başlangıcından Ça­ğatay Türkçesi'nin ortalarına kadar (XVI yüzyıl) Anadolu dışında gelişen Türkçeyi inceleyen eseri önce Türk Dili Tarihi Notları II (I Bölüm, İstanbul 19431 ve Türk, Dili Tarihi Notları I (I, Bölüm, İstanbul 1947) başlığı ile yayımlanmıştır. Eserin genişletilmiş ikinci baskısı Türk Dili Tarihi i (İstanbul 1958) ve Türk Di­li Tarihi II ( 1964) adıyla, daha da geniş­letilmiş ve indeks ilave edilmiş üçüncü baskısı aynı adla ve yine iki cilt halinde neşredilmiştir! İstanbul 1970, 1974) Dör­düncü baskısı ölümünden sonra tek cilt olarak yayımlanmıştır (İstanbul 1984)

B) Azeri Türkçesi Sahası. Azeri Türkçe­si'nin Caferoğlu için ayrı bir yeri olmuş­tur. Doktorasını Gence ağzı üzerine yap­tığı gibi daha sonra da bu alanla ilgili bir­çok kitap ve makale neşretmiştir. Azeri Türkçesi Sözlüğü adlı henüz yayımlan­mamış bir eseri de vardır.

C) Sözlükçülüğü. Türk sözlükçülüğünü Kaşgarlı Mahmud'dan başlayarak Ana­dolu Türkçesi'nin son devrelerine kadar geniş bir şekilde inceleyen Caferoğlu, özellikle Kıpçak ve Çağatay lügatçilik mektebi hakkındaki araştırmalarını Türk Dili Tarihi adlı eseri içinde yayımlamış­tır. Ayrıca 1934 -1938 yılları arasında üç fasikül halinde neşrettiği Uygur Sözlü­ğü adlı eserini daha sonra genişleterek Eski Uygur Türkçesi Sözlüğü adıyla ye­niden yayımlamıştır (İstanbul 1968) Ca­feroğlu'nun sözlük çalışmalarından bir diğeri de Ebu Hayyan'ın Kitabin-İdrak li - lisani'l - etrak adlı Kıpçak sahasına ait eserinin iki nüshaya dayanan edis­yon kritiğidir İstanbul 1931)

D) Diyalektoloji Çalışmaları. Caferoğlu yirmi beş yılı aşkın bir süre hemen he­men bütün Anadolu'yu dolaşarak der­lediği metinleri Anadolu Ağızlarından Derlemeler genel başlığı altında dokuz kitap halinde yayımlamıştır; Anadolu Diyalektolojisi Üzerine Malzeme  (İstanbul 1940), Anadolu Diyalektolojisi Üze­rine Malzeme II (İstanbul 1941), Doğu İllerimiz Ağ1Zlarından Toplamalar  (İstanbul 1942); Anadolu Ağızlarından Toplamalar (İstanbul 1943), Sivas ve Tokat İlleri Ağızlarından Toplamalar İstanbul 1944). Güney Doğu İlleri Ağızlarından Toplamalar (İstanbul 1945); Kuzey Doğu İlleri Ağızlarından Toplamalar (İstanbul 1946); Orta-Ana­dolu Ağızlarından Derlemeler (İstan­bul 1948); Anadolu İlleri Ağızlarından Derlemeler (İstanbul 1951) Bu konuda makale halindeki yayınları da X. cildi dol­duracak hacimdedir. Bütün bu çalışma­larıyla kırk bir il ve beş ilçenin ağız mal­zemeleri toplanmış olmaktadır. Ayrıca öğrencileriyle yapmış olduğu lisans tezlerinde geri kalan illerin ağız özelliklerini de değerlendirmiştir.

Caferolu’nun diğer çalışma alanları arasında şunlar zikredilebilir: Türk teamül hukuku. Göktürk ve Uygur devri araştırmaları, Moğolca araştırmaları, gra­mer araştırmaları, gizli dil, ad bilimi (ono­mastik), insan adları bilimi (antraponomi), tür adı bilimi (eponomi), yer adları bilimi (tapanimi), kavim adları bilimi (etnanim), üslup araştırmaları vb.

 

Ahmet Caferoğlu'nun eserlerinin 1959 yılına kadarki listesi, doğumunun 60. yıl dönümü dolayısıyla Janos Eckmann ta­rafından, 1969 yılına kadarki listesi de doğumunun 70. yıl dönümü dolayısıyla Osman Fikri Sertkaya tarafından hazırlanmıştır.

 OSMAN FİKRİ SERTKAYA, DİA, 7.CİLT, S.10-11

SON EKLENENLER

Üye Girişi