Kullanıcı Oyu: 0 / 5

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

JAPON EĞİTİMCİLER: GENÇLERİNİZE ÇANAKKALE’Yİ GEZDİRİN

Papatya Yayınları tarihimizdeki kahramanlıklarımızın anlatıldığı “Destanlaşan Çanakkale” kitabını yayınladı. Merhum Başbakan Turgut Özal’ın davet ettiği Japon eğitimcilerinin ülkemizde gençlerimize verdiğimiz eğitimi yerinde inceledikten sonra vardıkları sonuca ait konuşmalar da bu kitapta yer aldı. Japonların kendi çocuklarına nasıl milli şuur kazandırdıklarının da anlatıldığı kitaptan ilgili kısmı, özetleyerek arz etmek istiyorum bugün sizlere...

Muhtemelen siz de misalleri merakla okuyacak, dikkatle düşüneceksiniz. “Eğitim alanında uzman Japon heyeti, zamanın Milli Eğitim Bakanı Vehbi Dinçerler’in de içinde bulunduğu bir heyetle Başbakan Turgut Özal’ın huzuruna çıkar ve davet üzerine geldikleri ülkemizde inceledikleri eğitimimizin gençlerimiz üzerindeki verimsiz sonuçlarını şu soğuk cümleyle ifade ederler. 

- Gençlerinizde milli şuur eksik! Şok etkisi yapan bu gözlemden sonra sorular arka arkaya gelir: 

-Siz Japonlar gençlerinize milli şuur verme adına ne yapıyorsunuz? Nasıl bir eğitim programı uyguluyorsunuz? Japonlar şu bilgiyi verirler: 

- Biz, derler eğitime şok testler uygulayarak başlarız. Çocukları uçak kadar hızlı giden trenlere bindirir ve çok katlı yollardan geçiririz. En üstün teknolojiyle ve robotlarla çalışan dev fabrikalarımızı gezdiririz. Bu baş döndürücü teknoloji karşısında sarsılan ve şoke olan çocuklarımıza deriz ki: 

- Gördüğünüz bu hızlı trenleri ve üstün teknolojiyi sizin atalarınız yaptı. Eğer siz daha çok çalışırsanız daha hızlı giden ulaşım araçları yapar, daha üstün teknoloji meydana getirir, daha modem fabrikalar kurarsınız.” Bundan sonra çocuklan Hiroşima ve Nagazaki’ye götürüp düşmanın harap ettiği bölgeleri gezdirir ve yine deriz ki: 

- Eğer siz birlik ve beraberlik içinde çalışmazsanız, işte böyle düşmanlar sizin ülkenizi yakar, yıkar ve yaşanmaz bir ülke haline getirirler. Ama çalışırsanız güçlü olursunuz, düşmanlarınız size saldırmaya cesaret edemezler. Vatanınız, milletiniz yükselir. Dünyadaki devletler size saygı duymaya başlarlar... Artık çalışmak ve çalışmamak konusunda karanızı siz verin. Bu iki şok örnekle çocuklarımız kendilerine gelerek iyi ve çalışan bir Japon genci olma yolunda ilk adımlarını atmış olurlar. Milli bir şuurla okurlar!” Tam bu sırada orada bulunanlardan biri: Bizim Hiroşima ve Nagazaki’miz yoktur ki?” demeye getirir. Buna gecikmeden cevap gelir: 

- Sizin Hiroşima ve Nagazaki gibi yerleriniz bizimkilerinden çok ve daha da etkilidir. Bir metrekareye altı bin merminin düştüğü Çanakkale Zaferi’nin kazanıldığı olaylarla dolu bir tarihi mekân sizde. Çocuklarınız ve gençlerinizin şok olması için yeter de artar bile Çanakkale. Dünyanın en gelişmiş ve en güçlü ordularına karşı Türkler olmazları olduruyor ve bütün dünyayı hayretler içinde bırakan bir zafer kazanıyorlar. İmarım, azmin, birlik, beraberliğin neleri yendiğini ispatlıyorlar burada. İşte sadece bu olay, bu bölge ve bu zafer dahi gençlerinizin milli şuur kazanmalarına yetecek örneklerle doludur. Bu sebeple gençlerinizi gruplar halinde Çanakkale’ye götürüp gezdirmeksiniz. Her Türk genci Çanakkale Savaşları’nın yapıldığı bölgeyi bilerek gezmeli, atalarının ne olmazları başardığını gururla görmeli, iftiharla öğrenmelidir. Daha sonra onlara demelisiniz ki: 

- Sizler birlik ve beraberlik içinde çalışmazsanız, güçlü ve kuvvetli olmazsanız düşmanlarınız yine Çanakkale’ye gelirler, ülkemizi işgal eder ve öz yurdumuzda hür yaşamayı size çok görürler. Ama çalışır, teknolojiyi yakalarsanız, ülkenizi kalkındırır, ilerleyen ülke haline getirirsiniz. Düşmanlarınızın sizi etkileri altına alma cesaretleri yok olur. Özgürlüğünüzü korursunuz. Atalarımızın işte böyle koruduğu bu vatanı koruma ve kalkındırma sırası şimdi sizlerde!” Japonların verdikleri bu örnekler bizler için ibretli olduğu kadar da; düşündürücü olsa gerektir. Kendi değerlerimizi çocuklarımıza anlatma konusunda ihmallerimizin olduğu daha net anlaşılmaktadır bu misallerle. 

Destanlaşan Çanakkale, Mustafa TURAN

 

SON EKLENENLER

Üye Girişi